MSI GeForce RTX 4060 Ti Ventus 2X Black 8G OC

MSI GeForce RTX 4060 Ti Ventus 2X Black 8G OC

Veliki promašaj

Nedovoljno moćan grafički procesor AD106 i skromnih 8 GB videomemorije osudili su RTX 4060 Ti na sigurnu propast. Ovdje ne pomaže previše ni napredna arhitektura, odlična energetska učinkovitost ili podrška za DLSS3. Jednostavno je omjer cijene i performansi iznimno loš.


Nvidia je oduvijek u mainstream kategoriji kod svake generacije imala pojedinu karticu koja se posebno izdvajala odličnim omjerom cijene i performansi. U prethodnoj Ampere generaciji grafičkih kartica ovo je mjesto zauzimala RTX 3060 Ti. Zbog svega se puno očekivalo od nasljednika u vidu RTX 4060 Ti, no ova je kartica naišla na prilično loš prijam. Razloga za ovo ima više. Sve se, međutim, na kraju svodi na omjer uloženog i dobivenog. Koji je kod RTX 4060 Ti kartica, najblaže rečeno, vrlo loš.

Slabašan AD106 grafički procesor

Uzmimo samo za primjer testiranu MSI-jevu Ventus 2X karticu. Za ovu ćete mainstream karticu nove generacije morati izdvojiti nekih 470 eura?! Za karticu s 8 GB videomemorije krajem 2023. godine! Pritom je ovo jedna od najjeftinijih 4060 Ti verzija na tržištu. Da stvar bude gora, ovdje je riječ o posve identičnoj Ventus 2X kartici kakvu smo već vidjeli u RTX 4060 izvedbi. Dakle, ukupne dimenzije, ugrađeni hladnjak, kvaliteta izrade su posve jednaki kao kod osjetno jeftinijeg RTX 4060 modela. Posve je jasno kako je ovdje riječ o pristupačnijem RTX 4060 Ti modelu, ali što je previše, previše je. Kvaliteta izvedbe i performansi jednostavno ne odgovaraju kartici ovakve cijene.

Posebno pogledamo li rashladni sustav. Točno, ni RTX 4060 Ti ne troši mnogo energije i ne grije se previše. No ovakav rashladni sustav s dva ventilatora ipak nije dovoljan za adekvatno hlađenje bez osjetne buke. Što se i potvrdilo u praksi, jer se ventilatori vrte dobrano preko 2.000 okretaja i kartica nije osobito tiha. Nadalje, problem je svakako i 8 GB videomemorije što je nedovoljno za karticu ove klase i cijene. Možemo mi sad ovdje pričati kako su performanse na 1.080p rezoluciji vrlo dobre i kako je danas 8 GB videomemorije koliko-toliko dovoljno za igranje na ovoj rezoluciji. Međutim, što će biti sutra? Nove igre ubrzo će postaviti veće zahtjeve po pitanju memorije i ova će kartica vrlo brzo postati zastarjela. Istina, Nvidia nudi i RTX 4060 Ti u verziji s 16 GB videomemorije, no ova je kartica još i skuplja.

Ne pomažu mnogo ni vrlo dobre Ray tracing performanse i podrška za famozni DLSS3.

 

aterburner_rtx_4060_ti.jpg

Overclockiranjem: kartice pomoću softverskog alata kao što je Afterburner možete dodatno poboljšati performanse

 

Nedovoljno brza i preskupa

Jednostavno je grafički procesor AD106 prilično skroman za karticu ove klase. Posebice ako pogledamo da posjeduje svega 48 ROP jedinica i 136 teksturnih jedinica. Logično, ovakve specifikacije ne omogućuju adekvatne performanse za ovu cjenovnu klasu.

Dakako, ova kartica ima i neke pozitivne osobine. Prije svega izdvojit ćemo napredne multimedijalne mogućnosti, kao i vrlo umjerenu potrošnju energije. Također, pomalo iznenađujuće, overclocking potencijal je prilično solidan. Grafički procesor smo uspjeli overclockirati za 260 MHz, a videomemoriju za oko 200 MHz. Moramo ovdje naglasiti kako su i Ray tracing performanse vrlo respektabilne za karticu ove cjenovne klase. Po tom pitanju je RTX 4060 Ti doista u rangu nekih skupljih AMD-ovih modela.

Na kraju nam ne preostaje ništa drugo nego zaključiti kako su Nvidijine RTX 4060 Ti kartice veliki promašaj. Ovdje čak ne možemo previše kriviti ni MSI. Ova izvedba RTX 4060 Ti kartice nije osobito impresivna, ali barem spada u jeftinije na tržištu. Dakako da ovo nije spora grafička kartica. Ima dovoljno snage za igranje svih novijih igara, a uz pomoć DLSS-a može ponuditi prihvatljive performanse i na 1.440p rezoluciji. Međutim, omjer cijene i performansi za jednu mainstream karticu je katastrofalan, pa je doista teško ovu karticu preporučiti bilo kome.

 

vent.png

 

PREGLED MAINSTREAM GRAFIČKIH KARTICA: AMD vs. NVIDIA 2023.

TEST GRAFIČKIH: JE LI VELIČINA BITNA?

Donosimo vam pregled mainstream grafičkih kartica. U vidilab-u smo testirali šest mainstream kartica najnovije generacije iz amd-a i nvidije u nekoliko cjenovnih kategorija. Saznajte koliko se trenutno isplate mainstream kartice te koja je trenutačno najisplativija kupnja?

Više informacija

  • Model: GeForce RTX 4060 Ti Ventus 2X Black 8G OC
  • Ukupna ocjena: 3,3
  • Isplativost: Dobra
  • Dojam: Dobar
  • Proizvođač: MSI
  • Grafički procesor: Nvidia AD106-350-A1, podrška za DX12 Ultimate (12_2), OpenGL 4.6 i Vulkan 1.3
  • Mogućnosti: Vrlo dobre
  • Sučelje: PCI Express 4.0 x8
  • Dimenzije: 199 x 120 x 42 mm
  • Plus: iznimno kompaktne dimenzije, podrška za Direct X 12 Ultimate, pogodna za igranje najnovijih igara na 1.080p rezoluciji, odlična energetska učinkovitost, vrlo umjerena potrošnja energije, napredne Ray tracing osobine, podrška za DLSS3, izvrsne multimedijalne mogućnosti uz podršku za AV1 kodiranje i dekodiranje, solidan overclocking potencijal
  • Minus: cijena, vrlo loš omjer cijene i mogućnosti, 128-bitna memorijska sabirnica ograničava performanse na višim rezolucijama, vrlo mali pomak u performansama u odnosu na mainstream kartice prethodne Nvidijine generacije, 8 GB videomemorije nije dovoljno za karticu ove klase, dosta bučna u radu
  • Ustupitelj i cijena: redakcijski primjerak 478 €/ 3.601 kn
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za MSI GeForce RTX 4060 Ti Ventus 2X Black 8G OC

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

MSI GeForce RTX 4060 Ti Ventus 2X Black 8G OC - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.