LG OLED55E8

LG OLED55E8

Iako cjenom nije pristupačan za svaki džep, novi OLED iz LG-a performansama lako opravdava visoku cijenu.

Dizajnerski crnjak

Osim što proizvodi OLED panele za vlastite televizore, LG ih radi i za konkurentne proizvođače, koji često u ocjenjivanju znaju i preskočiti korejski brand. Nova godina i novi OLED lineup iz LG-ja ovog puta nije donio ogromne pomake, mada novi engine za procesiranje slike donosi značajne prednosti.

Slika na zidu

Jedna od zadnjih „fora“ koje proizvođači televizora rade je da uređaj može biti na zidu kao slika, pa prema tome rade i dizajn. Tako je i E8 svojim dizajnom prikladan za uklapanje na zidnu plohu s obzirom na to da prednju stranu prekriva staklo, koje se nastavlja transparentno sve do baze stalka. U prilog zidnoj teoriji ide i vrlo tanka kutija nasađena na zadnju stranu koja krije elektroniku i, jasno, vrlo tanak OLED panel. Iako izgleda stvarno fancy, možda nam malo nedostaje integrirani soundbar s prošlogodišnjeg E7 modela. Sučelja su smještena sa stražnje strane, dijelom sa strane, a dijelom okrenute prema zidu. Dolazi s četiri HDMI ulaza sposobnih za protok 4K sadržaja te tri USB-a, a tu su i optički digitalni audio izlaz te utor za PCMCIA karticu.

LG 2

Crna mačka

Iz godine u godinu repetitivno ponavljamo kako OLED ima bez presedana najbolji prikaz crne. To se nije promijenilo ni ove godine, budući da je to osnova same tehnologije panela, koja omogućuje da se svaki pojedini piksel pali i gasi, pa je crna apsolutna i nema ghosting efekta te prelijevanja s drugih piksela. Loša strana ove tehnologije je to što u odnosu na LCD panele nema mogućnost postići veliku svjetlinu. No poanta ionako nije u visokoj svjetlini kao takvoj, već u omjeru kontrasta, a on je kod LG OLEDA vrlo velik. HDR sadržaji izgledaju odlično, iako postoji mjesto za napredak prema vibrantnijem HDR prikazu high-end LCD panela. Novi Alpha 9 engine je za procesiranje slike dodatno ispeglao neke nedostatke OLED panela u gradijentima i prijelazima boja, odličan je prikaz detalja u mračnim scenama, a u prikazu ne-HDR materijala je neprikosnoven. Kod HDR-a s tehnologijom Dynamic Tone Mapping slika izgleda svjetlije, ali s oko 820 nitsa ne može se mjeriti s LED LCD konkurencijom, koja ide i do 2000. Kvalitete OLED ekrana u prikazu slike ipak nadmašuju mane.

Slika u pokretu je bila jedna od stavki koju je trebalo popraviti i Alpha 9 je i tu isporučio pomake kroz Clear TrueMotion postavke. Ono što će razveseliti gamere je podrška za igranje uz framerate od 120 FPS-a u HD rezoluciji. LG podržava HDR10, HLG koji je platforma za prijenose i Dolby Vision, ali s druge strane ne podržava HDR10+ s dinamičkim metapodacima, a problem je to što taj standard koristi Amazon Video.

Već smo spomenuli da je nauštrb dizajna E8 ostao bez soundbar dodatka na dnu ekrana, pa je očekivano i zvučna slika poprilično izblijedjela. Zbog tankih gabarita nema fizički dovoljno kapaciteta za rezonanciju zvuka, pa je bas slabije zastupljen, no ostali tonovi su prilično jasni i dovoljno je glasan za gledanje. Budući da ima ugrađeno Dolby Atmos dekodiranje, definitivno preporučujemo dodatno ulaganje u soundbar ili kućno kino.

LG 3

OS za 5

WebOS je definitivno jedan od najboljih operativnih sustava za pametne televizore, a u kombinaciji s prepoznatljivim magic daljinskim upravljačem LG E8 je stvarno užitak koristiti. Sučelje je minimalističko, intuitivno i sve su opcije lako dostupne. Sustav je responzivan i dolazi s mnoštvom aplikacija, od kojih izdvajamo nezaobilazni Netflix, Amazon Video i YouTube, naravno.

Televizor ima vrhunsku izradu, nakrcan je tehnologijama i OLED ekrani su i dalje sam vrh tehnologije, iako ima različitih mišljenja u borbi s high-end LED LCD panelima. Apsolutni prikaz crne i ogromni kontrast uz vjerni prikaz boja neće vas razočarati, a iako HDR nekad zasja malo više na LCD ekranima veće svjetline, daleko od toga da na OLED-u ne zadovoljava UHD Premium certifikat. Zamjeramo nešto slabiji zvuk u odnosu na prethodni model, ali u isto vrijeme hvalimo zanimljiv dizajn.

Više informacija

  • Model: OLED55E8
  • Ukupna ocjena: 4,5
  • Performanse: 5
  • Mogućnosti: 5
  • Cijena: 4
  • Proizvođač: LG
  • Tip: SmartTV OLED
  • Dijagonala/ rezolucija: 55"/3840 x 2160
  • AV priključci: 4 x HDMI (HDCP 2.2), komponentni, kompozitni, optički izlaz, CI+
  • Ostali priključci: 3 x USB, LAN, slušalice
  • Dodatno/Ostalo: Google Assistant, Google Home kompatibilan, Amazon Alexa, Wi-Fi ac, HDR Dolby Vision, HLG, HDR10
  • SMART platforma: WebOS
  • Dimenzije: 1228 x 784 x 222 mm
  • Masa: 23,8 kg
  • Plus: apsolutna crna, kontrast, detalji u sjenama, HDR, slika u pokretu
  • Minus: nema HDR10+, zvuk, cijena
  • Ustupitelj i cijena: LG Hrvatska, www.lg.com/hr, 23.999,00 kn
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za LG OLED55E8

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

LG OLED55E8 - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.