Synology Disk Station DS916+

Synology Disk Station DS916+

Pouzdan i brz

Pohrana i razmjena datoteka, streaming multimedije, kućni Web server… sve ovo su odlike Synology mrežnih uređaja za pohranu podataka.

Mrežni uređaj koji ima dosta snažan hardver za NAS, nudi i odličan softver s kojim se mrežni diskovi pretvaraju u multimedijalni streaming centar ili kućni Web server. No krenimo redom.

Synology DS916+ opremljen je Pentium 3710 četverojezgrenim procesorom brzine 1,6 GHz sa burstom do 2,56 GHz. DS ima ugrađen hardverski transkoder H.264 (AVC) te H.265 (HEVC) za rezolucije do 4K s 30 sličica u sekundi, što ga čini pogodnim za transkodiranje videa u realnom vremenu.

To zapravo znači da na tabletu ili DLNA kompatibilnom televizoru možete gledati video datoteku koja je zapisana u 4K rezoluciji i kodirana H.265 kodekom u njegovoj nativnoj rezoluciji, recimo Full HD, ili manjoj (na slabijim uređajima) kako video ne bi trzao.
Njegove četiri ladice za diskove dovoljne su za RAID 5 polje koje omogućava nastavak rada bez gubitka podatka u slučaju otkazivanja jednog od diskova. Naravno, pokvareni disk morate zamijeniti što prije kako ne bi došlo do potpunog gubitka podataka. No, do tada ipak imate pristup podacima. Ovime dobivate NAS (mrežnu pohranu) kojoj je brzina prijenosa podataka ograničena na brzinu mreže. Gigabitna bi imala smisla, a ukoliko kućni router ne dozvoljava takve brzine, DS916+ ima dva mrežna priključka, od kojih jedan možete iskoristiti za direktno povezivanje s računalom kako bi ostvarili tu gigabitnu brzinu, a drugi za pristup internetu.

DSM 6

DISK STATION MANAGER: Sa svakom verzijom donosi sve više funkcionalnosti

Zatreba li vam još ladica za diskove možete dodati DX513 proširenje u koje stane još pet diskova. Tu je USB 3.0 port preko kojeg možete spojiti dodani prostor, printer ili Wi-Fi te TV dongle (listu kompatibilnih uređaja potražite na Synology Web stranicama).
DSM tj. DiskStation Manager softver koji DS916+ koristi dostupan je u verziji 6.1. U stanju je pokretati dodatne aplikacije kroz Package Centar. Synology preporuča instalaciju raznih Multimedia Server aplikacija koje će fotografije te audio i video datoteke moći isporučiti na računalo kroz internet preglednik ili na smartphone kroz Synologijeve aplikacije namijenjene za streaming sadržaja.

Tu je popularni Plex Media Server, no i aplikacija za snimanje videa sa IP nadzornih kamera. Neke će oduševiti torrent klijent, a druge mogućnost sinkronizacije s DropBoxom, Google Driveom ili Amazonom te još nekim servisima. Programeri će uživati u Pythonu, Rubyju, Javi ili pak Docker virtualizacijskom layeru u kojem možete pokrenuti Ubuntu CLI i još mnogo toga. Iako to nitko ne preporuča zbog sigurnosnih razloga, uz malo truda može proraditi i desktop verzija Ubuntua.

Neka maksimalna ograničenja koja Synology navodi većinom su ograničena izborom RAM-a jer možete kupiti verziju s 2 GB ili verziju s 8 GB RAM-a koja će omogućiti više istovremenih korisnika povezanih na Cloud Station, CIFS/AFP/FTP i File Station protokole. Verzija s 8 GB preporučuje se za velike tvrtke.

Strahujete li od gubitka podataka ili zaraze Ransomwareom, koji je 2016. godine uzeo maha na stolnim računalima, dobro bi bilo čuvati nekoliko backupova sistemskih particija i particija s podacima s Windows strojeva. Synology DS idealno je mjesto za tako nešto. Demo Web sučelja i dostupne aplikacije isprobajte na Web stranici http://bit.ly/DSMDemo.

RAID 5

Za RAID5 potrebno je minimalno tri diska. Četiri diska se uparuju u RAID 5 polje kako bi podaci bili raspodijeljeni na njih, a duplikat podataka sa jednog diska nalazi se na preostala tri diska u polju. Tako je moguće doći do tih podataka kada jedan od četiri diska otkaže u potpunosti. RAID 5 polje koristi se većinom za podatke koje češće treba čitati nego pisati po diskovima, jer je čitanje brže od zapisivanja. Imate li potrebu za većim brzinama zapisivanja bolje je odabrati RADI 1+0 kombinaciju. Neki to zovu RAID 10 koji ujedno zahtjeva i manje sistemskih resursa. Za rad su također potrebna četiri diska, a u odnosu na RAID 5, RAID 10 će imati manje mjesta za pohranu.

Više informacija

 • Model: Disk Station DS916+
 • Ukupna ocjena: 4,6
 • Performanse: 5
 • Cijena: 4
 • Mogućnosti: 5
 • Proizvođač: Synology
 • Procesor: Intel Pentium N3710 64 bit @ 1,6 GHz do 2,56 GHz
 • Memorija: 2 ili 8 GB DDR3 (cijena za 8 GB verziju je 5.937,50 kn)
 • Diskovi: 4 x HotSwap
 • USB: 2x USB 3.0
 • RAID: Synology Hybrid RAID, Basic, JBOD, RAID 0, RAID 1, RAID 5, RAID 6, RAID 10
 • eSATA Port: 1
 • Dimenzije/masa: 165 mm x 203 mm x 233 mm, 2,04 kg
 • Plus: Performanse, mogućnosti
 • Minus: Nekima ovo nije dovoljno pa će trebati punokrvni server
 • Ustupitelj i cijena: Xenon-Forte (www.xenon-forte.hr), 5.487,50 kn
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Synology Disk Station DS916+

Pretraži recenzije hardvera

HARDVER
HARDVER
   Laptopi
   Računalo
   Procesor
   Grafička kartica
   Matična ploča
   Hladnjaci
   Kućište
   Monitor
   Hard disk/SSD
   Mrežna oprema
   Miš
   Tipkovnica
   Napajanje
   Audio
   USB/kartice/prijenosni HDD
   Televizori
   Pametni telefoni
   Tablet
   Projektor
   Printer/MFC
   Ostalo
   Pametni satovi
   Fotoaparati
   RAM
   Akcijske kamere
   Igraća konzola
   Gamepad

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Synology Disk Station DS916+ - VidiLAB - QR Code Friendly

Zadnje testirano u VIDILAB-u...