Huawei P50 Pro

Huawei P50 Pro

Ima sve, al’ gugl ne

Huawei P50 Pro iznimno je atraktivan telefon malih gabarita za ovu veličinu ekrana, koristi kvalitetne materijale u izradi i ima jako dobre foto mogućnosti.

Atraktivan paket ipak ima i očite nedostatke uzrokovane globalnom politikom koja je onemogućila kompaniji pristup nativnim Google aplikacijama. Drugo iznenađenje je izostanak 5G modema, tako da je ovo uređaj prepun ekstremnih oscilacija od vrha do neobičnih nedostataka.

Naprijed samo ekran

I s 50 Pro Huawei je isporučio uređaj koji vizualno i taktilno pripada u visoku klasu. S prednje strane dominira OLED ekran koji ima zaobljene rubove i okvir ekrana vidljiv je samo gore i dolje. Sa stražnje strane je također zaobljeno staklo koje ne pridonosi ergonomiji, budući da je cijeli paket klizav, ali izgleda atraktivno. Vrlo tanak aluminijski rub drži na okupu dvije staklene plohe.

 

P50 pro 1

Stražnja staklena strana izgleda atraktivno, ali se jako vide otisci prstiju. Tu je smješten i moćan sustav kamera.


Minimalizam s prednje strane donekle kvari rupa za kameru u ekranu naprijed i zanimljiv smještaj sustava od četiri kamere iza, pri čemu su tri kamere smještene u jedan okrugli modul, a četvrta zajedno s bljeskalicom u drugi. Ta dva kruga su na izdvojenoj pločici koja se izdiže iz sjajnog stakla na pozadini.

Telefon ima male gabarite i osim skliskog stakla ergonomski i dizajnerski izgleda vrlo privlačno.

Ekran ima 6,6 inča, a radi se o OLED zaslonu rezolucije 1228 × 2700 piksela koji dolazi s osvježavanjem od 120 Hz. Refresh rate možete podesiti na dinamički način što znači da će se prilagođavati ovisno o korištenju. Kako se radi o OLEDU, ekran ima izniman kontrast i odličan prikaz boja.

 

P50 pro 3

Brzo punjenje od 66 W uz adapter u kutiji s mobitelom.


Na Qualcomm pogon

Zanimljiva je odluka Huaweija da u svoj flagship ugradi Snapdragon 888 čipset, jaki osmojezgreni model koji je standard u najvišoj klasi sve do pojave Snapdragona 8. Razlika u performansama ima i u upravljanju baterijom, ali one su na razini nijansi i nisu nešto što korisnici u korištenju mogu primijetiti.

Telefon je opremljen s 8 GB radne memorije i naš je testni model stigao s 256 GB internog prostora. Postoje još varijante sa 128 i 512 GB, a moguće je proširiti kapacitet uz Huawei Nano memory karticu. Rezultati na benchmark testovima su solidni, a u korištenju je telefon iznimno fluidan čemu doprinosi i odličan ekran s visokim refresh rateom.

Huawei P50 Pro ima EMUI 12.0.1 verziju softvera koja je zapravo njihova verzija Android sustava. Poznato je da postoje razmirice između Huaweija i Američke vlade, što rezultira uskraćivanjem Google usluga, pa tako nema Play trgovine, Gmail klijenta i drugih alata poput Google karti. Tvrtka ipak dosta radi na softveru i dosta je developera prilagodilo svoje aplikacije za izdavanje na Huawei App Gallery. Većina poznatih aplikacija je prisutna, no ako se oslanjate na Google servise, vjerojatno je bolje odabrati neki drugi model.

Jake kamere

Leica logo nalazi se ispod snažnog lineupa koji se sastoji od glavne 50-megapikselne kamere s laserskim fokusom i optičkom stabilizacijom, 64 MP periskopske kamere koja ima 3.5× optički zoom, te 13 MP ultraširoke leće. Tu je još 40-megapikselni monokromatski senzor. S prednje strane nalazi se 13-megapikselna selfie kamera. Na testu se pokazalo da je selfie kamera noću gotovo neupotrebljiva. Sve dobiva ljubičaste tonove i obvezno koristite osvjetljenje zaslona za spas situacije. Po danu ova kamera nudi vrlo oštre selfieje čak i kada niste potpuno mirni bez HDR artefakata, a portretni mode zamućuje pozadinu na kvalitetan način. Glavna kamera ima odlične performanse i po noći i po danu, a često nećete morati koristiti niti night mode za ulične slike. Ultraširoka kamera nudi velik kut gledanja i solidne performanse danju, dok po noći sve dobiva narančasti premaz i puno softverske asistencije, no slike ispadaju oštro. Zoom kamera nudi solidne performanse do umjerenih udaljenosti (3,5× – 7×) no iznad toga se vidi značajno zamućivanje zbog digitalnog zooma koji jednostavno nije na razini konkurencije.

 

telefoto

     Kod telefoto fotografija primjetna je kromatska aberacija u zelenim nijansama.


Nema 5G

Osim nedostatka Google servisa, Huawei kao drugu izraženu manu ima nedostatak 5G modema. Da, trenutačno većina kod nas i dalje nije u dometu 5G signala, ali brzina i kvaliteta koju donosi značajan je korak naprijed. Telefon dolazi s baterijom od 4360 mAh što je standardno za klasu, pa iako nije među najvećima, Huawei to kompenzira izuzetno brzim 66-vatnim punjenjem. I da, u prodajnom paketu se dobije punjač. Uz to telefon podržava i 50-vatno bežično punjenje.

Osim nedostatka 5G podrške, Huawei P50 Pro podržava Wi-Fi 6 i Bluetooth 5.2 Čitač otiska prsta nalazi se ispod ekrana, a po jedan od stereo zvučnika je na donjoj i gornjoj strani uređaja.

 

Untitled 2


Zaključak

Huawei P50 Pro izgledom i kvalitetom izrade definitivno spada u najvišu klasu, međutim manjak 5G modema i Google servisa značajno smanjuju privlačnost cijelog paketa. Ako želite uređaj flagship performansi i kamera, a nisu vam bitni spomenuti minusi, nema prepreke za nabavku ovog modela.

 

OVDJE PROČITAJTE KOMPLETAN USPOREDNI TEST FLAGSHIP PAMETNIH TELEFONA

10 IZAZIVAČA U FLAGSHIP OKTAGONU

Usporedno smo testirali deset trenutačnih flagship modela  najrazvikanijih proizvođača i uz poseban fokus na performanse te mogućnosti kamera odabrali najbolje i najisplativije.

Više informacija

  • Model: P50 Pro
  • Ukupna ocjena: 3.71
  • Performanse (usporedni test): 4.65
  • Ekran (usporedni test): 4.50
  • Kamera (usporedni test): 4.00
  • Baterija (usporedni test): 3.04
  • Proizvođač: Huawei
  • Operativni sustav: EMUI 12.0.1
  • Procesor: Snapdragon 888, Osam jezgri / 2,84 GHz
  • Grafički sustav: Adreno 660
  • Pohrana: 256 GB UFS 3.0
  • Memorija: 8 GB RAM
  • Konektor: USB-C, USB 3.1
  • Ekran: 1228 x 2700 piksela / 6,6 inča / 120 Hz, OLED
  • Stražnja kamera: 50 MP, širokokutna, f/1.8, PDAF, Laser AF, OIS 64 MP, f/3.5, periskopska 3,5x, 13 MP, f/2.2, ultraširoka, AF 40 MP, f1.6 (B/W), AF
  • Prednja kamera: 13 MP, f/2.4,AF
  • Komunikacija: WiFi 6 / Bluetooth 5.2 / 5G
  • Baterija: 4360 mAh, 66 W punjenje
  • Dimenzije i masa: 158.8 x 72.8 x 8.5 mm / 195 g
  • Ustupitelj i cijena: https://consumer.huawei.com/hr/, Cijena: 8,999.00 kn
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Huawei P50 Pro

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Huawei P50 Pro - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.