Nokia 5.1

Nokia 5.1

HMD Global osvježio je ponudu Nokijinog srednjeg segmenta te ispravio neke od grešaka koje su sprječavale Nokiju 5 da postigne bolji prodajni uspjeh.

Pomlađena petica

Prošlogodišnja Nokia 5 prošla je većini „ispod radara“ i HMD Global, vlasnik Nokije, morao se potruditi kako bi napravio značajniji uspjeh u srednjem segmentu, kojim dominiraju kineski proizvođači.

Nokia 5.1

Dizajn, izrada, slika i zvuk

Dizajn Nokije 5.1 slijedi jezik dizajna na koji smo navikli od Nokije. Najprepoznatljiviji element Nokije 5.1 je ovalni okvir kamere, koji je sada već postao zaštitni znak ovog proizvođača. Kvaliteta izrade je vrlo dobra, s kućištem unibody aluminijske konstrukcije koje ostavlja odličan dojam u ruci. Prednja strana uređaja je, naravno, prekrivena staklom s Corning Gorilla Glass zaštitom nepoznate generacije.

Najočitiji napredak u odnosu na Nokiju 5 ostvaren je kod zaslona, koji je narastao i dobio višu rezoluciju. Novi zaslon ima omjer zaslona 18:9, dijagonalu veličine 5,5 inča i rezoluciju 2160 x 1080 piksela. Zaslon ima visoku gustoću piksela (439 ppi) i nudi vrlo dobru reprodukciju boja te široke kutove gledanja, što ga čini boljim od većine konkurenata. Zvučnik je mono zvučnik na dnu uređaja i nudi tek prosječne performanse. Visoki i srednji tonovi su dovoljno jasno definirani za upotrebu poput gledanja videa, no manjak niskih tonova i niska glasnoća nisu idealni za slušanje glazbe.

Operativni sustav, performanse i autonomija

Nokia 5.1 dio je Android One programa, što znači da koristi tvornički Android 8.0 Oreo, bez većih promjena od strane proizvođača. Iako su kupci sve tolerantniji prema bloatwareu, i dalje postoji dio tržišta za one koji traže potpuno čist Android. Tvornički Android također znači da Nokia 5.1 nema posebnih featurea koji bi je izdvojili među ostalim uređajima u srednjem segmentu.

Nokiju 5.1 pokreće MediaTekov Helio P18 chipset koji se sastoji od osmojezgrenog procesora s Cortex-A53 jezgrama, od kojih su četiri za intenzivnije zadatke i imaju radni takt 2,0 GHz, dok su četiri rezervirane za manje intenzivne zadatke i poboljšanje energetske učinkovitosti uz niži radni takt od 1,2 GHz. Grafički procesor je Mali-T860 MP2 i isti nudi performanse dostatne za izvođenje manje zahtjevnih naslova. Tijekom testiranja smo pokrenuli PUBG Mobile i Asphalt 9, no u obje smo igre svjedočili padovima u framerateu. Visoka rezolucija zaslona je dvosjekli mač te negativno utječe na performanse u igrama. Radne memorije je samo 2 GB pri čemu treba napomenuti da postoji i verzija s 3 GB koju toplo preporučamo, jer model s manjom količinom RAM-a ima problema kod multitaskinga. Manjak radne memorije je glavna mana Nokije 5.1, pa ako planirate kupnju, svakako preporučujemo da investirate u uređaj s 3 GB radne memorije.

Autonomija je vrlo dobra zahvaljujući bateriji kapaciteta 2970 miliamper-sati koja energetski učinkovit hardware pogoni cijeli dan bez muke uz preko 7 sati rada zaslona, što će zadovoljiti većinu korisnika, pa čak i one zahtjevnije koji ovise o pametnom telefonu.

Kamere

Stražnja kamera Nokije 5.1 ima senzor rezolucije 16 megapiksela i nudi blago iznadprosječne performanse. Fotografije napravljene Nokijom 5.1 imaju dobar dinamički raspon i prirodnu reprodukciju boja uz povišenu izoštrenost, koja u rijetkim situacijama može izgledati pomalo neprirodno. Glavna mana stražnje kamere Nokije 5.1 je autofokus, koji je spor i nepouzdan. Iako je kvaliteta fotografija nadprosječna, autofokus bi trebao biti bolje riješen. Prednja kamera ima senzor rezolucije 8 megapiksela i performansama je daleko impresivnija od stražnje, barem kada je u pitanju usporedba s konkurentskim uređajima. Za ovisnike o selfiejima Nokia 5.1 je dobar izbor.

Zaključak

U srednjem segmentu ove smo godine dobili neke zaista impresivne uređaje, koji polako brišu granicu između flagshipa i srednjeg segmenta, i uz takvu konkurenciju Nokia će morati još malo nabrijati svoju ponudu u ovom segmentu. Iako je zaslon odličan, kao i kvaliteta izrade, lošije performanse i nepouzdani autofokus ostavljaju dosta mjesta za napredak u sljedećoj iteraciji midrange Nokie iz HMD Globala.

Više informacija

  • Model: 5.1
  • Ukupna ocjena: 3,8
  • Performanse: 3
  • Isplativost: 3
  • Proizvođač: Nokia
  • Pohrana: 16 GB
  • Memorija: 2 GB
  • Ekran: 5,5“ IPS LCD, 2160 x 1080 piksela
  • Baterija: Li-Ion, 2970 mAh
  • Plus: Kvaliteta izrade, zaslon
  • Minus: Performanse, autofokus
  • Ustupitelj i cijena: HMD Global, https.nokia.com, 1.599,00 kuna
  • SoC: MediaTek Helio P18
  • Dojam: 3
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Nokia 5.1

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Nokia 5.1 - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.