Honor 10

Honor 10

Napredak u svakom pogledu5

Honorov novi flagship donosi mnoge novitete uređaja Huawei P serije po nižoj cijeni.

 

Honor je pod-brand kineskog giganta Huaweija koji Europu osvaja nevjerojatnom brzinom. Iako nema isti tržišni doseg, Honor nije nepoznanica na našem tržištu, koje je sve otvorenije kineskim proizvođačima. Honor 10 je Honorov flagship uređaj koji je u odnosu na prošlu generaciju narastao u svakom pogledu te ponovno postavlja novi standard kada je u pitanju omjer cijene, kvalitete i performansi. Zanimljivo je kako je Honor nedavno napravio vrlo sličan uređaj pod nazivom View 10, no isti je većini prošao „ispod radara“ i Honor se potrudio da se isto ne dogodi s novim flagshipom. Prvi aspekt koji Honor 10 izdvaja iz mase je dizajn, koji je uvelike promijenjen u odnosu na Honor 9.

Iako je dizajn prednje strane Honora 10 gotovo identičan onom Huaweija P20, to nije mana jer se radi o vrlo atraktivnom i funkcionalnom dizajnu. Dominantna komponenta prednje strane je notch, koji će dio vas natjerati da izvadite vile i baklje te krenete u progon još jednog proizvođača koji je „pao“ na još jedan u nizu trendova dizajna pametnih telefona. No isti taj notch vam daje dodatan zaslonski prostor, što je svakako vrlina, a ne mana. Uz notch, tu je i „brada“, odnosno podeblji donji rub okvira zaslona na kojemu se nalazi ultrasonični čitač otiska prsta koji omogućava korištenje vlažnim prstima, što je glavna mana klasičnih kapacitivnih čitača otiska prsta. Čitač otiska može se koristiti za navigaciju kroz sučelje, što oslobađa dodatni zaslonski prostor, koji je inače rezerviran za zaslonske navigacijske tipke.

Stražnja strana uređaja je ono gdje Honor 10 ima vlastiti identitet i postaje uistinu jedinstven uređaj u moru klonova, ali pod uvjetom da odaberete „pravu“ boju. Phantom Blue boja uređaja koji smo testirali je jednom riječju fenomenalna. Ovisno o kutu gledanja uređaja, boja stražnje strane se mijenja iz plave u ljubičastu stvarajući jedinstveni efekt koji će zasigurno okrenuti pokoju glavu prolaznika. Ako niste odvažni i kupite Honor 10 u crnoj boji, ne očekujte da će vas dizajn stražnje strane impresionirati. Osim dvostrukog sustava kamera, Honor loga i „AI CAMERA“ natpisa, dizajn je prilično isprazan, što je plus ako se odvažite na kupnju Honora 10 u Phantom Blue ili Phatnom Green boji jer će čista stražnja strana uređaja bolje istaknuti boju i učiniti ga privlačnijim. Huawei je uvijek ažuran kada su u pitanju flagship uređaji te se isto može reći za Honor, tako da Honor 10 dolazi s Androidom 8.1 Oreo preko kojeg je postavljeno Emotion UI, odnosno EMUI sučelje najnovije verzije 8.1. Većina promjena sučelja je kozmetičke prirode, odnosno QOL (quality of life) kako bi sučelje bilo što jednostavnije i fluidnije. Ako niste obožavatelj Appleovog iOS-a, EMUI vas neće impresionirati, jer Appleovo sučelje je očito posložilo kao inspiracija Huaweiju kod izrade sučelja.  Zaslon Honora 10 je IPS LCD dijagonale 5,84 inča i rezolucije 2280 x 1080 piksela, uz gustoću piksela od 432 piksela po inču.

Honor 10 2

Omjer okvira i zaslona je prilično visok te iznosi 79,9%, čemu je zasigurno pridonio i notch. Kutovi gledanja su vrlo dobri, iako je kontrast nešto slabiji na najvišim razinama osvjetljenja. Reprodukcija boja je također vrlo dobra, boje imaju blago iznadprosječnu zasićenost, no ne u tolikoj mjeri da izgledaju neprirodno. Ako su vam boje prezasićene, postoji opcija uključivanja „Normal“ profila rada zaslona u postavkama, dok je po defaultu uključen „Vivid“ profil. Sustav kamera Honora 10 sastoji se od dvije kamere s RGB senzorom rezolucije 16 megapiksela i monokromatskim senzorom rezolucije 24 megapiksela. Sustav je potpomognut umjetnom inteligencijom koja prepoznaje scene i objekte u kadru te sukladno prilagođava postavke. Nažalost, AI sustav ne funkcionira najbolje. Iako brzo i prilično pouzdano prepoznaje scene, često pretjeruje s prilagodbom postavki, tako da fotografije često imaju previsok kontrast te zasićenost boja, pa preporučamo da prilagodbu postavki radite ručno po potrebi.

Performanse kamere su zadovoljavajuće, iako ne i osobito impresivne. U dobrim svjetlosnim uvjetima fotografije su pune detalja, uz prilično širok dinamički raspon. U lošijim svjetlosnim uvjetima performanse kamere su prilično razočaravajuće, detalje često zamijeni šum, a fotografije snimljene noću često su neupotrebljive. Iako je Night mode koji nas je oduševio na P20 Pro i ovdje prisutan, njegove performanse su daleko lošije. Očito je kako je Honor svjestan toga, jer su isti „sakrili“ unutar posebnog izbornika, dok je na P20 Pro on istaknut među glavnim načinima snimanja. Problem Night modea je duljina ekspozicije, koja je nerijetko dvostruko dulja u odnosu na P20 Pro, što uvelike ograničava njegovu iskoristivost. Prednja kamera, unatoč senzoru visoke rezolucije od 24 megapiksela, ne oduševljava kvalitetom fotografija zbog Beauty modea, koji je nemoguće isključiti. Čak i kada slider Beauty modea postavite na nulu, očito je kako zaglađuje i izbjeljuje kožu, što izgleda prilično neprirodno. Honor 10 je dobro opremljen kada su u pitanju ulazi i izlazi. Za punjenje i prijenos podataka Honor 10 koristi USB 2.0 Type C konektor, dok se za spajanje slušalica koristi 3,5-milimetarski utor, koji postaje sve rjeđi prizor na tržištu.

Honor 10 također ima i infracrveni odašiljač kojim možete daljinski upravljati raznim uređajima poput televizora, klima uređaja ili set-top boxeva. HiSilicon Kirin 970 je chipset koji pokreće Honor 10 i isti se sastoji od osmojezgrenog procesora s četiri Cortex-A73 jezgre radnog takta 2,4 GHz i četiri pomoćne Cortex-A53 jezgre radnog takta 1,8 GHz, a grafički procesor je Mali-G72 MP12 s dvanaest jezgri. Performanse kod svakodnevnog korištenja su odlične, kao što treba očekivati od flagship uređaja. Performanse u zahtjevnim 3D naslovima poput Modern Combat Versus su prilično razočaravajuće zbog čestih padova ispod 30 FPS-a, što uvelike smanjuje imerziju i užitak u igranju. Baterija kapaciteta 3400 miliamper-sati nudi vrlo dobru autonomiju od preko 8 sati rada zaslona pri normalnom, svakodnevnom korištenju. Honor 10 je budžetni flagship koji donosi mnoge inovacije Huawei P serije u nešto grubljem izdanju te po mnogo nižoj cijeni. Odlična izrada, vrlo dobar zaslon i flagship chipset čine Honor 10 uređajem s vjerojatno najboljim omjerom cijene, kvalitete i performansi na našem tržištu. Na našem tržištu definitivno postoji potražnja za ovakvim uređajima i sigurni smo kako će Honor 10 biti hit.

Više informacija

  • Model: 10
  • Ukupna ocjena: 4,5
  • Performanse: 4
  • Isplativost: 5
  • Proizvođač: Honor
  • Pohrana: 128 GB
  • Memorija: 4 GB
  • Konektor: USB 2.0 Type-C
  • Ekran: 5,84“ IPS LCD, 2280 x 1080 piksela
  • Baterija: Li-Poly, 3400 mAh
  • Dimenzije i masa: 149,6 x 71,2 x 7,7 mm
  • Plus: Kvaliteta izrade, performanse, zaslon
  • Minus: Nema podršku za bežično punjenje, nije vodootporan, snaga grafičkog procesora
  • Ustupitelj i cijena: Huawei , www.huawei.com, 3.999,00 kn
  • SoC: HiSilicon Kirin 970
  • Dojam: 5
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Honor 10

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Honor 10 - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.