Nokia 8 Sirocco

Nokia 8 Sirocco

Nokia nam donosi svoj novi flagship, nasljednika prošlogodišnje osmice koji zvuči kao evolucija, no dramatično se razlikuje od prethodnika.

Drugačiji premium dizajn

Nokia kao brand trenutno uživa u poprilično velikoj popularnosti. Oni koji su kao djeca uvijek bili u dodiru s njihovim proizvodima sada imaju i sredstva da si njihove proizvode priušte te im ime dolazi kao osvježenje s obzirom na to da su „imali pauzu“ dok napokon nisu prešli na Android.

I ne samo Android, Nokia je odlučila ne dirati izvorni paket Androida te se priključila Android One pokretu koji za cilj ima ponudu stock iskustva nepromijenjenog od strane proizvođača uređaja koji će dobivati podršku, zakrpe i nove mogućnosti isti dan kada one budu dostupne. Nećemo isticati koliko nekim drugim flagship brandovima treba da ažuriraju svoje uređaje, no pola godine za update im nije šokantno.

Stock Android osigurava vrhunsku brzinu i responzivnost uređaja s visokom mogućnošću personalizacije, ali i nekim zaključanim mogućnostima, poput tamne teme sustava koja odlično izgleda, pogotovo na OLED ekranu, koji Nokia 8 Sirocco ima. Umjesto toga nezamjenjiva je bijela tema, koja će vas sa zadovoljstvom zaslijepiti u večernjim satima.

Nokia 8 2

Dizajn je zasigurno na flagship razini te ne prati konkurenciju, već se izdvaja, što nam se svakako sviđa. Ne prati Samsung s užim tijelom, već ima 16:9 omjer ekrana, a zahvaljujući užem čelu i bradi na prvu dobivate dojam kockastijeg uređaja koji zato pruža i više samog ekrana u širinu. Kako bi se razbio kockasti dojam, ekran je s lijeve i desne strane zaobljen poput Samsungove S linije te mu pruža ugodan izgled, premda će svjetlina rubova biti nešto niža.
Kada smo kod rubova, oni su čvrsti i metalni te malo iskaču od tijela mobitela te se za to ne ispričavaju. Zbog njih čvrsto stoji u ruci, jedino ćete se morati naviknuti na gumbe glasnoće jer su prilično oštri gdje se spajaju sa ostatkom kućišta te ih nije lako razaznati ako ne gledate u mobitel.

Kada pričamo o kamerama, selfie ima 5 megapiksela, što ne zvuči previše impresivno, no dok god ima svjetla slike će biti odlične. Jednom kada padne mrak, s druge strane, javlja se dosta šuma. Stražnje kamere koriste dva različita senzora, 12 megapikselni glavni s f/1.7 širinom blende koji će uhvatiti solidne slike i u zahtjevnim uvjetima, premda će biti nešto više šuma od konkurencije. Druga je 13 megapikselna kamera koja ima 2x optički zoom kako biste mogli bolje uhvatiti udaljene objekte. Kamera se u mračnijim uvjetima automatski prebacuje na glavnu te onda koristi digitalni zoom, prijelaz koji je očit te se ne isplati zumirati u tamnijim scenama. Ostatak detalja je Snapdragonov 835 procesor te 6 GB RAM memorije i 128 GB interne memorije. Neke će odbiti „prošlogodišnji“ procesor, no apsolutno ne postoji razlika u korištenju kada uspoređujete uređaje s 845 procesorom, osim broja u benchmarku. Baterija ima 3,260 mAh te traje ovisno o upotrebi, a mi smo ekran uvijek držali na 100% i igrali igre minimalno sat do sat i pol te gledali YouTube, a baterija izdrži više od 24 sata. Imajmo na umu da kao entuzijasti tehnologije bateriju držimo uvijek između 15% i 85%, a netko tko će je trošiti u potpunosti može iz nje izvući još nekoliko sati.

Stražnja strana je staklena, a mobitel podržava i bežično punjenje, koje je uvijek dobrodošlo. Nažalost, nema 3,5 mm utora za slušalice, trend koji se rijetkima sviđa. Sve u svemu, solidan flagship koji se odlučio razlikovati od ostalih dizajnom, no morat će još poraditi na kameri, koja u Pro načinu nudi jako puno opcija koje je lako kontrolirati, ali u automatskom načinu i mračnim scenama jednostavno još nije konkurencija drugima.

Više informacija

  • Model: Nokia 8 Sirocco
  • Ukupna ocjena: 4,5
  • Performanse: 4
  • Cool faktor: 5
  • Proizvođač: HMD Global
  • Operativni sustav: Android Oreo 8.1
  • Procesor: Snapdragon 835
  • Pohrana: 128 GB
  • Memorija: 6 GB RAM
  • Ekran: 5,5“ P-OLED zakrivljeni, 2560 x 1440 piksela
  • Stražnja kamera: 12 i 13 megapiksela, jedna 2x zoom
  • Prednja kamera: 5 megapiksela
  • Baterija: 3260 mAh
  • Ostalo: Gorilla Glass 5 naprijed i straga, Bluetooth 5.0. bežično punjenje, Zeiss optika
  • Plus: Dizajn odskače od ostalih, OLED ekran, Android One sustav
  • Minus: Na prvu se dizajn nekima možda neće svidjeti s obzirom na širinu ekrana
  • Ustupitelj i cijena: HMD Global, www.hmdglobal.com, 6.299,00 kn
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Nokia 8 Sirocco

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Nokia 8 Sirocco - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.