Sony Xperia XZ2 Compact

Sony Xperia XZ2 Compact

Sonyjev “kompakt” ostaje jedini izbor za sve koji žele koristiti flagship mobitel jednom rukom.

Velika snaga u malom faktoru

“Kako je ovo čudno?” pomislila sam dok sam pisala prve poruke na Sony Xperia XZ2 Compactu. Već sam se toliko naviknula da koristim mobitel s dvije ruke, pa čak i moju 5-inčnu Sony Xperiju M5, da mi je trebalo pola sata navikavanja na novi “kompakt”. Naime, Xperia XZ2 Compact također ima 5-inčni ekran, no više nema rubova sa strane, pa je zadržala slične dimenzije kao prethodnik s 4,6-inčnim prikazom.

Ergonomija ovog mobitela uistinu je jedinstvena, i ne samo među flagshipima. Sve funkcije i radnje bez problema sam obavljala jednom rukom, a moj relativno mali palac bez problema je dodirivao svaki rub ekrana, unatoč tome što je 18:9 ekran sada nominalno viši. Uređaj odlično lezi u ruci, a plastično-aluminijsko kućište čini se vrlo kvalitetnim. Ipak, imam dva prigovora u ovom segmentu. Uređaj je osjetno deblji od prethodnika te konkurencije (12,1 mm!), a senzor otiska prstiju morao je biti smješten na boljoj poziciji. Smatram da Sony u svojoj misiji redizajna admiralskih brodova nije trebao žrtvovati unikatni senzor otiska prsta sa strane, niti 3.5 mm utor za slušalice.

Prijenosna zabava

Vjeran svojim korijenima, Sony se oduvijek fokusirao na pružanje izvrsnog multimedijskog iskustva, što jednako vrijedi na ovom modelu. Uživala sam igrajući PUBG Mobile i FIFA-u 19 na fantastičnom ekranu 2160 x 1080 rezolucije, uz vrlo dobru reprodukciju zvuka s (vlastitih) Sonyjevih slušalica. Sa snažnim Snapdragon 845 čipsetom i 4 GB RAM-a (preciznije: 3,7), mobitel je bez problema vrtio igre i 20 aplikacija u pozadini. Međutim, zamijetila sam kako se uređaj lako zagrijava, dosegnuvši jednom temperaturu od 45 Celzijevih stupnjeva, prema Antutu aplikaciji. Uključite li maksimalnu svjetlinu,  i/ili LTE vezu i lokaciju, baterija mobitela ispraznit će vam se u roku od jednog i pol dana. Dva dana autonomije nije nemoguće dobiti, no onda morate optimizirati postavke.

Još inovacija

Sony je svoju fantastičnu aplikaciju 3D Creator, koja vam omogućava stvaranje 3D modela na mobitelu putem mobilne fotogrametrije, prenio i na prednju kameru. Od novosti bismo također istaknuli aplikaciju Zamućivanje pozadine koja softverski pokušava imitirati bokeh efekt, ali ne daje baš optimalne rezultate. Stražnja kamera daje vrlo dobre rezultate u noćnim uvjetima, ali smo dojma da je kamera mogla biti puno bolja u dnevnim, idealnim svjetlosnim uvjetima, gdje se vide efekti postprocesuiranosti kod blagog zumiranja fotografije. Preeksponiranost i zamućenost vidljiva je kod fotografija na obje kamere.

Stražnja kamera: Sony još nije implementirao sustav dvostrukih kamera u svoje uređaje.

Sony Xperia 2

Sony nam sa svakom iteracijom svoje premium linije voli pokazati neku inovaciju, no, nažalost, većina inovacija ovog puta zaobišla je kompaktni model. Bežično punjenje, dinamični vibracijski sustav i bolju LTE antenu podržava samo “veliki” XZ2. Unatoč manama, Xperia XZ2 Compact istinska je perjanica među “velikanima” te možda i jedini izbor korisnika koji preferiraju manje dimenzije.

Screenshot 1

Više informacija

  • Model: Xperia XZ2 Compact
  • Ukupna ocjena: 4,5
  • Isplativost: 3
  • Cool faktor: 5
  • Proizvođač: Sony
  • Operativni sustav: Android 8.0.0
  • Procesor: 4 x 2,8 GHz Kyro 385 + 4 x 1,7 GHz Kyro 385, 8 jezgri (Čipset: Qualcomm Snapdragon 845)
  • Memorija: 4 GB RAM / 64 GB (microSD max 400 GB)
  • Ekran: 5’’, 2160 x 1080 px, 482 ppi, kapacitivni, IPS, 16,7 mil. boja
  • Stražnja kamera: 19 megapiksela, 4K video, 960 fps u FHD, HDR, ISO 12800
  • Prednja kamera: 5 megapiksela, HDR, bljeskalica
  • Baterija: Li-Ion 2870 mAh
  • Dimenzije i masa: 135 x 65 x 12.1 mm / 168 g
  • Ostalo: Senzor otiska prsta, IP65/68 certifikati, Corning Gorilla Glass 5, USB 3.1 Gen1, PS4 remote play, 3D Creator
  • Plus: Ergonomija, performanse, ekran, kreator 3D modela
  • Minus: Dizajn, pozicija senzora za otisak prstiju, zagrijavanje uređaja, slabija Wi-Fi antena
  • Ustupitelj i cijena: Sony Hrvatska, www.sony.hr, 4,500.00 kn
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Sony Xperia XZ2 Compact

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Sony Xperia XZ2 Compact - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.