Wileyfox SwIft 2 - 5.0 out of 5 based on 1 vote
Wileyfox SwIft 2

Wileyfox SwIft 2

Zlatni cyanogen

Custom ROM za slobodno tržište.

Nakon prekida OnePlusove i Cyanogen Inc suradnje dugo nismo imali prilike vidjeti neki mobitel koji nativno pokreće cyanogen mod. OnePlus modeli su prešli na vlastiti Oxygen OS, a drugi manje poznati modeli s Cyanogenmodom rijetko su dolazili do našeg tržišta. Dok je OnePlus ciljao na nešto ozbiljniju konkurenciju iz flagship segmenta, Wileyfox Swift 2 cilja na nešto skromniju ekipu u ponudi, a njih pak izaziva veoma ozbiljno.

Hladan šampanjac

Budući da je kućište izrađeno od metala, pretpostavljamo aluminija, ono je hladno na dodir te ostavlja odličan dojam. Davno je prošlo vrijeme kada bi nepoznatiji brandovi imali inferiorniju kvalitetu izrade, a Wileyfox Swift 2 je najbolji dokaz toga. Na testu imamo kombinaciju prednje stranice u bijeloj boji, sa stražnjim i bočnim stranicama u matiranom premazu zlatne-šampanj boje. Ova kombinacija izgleda odlično, puno bolje nego što bi cijena uređaja mogla natuknuti. Nesavršenosti u proizvodnji nema te se svi elementi kućišta savršeno sljubljuju jedan uz drugog. Pucketanja i pri čvršćem pritisku također nema. Bočne tipke su pak nešto hrapavije na dodir pa iako strše nešto slabije van kućišta no što bismo htjeli, bez problema ih možemo opipati i dotaknuti, makar su kako smo spomenuli kraćeg hoda.

Wileyfox Swift 2 4

SENZOR OTISKA: Smjestio se na stražnjoj strani, idealno za slijepo pozicioniranje prsta

Senzor otiska prsta također podiže dojam na višu razinu. Preciznost mu je odlična, čak i lagano vlažnim prstima s kojima drugi modeli imaju ponekad problema. Pozicioniran je sa stražnje stranice, par milimetara niže od glavne kamere čime ga bez problema možemo napipati po osjećaju te već imati otključan ekran čim ga izvadimo iz džepa.

HD ekran i pristojna kamera

Jedino blago razočaranje ovog modela je osrednji ekran. On pak nosi samo HD rezoluciju, stoga je 720p rezolucija nešto pikseliziranija kada se razvuče na pristojnih 5 inča ekranske dijagonale. Ekran pak može biti veoma niskog osvjetljenja kada treba, primjerice u zamračenoj sobi pred spavanje, ali se pri danjem svjetlu razina ne podiže dovoljno da bi ekran bio savršeno čitljiv pod upadanjem sunca. Kontrast i vjernost boja su na nešto hladnijem spektru, no kutovi gledanja su veoma dobri, shodno IPS matrici.
13-megapikselna kamera je sasvim u skladu s konkurencijom u klasi, a po kvaliteti fotografija je također prosječna. Aplikacija kamere skriva neke napredne funkcije poput dvostrukog pritiska na tipku za zaključavanje koja pali kameru neovisno o tome da li je ekran zaključan ili ne. U samoj aplikaciji pak nalazimo hyperlapse i panorama mod kao i ručno ugađanje A/W balansa odabir scena. Mi smo pak ostavili sve u automatskom modu budući da smo tada dobivali najbolje rezultate fotografija. Kontrast i oštrina su veoma dobri, a šum je sveden na minimum pod dobrim uvjetima. Lošiji pak uvjeti izazivaju ponešto šuma, što je sasvim očekivano. Vjernost boja je pak također prosječna, stoga možemo zaključiti da se radi o osrednjoj kameri koja će za većinu korisnika biti sasvim dosta.

Cyanogenmod

Prava prednost ovog modela pak leži u operativnom sustavu, dragulju modding zajednice te ustvari začetniku custom ROM-ova na Android modelima. Radi se pak o posebno prilagođenom CM13.1 koji je nešto stabilniji od ostalih Cyanogenmod verzija za druge modele. Updateovi se direktno dobivaju od Cyanogenmoda, u stabilnom kanalu. Time su šanse za rušenje sustava i aplikacija minimalne, što možemo i potvrditi u toku našeg testiranja. Kopanjem kroz softver pak nismo pronašli mogućnost dobivanja direktnih nestabilnih, tj. nightlies verzija CM-a, no na CM stranicama će se vjerojatno kroz neko vrijeme moći pronaći i nightlies verzije za ovaj model. Postavljanje te verzije softvera će onima koji su upoznati s custom ROM-ovima biti veoma jednostavno budući da se bootloader može otključati sa samog mobitela, unutar developerskih postavki Androida.
Od više svakodnevnih stvari, CM13.1 nudi i veliku razinu prilagodbi korisniku, bez da se operativni sustav doima pretovarenim. Najatraktivnijim se pak čini mogućnost instalacije tema koje pak kompletno mijenjaju izgled sustava. Moguće je dodati neku dodatnu mogućnost na lockscreen, poput prikaza zanimljivih stvari s twittera. Zanimljivi su također i profili koji ne samo da mijenjaju ton zvona i glasnoću već i mogu gasiti neke sistemske postavke. Primjerice, u automobilskom modu moguće je isključiti Wi-Fi te uključiti GPS lociranje koji se potom pale, tj. gase kada prebacimo u defaultni mod. Dodan je i night mod koji uklanja plave tonove iz prikaza na ekranu, zbog čega ekran djeluje lagano narančasto, što predstavlja manji napor na oči tijekom noćnih sati.

Više informacija

  • Model: Swift 2
  • Ukupna ocjena: 4,4
  • Performanse: 4
  • Isplativost: 5
  • Ergonomija: 5
  • Proizvođač: Wileyfox
  • Operativni sustav: CM 13.1 (Android 6.0.1)
  • Procesor: Snapdragon 430, Octa Core 1.4 GHz
  • Memorija: 2 GB RAM / 16 GB pohrane + microSD do 64 GB
  • Ekran: 5,0“, 720 x 1280 px, kapacitivni, IPS LCD
  • Fotoaparat: 13 megapiksela, f/1.9, 28 mm, LED, HDR, prednja kamera: 8 megapiksela, LED
  • Komunikacija: LTE, Wi-Fi b/g/n, Bluetooth 4.0
  • Baterija: 2700 mAh
  • Dimenzije i masa: 143,7 x 71,9 x 8,6 mm / 155 g
  • Ostalo: Senzor otiska prsta
  • Plus: Izrada, operativni sustav
  • Minus: Osrednji ekran
  • Ustupitelj i cijena: Microteam (www.microteam.hr), 1.899,00 kn
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Wileyfox SwIft 2

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Wileyfox SwIft 2 - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.