Povoljnije do Ryzen konfiguracije uz MSI B450 Tomahawk matičnu ploču - 5.0 out of 5 based on 1 vote
Povoljnije do Ryzen konfiguracije uz MSI B450 Tomahawk matičnu ploču

Povoljnije do Ryzen konfiguracije uz MSI B450 Tomahawk matičnu ploču

Savršen partner za vaš novi Ryzen

Kako to obično biva, nakon što je AMD lansirao flagship modele matičnih ploča, vrijeme je i za one malo povoljnije da pokažu svoju snagu

Samo smo čekali novo opravdanje da ponovno pokrenemo svoj Ryzen 2700X, a nove matične ploče dale su nam upravo tu priliku. Čipset B450 namijenjen je onima koji tek stupaju na Ryzen scenu jer ako imate model B350, novi AMD-ovi procesori i dalje će raditi jednako, no bez nekih novih funkcija. Novosti u odnosu na seriju 300 najviše se vide kod kontrole procesora, odnosno optimizacije njegove potrošnje energije, kao i izvlačenja maksimalnih performansi iz svake jezgre koja trenutno obavlja zadatak.
Kod matičnih ploča serije 300 frekvencija se određivala na temelju broja aktivnih jezgri. Ako je više od dviju jezgre bilo aktivno, frekvencija svih jezgri znatno bi pala, nakon čega bi razlika u radnom taktu bila osjetna. Kod modela serije 400 svaka nova jezgra koja obavlja rad polako spušta radni takt kako bi procesor i dalje ostao u zadanim limitima, no završni rezultati puno su bolji pri korištenju dviju do šest jezgri. To je i bio kritičan čimbenik lošijih rezultata pri gamingu kada igre ne mogu iskoristiti sve jezgre, no zato što ih koriste više od dvije, performanse su bile limitirane. Sa serijom 400 matičnih ploča to se mijenja i performanse su poprilično poboljšane. Samo imajte na umu da vam je potreban procesor Ryzen 2000 kako biste iskoristili ove mogućnosti.

MSI B450 Tomahaw prva
Sada kada razumijemo glavni razlog izbacivanja serije 400 na tržište, pogledajmo što nam sve nudi MSI-jev mainstream model B450. Vanjski izgled daje nam klasičnu crnu paletu dostojnu svakog gamera koja će se dobro uklopiti u svaki build, a neizostavni su i RGB headeri kojima možete unijeti dodatan život u svoje kućište, pa i oko njega. 
I dalje je riječ o AM4 standardu, a svi su dosadašnji hladnjaci kompatibilni s novim procesorima. Regulatori napona na ploči imaju pasivne hladnjake te osiguravaju mogućnost overclockanja procesora. Naravno, AMD-ovi procesori standardno se mogu overclockati, no ako matična za to nije predviđena, neće dugo izdržati.
Ova ploča pripada MSI-jevoj „Military“ liniji, koja je srezala nekoliko stvari kako bi održala povoljnu cijenu, a opet ponudila impresivne performanse procesora. Najveća razlika od čipseta X470 jest nedostatak dodatnog utora za napajanje koji se pojavio na AMD-ovim pločama i za koji smo teško našli kompatibilno napajanje, no ploča je radila i bez njega. Na ovoj nema tih briga. Svako novije napajanje ima podršku ove ploče. S druge strane stoje četiri DDR4 utora koji podržavaju dual-channel konfiguracije s frekvencijama do 2667 MHz standardno ili do 3466 MHz u O.C. načinu rada, što će zadovoljiti 99 % korisnika. Pored utora naznačeno je u koje se prvo stavlja RAM, a to su drugi i četvrti od procesora. Svi sekundarni konektori (front USB i SATA) nalaze se s donje strane ploče, a samo se ventilatori i drugi set LED traka spajaju gore. Da, ova ploča sada podržava dva seta LED traka na budžetu, no konektori nisu za digitalne LED trake. PCIe utori već su standardni za moderne ploče, a onaj je prvi ojačan budući da je predviđen za grafičku karticu. Ploča ne podržava Nvidijin SLI, no grafički procesor APU može raditi kada i zasebna grafička kartica na različitim monitorima, poput Intelova rješenja. Napomenimo i da dobivate jedan M.2 utor koji podržava i NVMe PCIe 3.0 x 4 standard, kao i SATA III standard u jednom.

MSI B450 Tomahawk druga
Straga imamo 6 USB utora: dva su USB 2.0, dva USB 3.1 Gen 1 (isto kao 3.0) te su dva USB 3.1 Gen 2 (10 Gbps), od kojih je jedan C-tipa. HDMI i DVI-D izlazi koriste se u slučaju da se odlučite za APU, a stražnjih 6 audioutora pokreće Realtekov codec ALC892. S gornje strane nalazi se i hardverski gumb za flashanje BIOS-a, koji će dobro doći nama koji volimo prčkati po računalu.
Ploča je namijenjena za neki mid-range standard, pa je tako preporučujemo za sve procesore do novih modela Ryzen 5. Ako se odlučite za najjači procesor, pogledajte i primjereniju ploču iz serije X470.

Više informacija

  • Model: B450 tomahawk
  • Ukupna ocjena: 4,3
  • Performanse: 4
  • Isplativost: 5
  • Dojam: 4
  • OC potencijal: 3
  • Proizvođač: MSI
  • Čipset: AM4
  • USB portovi: USB 2.0: 2, USB 3.1: 1(Gen2, Type A),1 (Gen2, Type C), 2(Gen1, Type A)
  • Format i dimenzije: ATX, 30,5 cm x 24,4 cm
  • Plus: Ojačan utor grafičke kartice, dva USB 3.1 Gen 2 izlaza i LED podrška
  • Minus: Zvučni čip nije izoliran, heatsink VRM-a prilično je visok, što bi moglo stvarati probleme u nekim Push/Pull konfiguracijama hladnjaka
  • Ustupitelj i cijena: MSI www.msi.com 869,00 kn
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Povoljnije do Ryzen konfiguracije uz MSI B450 Tomahawk matičnu ploču

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Povoljnije do Ryzen konfiguracije uz MSI B450 Tomahawk matičnu ploču - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.