Arctic Liquid Freezer II A-RGB

Arctic Liquid Freezer II A-RGB

Nenadmašan omjer cijene i performansi

Arcticovo provjereno vodeno hlađenje Liquid Freezer II u verziji s A-RGB ventilatorima postalo je još atraktivnije. Omjer cijene i performansi je impresivan što, uz šestogodišnje jamstvo, čini ovo jednim od najisplativijih vodenih hlađenja na tržištu

Njemačka kompanija Arctic već je dugi niz godina prisutna na tržištu računalnih komponenata, a posebno je poznata po hladnjacima za procesor i ventilatorima koji se odlikuju odličnim omjerom cijene i performansi. Jasno, Artic je s vremenom proširio ponudu svojih proizvoda, no još uvijek su hladnjaci za procesor njihov zaštitni znak. Njihovo AiO vodeno hlađenje Liquid Freezer II već je neko vrijeme prisutno na tržištu i na dobrom je glasu s obzirom na to da slovi kao jedno od najisplativijih trenutno dostupnih vodenih hlađenja.

 

RGB kao dodatna atrakcija

Mi smo testirali najnoviju A-RGB varijantu Liquid Freezera II s 240 mm radijatorom, a dostupne su i verzije s 280 ili 360 mm radijatorom. Arctic je poznat kao kompanija koja većinu budžeta ulaže u razvoj samih proizvoda, a manje u samu prezentaciju ili, primjerice, pakiranje. Vidljivo je to i po pakiranju ovog hladnjaka. Kutija je dosta mala, a unutar nje nema, primjerice, pisanih uputa za instalaciju. Njih ćete morati potražiti na webu. Naglasimo kako je sam hladnjak već tvornički posve spreman za instalaciju jer su ventilatori pričvršćeni na radijator, a i kablovi za ventilatore, kao i za A-RGB osvjetljenje, su već tvornički provučeni preko cijevi do pumpe.

S hladnjakom ćete dobiti stražnji poklopac za instalaciju na Intelove procesore, vijke i sve potrebno za instalaciju, a tu je i mala tuba (0,8 g) odlične Arcticove termalne paste MX-5. Liquid Freezer II u svojoj najnovijoj A-RGB verziji podržava sve najmodernije Intelove i AMD-ove procesore što uključuje LGA 1700 i AM5 procesore, kao i nešto starije AM4/AMS i LGA 1200/115x procesore. AMD-ovi Threadripper procesori nisu podržani.
Bacimo li malo detaljnije pogled na same komponente hladnjaka možemo zaključiti kako ovdje ima dosta jedinstvenih osobina. Primjerice, aluminijski radijator je debljine 38 mm. Ovo znači da je nešto širi od uobičajenog, što prema Arcticu značajno povećava površinu za hlađenje.

Blok za hlađenje procesora posjeduje bakrenu bazu i na sebi ima integriranu Arcticovu pumpu i svojevrsni zaštitni znak Liquid Freezera II – maleni 40 mm ventilator koji služi za dodatno hlađenje VRM jedinica na matičnoj ploči. Ovakav prilično neobičan dizajn bloka za hlađenje donosi i ponešto drugačije, nestandardne dimenzije, pa ovaj hladnjak nije kompatibilan s nekim matičnim pločama.

 

Efikasno, hladno i tiho

Što se tiče ventilatora Arctic ovdje isporučuje dva P12 ventilatora s A-RGB osvjetljenjem koji su specificirani na maksimalnih 1800 okretaja. Kao što smo već spomenuli, svi potrebni kablovi za ventilatore već su provučeni i spojeni, tako da je sve što trebate napraviti na matičnu ploču priključiti 4-pinski PWM priključak i 3-pinski A-RGB priključak za podešavanje osvjetljenja. S ovim hladnjakom ne dolazi poseban A-RGB kontroler, no njega možete kupiti zasebno.

S obzirom na sve navedeno, instalacija ovog hladnjaka je vrlo brza i jednostavna, bilo da koristite Intelov ili AMD-ov procesor. Mora se priznati kako su performanse Liquid Freezera II odlične, posebno s obzirom na cijenu. Osim toga, ovo je jedan od tiših 240 mm AiO vodenih hladnjaka koje smo imali priliku testirati. Čak ni kada se ventilatori vrte na maksimalnih 1800 okretaja nisu pretjerano glasni, a izgledaju atraktivno u radu. Pritom već na oko 1000 okretaja ovaj hladnjak ostvaruje odlične performanse. Veliki plus ovog hladnjaka je svakako i šestogodišnje jamstvo što je za svaku pohvalu.

Nije nam se, međutim, previše dopao maleni 40 mm dodatni ventilator namijenjen hlađenju VRM jedinica na matičnoj ploči. Potencijalno može biti bučan, a ovakvi su se ventilatori u prošlosti pokazali dosta nepouzdanim i skloni kvarovima.

Arcticov Liquid Freezer II u A-RGB izdanju se pokazao vrlo efikasnim u hlađenju modernih procesora, jako dobro izgleda i cijena mu je vrlo povoljna. Ukoliko vam ne treba RGB osvjetljenje možete odabrati i verziju s običnim ventilatorima koja nudi istovjetne performanse, a još je jeftinija.

Više informacija

  • Model: Liquid Freezer II 240 A-RGB
  • Ukupna ocjena: 4,3
  • Performanse: 4
  • Isplativost: 5
  • Dojam: 4
  • Proizvođač: Arctic
  • Dimenzije/težina: 78mm x 53x 98mm
  • Dimenzije radijatora: 277mm x 120mm x 38mm
  • Podržani socketi: Intel LGA 1700/1150/1151/1155/1156/1200 LGA 2011-3/2066, AMD AM5 /AM4/AM3+
  • Plus: Omjer cijene i performansi, jednostavna instalacija, vrlo dobre performanse, podrška za sve moderne procesorske utore uključujući najnovije LGA 1700 i AM5, atraktivni A-RGB ventilatori, prilično tih rad, šestogodišnje jamstvo
  • Minus: Nije kompatibilno s nekim matičnim pločama, potencijalno bučan dodatni VRM ventilator, ne podržava AMD-ove Threadripper procesore
  • Ustupitelj i cijena: Arctic www.arctic.de, Cijena: 122,5 €/ 923,4 kn
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Arctic Liquid Freezer II A-RGB

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Arctic Liquid Freezer II A-RGB - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.