AMD Radeon RX 7600

AMD Radeon RX 7600

Novi mainstream igrač

Najnovija AMD-ova mainstream kartica temeljena na RDNA3 arhitekturi omogućuje odlične 1.080p performanse, a ističe se i naprednim multimedijalnim mogućnostima i podrškom za sve najmodernije videoizlaze. Međutim, tehnološki ne donosi ništa posebno novo, a omjer cijene i performansi u konačnici nije osobito blistav

AMD Radeon RX 7600 GPU 1

Radeon RX 7600 u referentnoj AMD-ovoj izvedbi vrlo je kompaktna kartica duljine svega 200 mm

 

Kada smo se početkom godine pozabavili grafičkim karticama u vrlo popularnoj cjenovnoj klasi od oko 300 eura, zaključili smo kako nakon dugo vremena imamo nekoliko modela vrlo dobrog omjera cijene i performansi, a pritom se pojavio i treći igrač u svijetu grafičkih procesora - Intel, što je dodatno poboljšalo konkurenciju u ovom segmentu tržišta.

Nakon toga, međutim, nije bilo nekih većih pomaka niti novijih kartica u ovoj cjenovnoj klasi. Jedino su dostupne kartice postale još jeftinije. Konačno su negdje sredinom godine AMD i Nvidia predstavili najnovije mainstream kartice koje ciljaju na široki krug gamera koji su spremni potrošiti oko 300 eura na grafičku karticu.

AMD je prvo predstavio Radeona RX 7600, a potom i Nvidia svoju RTX 4060. Kartice ovih serija i ove cjenovne klase povijesno spadaju među najpopularnije i najprodavanije, tako da će biti zanimljivo vidjeti što nam nude najnoviji mainstream modeli. Zasad smo samo Radeon RX 7600 uspjeli dobiti na test. Međutim, nadamo se kako ćemo vrlo skoro imati priliku testirati i neku RTX 4060 karticu.

RDNA3 u mainstream izdanju

Radeon RX 7600 klasična je mainstream kartica najnovije generacije i prva osjetno jeftinija AMD-ova kartica temeljena na arhitekturi RDNA3. Podsjetimo, do sada je AMD predstavio svega dvije high end kartice temeljene na najnovijoj arhitekturi RDNA3 - Radeone RX 7900 XT i 7900 XTX.
Radeon RX 7600 trebao bi figurirati kao svojevrsni nasljednik iznimno popularnog RX 6600 modela koji već dugo vremena predstavlja jednu od najisplativijih kartica na tržištu.

Novi se Radeon srednje klase temelji na grafičkom procesoru Navi 33. Riječ je o manjem grafičkom čipu ukupne površine 204 mm² koji je izrađen u 6 nm proizvodnom procesu od strane tajvanskog TSMC-a. Broj tranzistora mu iznosi 13,3 milijardi, a pritom posjeduje 2.048 shaderskih procesora, 64 ROP jedinica, 112 teksturnih jedinica i 32 Ray Tracing jezgre. Određenu novost kod RDNA3 arhitekture predstavljaju i zasebni hardverski AI sklopovi kojih kod grafičkog procesora Navi 33 ima 64, dok brza priručna memorija tzv. Infinity Cache iznosi 32 MB.

Poput svojeg prethodnika RX 6600, i noviji Radeon RX 7600 oslanja se na 8 GB GDDR6 videomemorije uz širinu sabirnice od 128 bita. Valja naglasiti kako je radni takt videomemorije kod RX 7600 ipak osjetno viši i iznosi 2.250 MHz.
Ovdje svakako moramo naglasiti kako se AMD-ov grafički procesor Navi 33 temelji na klasičnom monolitnom dizajnu, dok drugi, ranije predstavljeni RDNA3 grafički procesor Navi 31 koristi osjetno napredniju čiplet izvedbu.

AMD Radeon RX 7600 GPU 2

 Radeon RX 7600 posjeduje najmoderniji set videoizlaza, što uključuje DisplayPort 2.1 i HDMI 2.1 video priključke

 

Kompaktna i moderna

Ostatak ključnih specifikacija Radeona RX 7600 ne razlikuje se previše od prethodnika. Ovdje prije svega mislimo na efektivno korištenje PCIe 4.0 sabirnice brzine x8 i radne taktove grafičkog procesora. Ukupan TBP (Total Board Power), odnosno nazivna potrošnja, kod Radeona RX 7600 iznosi 165 W što je osjetno više nego kod Radeona RX 6600, no očekujemo i bolje performanse.
Izvedba Radeona RX 7600 koju smo mi testirali proizvedena je od strane samog AMD-a, no trenutno ju ne možete kupiti. Većina trenutno dostupnih RX 7600 kartica temelji se na ponešto drugačijem dizajnu ostalih proizvođača samih kartica.

AMD-ova referentna verzija RX 7600 kartice izdvaja se kompaktnošću i prilično je malih dimenzija. S obzirom na duljinu od svega 200 mm, ovakva je kartica posebno pogodna za ugradnju u kućišta malih dimenzija, primjerice, Mini-ITX formata. Vizualno ova kartica podsjeća na RX 7900 modele, ali u osjetno manjem izdanju. Opremljena je prilično uobičajenim rashladnim sustavom s ukupno dva ventilatora. Dolazi s jednim 8-pinskim dodatnim priključkom za napajanje.

Svakako je veliki plus Radeona RX 7600 činjenica da je opremljen s najmodernijim trenutno dostupnim videoizlazima. Naime, ova kartica posjeduje čak tri DisplayPort 2.1 priključka, kao i jedan HDMI 2.1 priključak. Ovo vam omogućuje spajanje više monitora visoke rezolucije do 8k, uz podršku za visoke frekvencije osvježavanja slike.

Multimedijalne mogućnosti kod Radeona RX 7600 su još naprednije u odnosu na prethodnika te uključuju punu podršku za AV1 kodiranje i dekodiranje. Ova prilično zgodna mogućnost svakako će biti zanimljiva svima koji imaju potrebu za manipulacijom video materijala, a posebice gamerima koji streamaju uživo prilikom igranja. 

 

Impresivne 1.080p performanse

Radeon RX 7600 je prije svega namijenjen igranju na 1.080p rezoluciji uz maksimalnu moguću razinu detalja. Možemo reći kako u tom smislu ova kartica ostvaruje više nego dobre performanse. Sve najnovije igre moći ćete ugodno igrati na ovoj rezoluciji s ovom karticom, nerijetko s dobrano više od 60 FPS-a.

Performanse na nešto višoj rezoluciji poput 1.440p su također vrlo solidne, premda se ovdje kao ograničavajući faktori ukazuju 128-bitna memorijska sabirnica i 8 GB videomemorije. Bit će potrebno malo smanjiti razinu 3D detalja, no ništa strašno.
Ray Tracing performanse kod Radeona RX 7600 i dalje nisu osobito blistave, premda jesu nešto bolje od AMD-ovih kartica prethodne generacije. Ukupno gledano, jasno je da RX 7600 donosi solidan porast performansi u odnosu na RX 6600 karticu, no to je samo jedan dio ukupne slike.

Cijene RX 7600 kartica - posebice na našem tržištu - prilično su visoke, tako da u konačnici omjer cijene i performansi nije osobito primamljiv. Nešto starije AMD-ove kartice poput RX 6650 XT, RX 6700 i RX 6700 XT općenito nude bolji omjer cijene i mogućnosti, a neke od njih imaju i više videomemorije. Nadalje, tu su i Nvidijine starije kartice poput RTX 3060 i RTX 3060 Ti koje su sada osjetno jeftinije nego prije. Ne treba također zaboraviti ni Intelove Arc 750 i 770 modele čija je cijena trenutno iznimno povoljna.

Radeon RX 7600 je bez sumnje vrlo sposobna i brza mainstream grafička kartica nove generacije koja tehnološki gamerima ipak ne donosi ništa posebno novo, niti nudi osobito atraktivan omjer cijene i performansi. U konačnici će najzanimljivije biti vidjeti kako se RX 7600 nosi s glavnim konkurentom u obliku Nvidijine RTX 4060 kartice.

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za AMD Radeon RX 7600

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

AMD Radeon RX 7600 - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.