Kako odabrati najbolje kućište - mali vodič bitnih detalja

Kako odabrati najbolje kućište - mali vodič bitnih detalja

Kada slažemo računala, puno fokusa je uvijek na „glavnim“ komponentama. Omogućiti im optimalan rad zadatak je naše današnje teme – kućišta

Ako kupujemo svježe računalo, to jest sve nove komponente, kućište nam je gotovo uvijek među zadnjim stavkama na listi s obzirom na to da želimo maksimizirati moguće performanse hardverskih komponenti. Na kraju dolazi red i na kućište. Odabir je poprilično velik, a definirat će izgled vašeg računala koje ćete ili sakriti negdje pod stol ili ponosno staviti uz monitor. Naš cilj je, naravno, ovaj drugi, pa ako na stolu nema mjesta, atraktivan PC ćemo postaviti da upada u oči čak i iz nekog kuta.

Pure_Base_500_FX_Shopbild_07.jpg

Sve što moramo gledati kod računala dijelimo na tri dijela: protočnost zraka, mogućnosti i dizajn.

Protočnost zraka

Ova stavka danas ima vrlo bitno značenje jer moderan hardver, bilo da se radi o procesoru ili o grafičkoj kartici, stavlja termalni limit na performanse. Točnije, radit će u “boost” modu sve dok se ne pregrije, nakon čega spušta radni takt dok ne dođe do određene temperature na kojoj može konstantno raditi. Cilj je, naravno, kako za rad, tako i za gaming, da držimo hardver što dulje u tom bržem načinu rada, a protok zraka, uz velike radijatore na komponentama, jedino je oružje. Ako koristite mid-range komponente ili pak one bolje, svakako preporučamo vodeno hlađenje za procesor, kao i dovoljno prostora za grafičku karticu i ispod nje za protok zraka. Tako dolazimo do samih ventilatora na kućištu. Dok je 120 mm dugo bio standard, danas su se 140 mm ventilatori pokazali superiornima, pogotovo jer proizvode manje neugodne buke za vrijeme intenzivnog rada istovremeno gurajući više zraka. Tako za solidan rad modernog sustava vjerujemo da je AiO vodeno hlađenje veličine 280 mm (2x 140 mm ventilatori) idealan odabir za montiranje na krov kućišta. Računica je jasna: dva ventilatora ispuhuju zrak na krovu kroz radijator i jedan sa stražnje strane kućišta. Tri ventilatora usisavaju svjež zrak s prednje strane kućišta stvarajući pozitivan pritisak u samom kućištu jer više zraka ulazi i tako sprječavate usis prašine kroz bilo koji drugi otvor, osim onog kod usisnih ventilatora. Idealno kućište treba imati i fini filter prašine kod usisa, kao i na dnu za napajanje koji se može lagano čistiti, kako bi se spriječilo nakupljanje u kućištu. Moderna kućišta često dolaze i sa dodatnim kontrolerima za ventilatore što je plus ako matična ploča nema dovoljno izlaza. Osim protoka zraka, kućišta koja podržavaju 140 mm ventilatore automatski su dovoljno široka za velike moderne hladnjake, pa nećete imati problema oko montaže.

Usporedba.jpg

Mogućnosti

Osim održavanja internih komponenti, bitno je i ono što kućište nudi po pitanju kontrole i utora. Tako danas očekujemo USB 3.2 Gen1 utore kao minimum, a USB-C utor je veliki plus kada nam je u interesu da kućište ostane aktualno neko dulje vrijeme. Opcija kontrole RGB efekata, ako su podržani, svakako je dobrodošla, a tu volimo vidjeti i 3,5 mm audio utor. Osim njih, naprednija kućišta čak dolaze i sa slojem za izolaciju buke u unutrašnjosti, no za puni efekt često morate žrtvovati prostor u unutrašnjosti. Uvijek je dilema i oko prednje maske – želite li veći protok zraka ili izolaciju buke. No naprednija kućišta dolaze i sa specijalnim pokrovima koji vam nude upravo tu fleksibilnost.

Pure_Base_500_FX_Shopbild_03.jpg

Što uzeti?

Mi imamo odličnih iskustava sa be quiet! kućištima, a bez zadrške možemo preporučiti njihovo početno kućište Pure Base 500 koje zadovoljava sve moderne kriterije, poput 140 mm ventilatora sa svih strana. Iako nisu službeno podržani uspjeli smo „nagurati“ tri 140 mm ventilatora i sprijeda za odličan protok zraka u relativno kompaktnom dizajnu. Dolazi u nekoliko izvedbi, a svakako preporučamo DX ili FX modele jer nude izniman airflow za cijenu. Uz to, atraktivan dizajn je plus.

20230915_081122.jpg

20230915_081357.jpg

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Kako odabrati najbolje kućište - mali vodič bitnih detalja - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.