Samsung predstavio nove brze microSD kartice

Samsung predstavio nove brze microSD kartice

Samsung je upravo predstavio novu generaciju microSD kartica koje podržavaju SD Express standard omogućavajući izuzetno brze performanse.

U službenom priopćenju, tvrtka navodi da je započela s testiranjem uzoraka za model od 256 GB za koji tvrde da će imati maksimalnu brzinu čitanja od 800 MB po sekundi. Kako bismo to stavili u perspektivu, jedan popularnijih modela na tržištu trenutno je Transcend SDXC UHS-II U3 i ima maksimalnu brzinu od 285 MB po sekundi. Samsung čak pokušava nadmašiti najbolje SATA SSD-ove, budući da ti uređaji dosežu vrhunsku brzinu od 560 MB.

Također se radi na modelu od 1 TB UHS-1. Trenutno ulazi u masovnu proizvodnju, iako priopćenje ne navodi koja će biti brzina čitanja. Umjesto toga, Samsung se odlučio usredotočiti na izdržljivost kartice. 1TB verzija je dizajnirana da izdrži "izazovna okruženja" sa značajkama koje pružaju zaštitu od vode, otpornost na ekstremne temperature i, čini se, rendgenske zrake.

Savršeno vrijeme

Uključivanje SD Express-a posebno je značajno jer standard postoji od 2018. godine, iako nijedan brend do sada nije iskoristio tu tehnologiju. To je zbog dva razloga.

Prvo, jednostavno nema puno uređaja koji mogu iskoristiti tu brzinu. I drugo, SD Express kartice dosta se zagrijavaju. Mogu postići temperature do 96 stupnjeva Celzijusa. To je gotovo točka ključanja vode. Da bi se prevladala ta toplina, Samsung oprema svoj budući proizvod Dynamic Thermal Guardom kako bi osigurao da stvari rade pri optimalnoj temperaturi, „čak i tijekom dugih razdoblja korištenja“.

SD-Express-microSD_dl1_F_1.jpg

256 GB SD Express microSD kartica bit će lansirana tijekom ove godine. Točan datum nije naveden. 1TB UHS-1 microSD kartica ima precizniji vremenski okvir jer će biti puštena u Q3 2024.

Zašto sada?

Misli li Samsung da je konačno vrijeme za implementaciju SD Express-a? Ispada da da. Tvrtka tvrdi da će ove kartice biti „potrebna rješenja za sutrašnje... aplikacije umjetne inteligencije na uređaju“. Značajke umjetne inteligencije poput chatbotova oslanjaju se na cloud servere za pohranu i funkcioniranje. Ne mogu se smjestiti unutar pametnog telefona. Međutim, brojne tvrtke, uključujući Samsung, rade na „AI telefonima“, mobilnim uređajima sposobnim za smještaj modela umjetne inteligencije.

SD-Express-microSD_dl3_F.jpg

Zamislite da možete razgovarati s nečim poput ChatGPT-a bez potrebe za stalnim pristupom oblaku. Potpuno je moguće. Tehnološki div svakako je bio proaktivan u promicanju svoje AI tehnologije korisnicima. No, postoji jedan slučaj upotrebe o kojem ne vidimo da ga spominju drugi izvještaji - videoigre.

Korisnik na Redditu na podredditu GamingLeaksAndRumours tvrdi da bi navodni Nintendo Switch 2 mogao imati teškoća s „proširenjem pohrane jer su trenutne SD kartice suviše spore, a NVMe SSD-ovi“ su preveliki. Samsungovi modeli SD Express-a su savršeno rješenje. Mali su, brzi, imaju puno prostora, plus imaju „izdržljivo zagrijavanje“.

SD-Express-microSD_dl4_F.jpg

Naravno, ovo je sve čista spekulacija. Nema dokaza ni naznake, ali zabavno je razmišljati o tome. Ono što je zamišljeno kao jedan slučaj upotrebe možda zapravo ima njih nekoliko.

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Samsung predstavio nove brze microSD kartice - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.