Phablet umjesto PC-a - 5.0 out of 5 based on 1 vote
Phablet umjesto PC-a

Phablet umjesto PC-a

Tjedan dana smo koristili phablet umjesto računala.

I prije nego što su phableti došli na tržište, prijenosna računala smatrala sam nužnim zlom. Mali laptopi, odnosno netbookovi, bili su pogodni za nošenje, ali ne i za korištenje. Slabije performanse i baterija te niža kvalitete izrade tipkovnice i touchpada učinili su ih neprihvatljivima za iole produktivan rad. Ultrabookovi su uspješno riješili ove probleme, ali za cijenu koju nisam bila spremna platiti. Na kategoriju „između“ laptopa se nisam htjela vraćati. Za moj ukus previše su inferiorni stolnim računalima, a s druge strane preteški za svakodnevno, uistinu prijenosno korištenje. Kad svaki dan na ramenu / leđima nosite laptop težak kilogram i pol, promijeni se percepcija „mobilnog uređaja“. A kad vam nakon godinu dana intenzivnog korištenja (i savijanja kičme) isti laptop počne slati krive informacije o kapacitetu baterije i gasiti se usred važnog zadatka bez upozorenja, potone vam i percepcija o svrhovitosti tih uređaja.

1 2

SA 34’ NA 6’ INČA Ma i nema tako velike razlike u korištenju

Pametni mobiteli su mi zato najdraži izum, odmah nakon bilježnice. Lakši su od buhtle s čokoladom, bogatiji su mogućnostima od klasičnih računala (telefoniranje, fotografiranje, snimanje razgovora), a baterija im nakon godinu dana još uvijek drži dovoljno da pokrije praćenje jednosatnog događanja. Pametni mobiteli u kratkom su roku postali jedno od glavnih oruđa 21. stoljeća, no jesu li dovoljno napredovali da u potpunosti preuzmu teret odgovornosti koji često pada na konfiguraciju stolnog ili prijenosnog računala? Uzeli smo dva phableta da (si) pokušamo odgovoriti na to pitanje.

Samsung Galaxy S7 Edge, u nedostatku Notea 7, poslužio nam je kao Android phablet. Galaxy S7 Edge ima samo 5,5 inča (očekivani standard veličine ekrana za phablete brzo je narastao s originalnih 5,3 na 6 inča), ali zato ima moćni hardver koji ne štuca pri korištenju 20-ak aplikacija. Qualcomm Snapdragon 820 i 4 GB RAM-a brinu se za fluidan rad. Usto, mobitel je opremljen s 32 GB interne memorije i baterijom od 3600 mAh-a. HP Elite X3 pružio nam je phablet iskustvo na Windows 10 platformi s istim procesorom i količinom RAM-a, ali većim ekranom (6 inča), više interne memorije (64 GB) te boljom baterijom (4150 mAh). Jedna od najvećih prednosti HP Elitea X3 je u tome što se po potrebi, putem Windows Continuum sidrišta (dock), može spojiti sa monitorom, mišom, tipkovnicom i ostalom, standardno računalnom, periferijom.

Neprestana komunikacija

Mobitel je prvenstveno alat za komunikaciju i kao takav odlično obavlja svoj posao. Na računalu možete uključiti sve moguće alarme za obavijesti, dopustiti Web stranicama da vas obavještavaju kad vam stigne nova poruka (Gmail, Messenger), a opet ne primijetiti ili zaboraviti na nove obavijesti jer ste fokusirani na pisanje teksta od šest stranica. Na mobitelu se to događa puno rijeđe. Mobilni operativni sustavi osmišljeni su tako da stavljaju obavijesti u prvi plan. Obavijesti su prva stvar koju vidite na zaključanom ekranu ili ispod zavjese. Zvučni alarm vas upozorava na njih. Čak i ako propustite pojedinu obavijest, jer ste u međuvremenu podesili način rada na Ne ometaj/Bešumno, na neodgodivu obavezu, poziv ili poruku podsjećat će vas mala LED lampica, koja se nalazi na većini uređaja.

Mobitel je dušu dao za brzo čitanje (swipeanje) brda važnih i nevažnih e-mail poruka. Ok, ako dobijete kilometarski post u mailu s hrpom poveznica, naravno da ga je ugodnije pročitati na velikom ekranu, ali koliko takve e-pošte zaista dobijete tjedno? Chat aplikacije također suvereno dominiraju na mobilnim platformama. Trebate li se nešto brzo dogovoriti s kolegom, ugovoriti sastanak, šefu pojasniti / otkloniti dilemu oko pojedine riječi / slike koje ste koristili u projektu, najbrže ćete to učiniti preko neformalne komunikacije u chat aplikacijama. Chat servisi u posljednje vrijeme sve više poprimaju obrise društvenih mreža, koje mogu biti odličan izvor novih vijesti i događanja. S druge strane, pretjerano provjeravanje obavijesti na društvenim mrežama i klikanje na svaku poveznicu lako može prerasti u opsesiju. Za učinkovito korištenje društvenih mreža potrebna je dobra doza samokontrole.

Konzumiranje i stvaranje sadržaja

Što kad se maknete s društvenih mreža i počnete s radom? Što se uopće može konkretno raditi na mobitelu? Mogu pisati iz iskustva. Novinarska profesija zahtjeva obavljanje više poslova odjednom (ili barem u jednom danu). Osim pisanja, tu je svakodnevna komunikacija s urednikom i sugovornicima za temu putem telefona, poruka ili e-pošte, pretraživanje Interneta i društvenih mreža za skupljanje informacija, spremanje bilješki i podsjetnika za obaveze, fotografiranje događaja i snimanje intervjua. Može li sve to pokriti jedan džepni uređaj? Odgovor je da. Ali…

U pogledu komunikacije i pretraživanja interneta / društvenih mreža, mobitel bez problema može zamijeniti računalo. Dapače. Čitanje Web stranica prije nekoliko godina znalo je predstavljati problem jer dosta popularnih stranica nije bilo optimizirano za rad na male ekrane s niskim rezolucijama. U međuvremenu, ekrani su se malo povećali, rezolucija na mobitelima drastično je porasla, a Webom je, na većini dobro posjećenih stranica, zavladao responsive dizajn, odnosno dizajn koji se prilagođava veličini ekrana i rezoluciji. Mobiteli su usto dobili pojačanje u vidu snažnijih procesora i, još važnije, količine RAM-a, što je gotovo potpuno eliminiralo dosta iritantan problem učitavanja elemenata na (već učitanoj) stranici tijekom skrolanja. Danas na mobitelu iz srednje kategorije, a kamoli na flagship mrcinama koje smo mi koristili, bez problema možete učitati 10-15 Web stranica u pregledniku. Nema osjetnog kašnjenja prilikom prebacivanja s jedne stranice na drugu ili čekanja da se učitaju elementi stranice. Uz društvene mreže i YouTube, mobitel postaje prilično moćan alat za istraživanje neke teme ili edukaciju.

4

MULTITASKING Samsung Galaxy S7 Edge ima manji ekran, no zato ga krasi mogućnost otvaranja dvije aplikacije na jednom ekranu što povećava produktivnost

Kvaliteta fotoaparata na mobitelu također je značajno unaprjeđena, što u pogledu senzora, što u pogledu razlučivosti. Samsung Galaxy S7 Edge dolazi s kamerom od 12 MP, a HP Elite X3 s fotoaparatom od 16 MP. U praksi, to će vam biti sasvim dovoljno za fotografiranje događaja u dnevnim i/ili dobro osvjetljenim uvjetima (događanja na otvorenom, presice, konferencije) za objavu na Web stranicama. Fotografiranje noću ostaje boljka fotoaparata na mobilnim uređajima. Oba mobitela pružaju mogućnost snimanja videa u 4K rezoluciji. Ipak, preferirali smo snimanje u Full HD rezoluciji sa 60 FPS-a. Zbog većeg broja sličica u sekundi, Full HD filmovi su u prosjeku izgledali bolje. Valja napomenuti kako ova opcija također štedi više memorijskog prostora. Što ako planirate snimati igrani film mobitelom? Nije nemoguće, ali ćete morati uložiti u dodatnu opremu poput objektiva, stativa, (selfie) stickova i mikrofona, da dobijete stabilnu sliku i dobar zvuk.

Snimanje intervjua je kao stvoreno za ovaj uređaj. Naravno, u normalnim uvjetima s malo ili nimalo pozadinske buke. Jedan-na-jedan intervjui ili presice zvučat će sasvim dobro. Međutim morate uzeti u obzir dvije stvari. Snimanje troši bateriju mobitela puno brže nego na diktafonu. Ovo nije problem kad trebate uzeti kratku izjavu ili snimiti razgovor do 15 minuta. No ako se pripremate za duži intervju od sat i pol, dva sata, bolje da sa sobom uzmete punjač. Osim toga, kvaliteta zvučnog zapisa je u prosjeku lošija od one s jeftinog diktafona. Nažalost, snimku možete transkribirati tek uz pomoć bilježnice, drugog mobilnog uređaja ili računala. Istovremeni prikaz diktafona i uređivača teksta na (ovim) mobitelima nije dostupan. Uostalom, ne možete jednostavno staviti audio zapis da se reproducira u pozadini, dok vi pišete transkript. Čak i ako ste vrstan/na daktilograf/kinja nemoguće je tako brzo pisati po virtualnoj tipkovnici.

3

HP ELITE X3 se putem docka može spojiti na računalo (Windows Continuum) što ga čini svestranijim od većine pametnih telefona

Na reprodukciju same multimedije nismo imali većih prigovora. Slušanje glazbe na mobitelu, sigurni smo da ćete se složiti, je mnogo ugodnije i praktičnije na telefonu nego na računalu. Oko gledanja filmova dalo bi se već raspravljati. Svakako, ako im ate veliki 4K TV ili monitor kod kuće i odličan zvučni surround sistem, nema dileme o tome gdje ćete gledati novu epizodu omiljene serije. S druge strane, nama nije previše nedostajao Full HD monitor dok smo bingeali Breaking Bad. Jedna važna stvar na koju morate obratiti pozornost ako ste filmofil/ljubitelj glazbe je kompatibilnost uređaja s audio/video formatima. U pravilu, na Androidu nećete imati problema s reprodukcijom bilo kojeg formata (iznimno s AC3 zvučnim kodekom), no Windows mobiteli (a i Appleovi, koje nismo imali na testu) ne reproduciraju neke popularne formate.

Apstinencijska kriza

Pisanje teksta na virtualnoj tipkovnici, ako ga kontinuirano prakticirate nekoliko sati, doslovno boli. Mislimo na uobičajen položaj gdje mobitel držite s obje ruke, a tipkate s palcima. Nakon par sati tipkanja, preopterećeni palci vas jednostavno više neće slušati i morat ćete odložiti mobitel sa strane. Stavite li mobitel na stol i počnete tipkati svim prstima, bit će vam lakše, ali to je rješenje isto tako nezgrapno i nepraktično. Pisanje malo dužeg e-maila, otvaranje teme na Redditu, izrada prezentacije, zapisivanje bilješke… Sve su to zadaci koji ne zahtijevaju previše vremena, pa samim time ne opterećuju bitno prste. U tim situacijama ugodno se osjeti razlika u pisanju na, recimo, pola inča većem zaslonu. No, kad trebate napisati temu za časopis na četiri ili više stranica, neće vam biti dovoljan ni najveći phablet na svijetu. Da HP Elite X3 nema sidrište putem kojeg se mobitel može spojiti na monitor i računalnu periferiju, odustali bismo od pisanja ove teme.

6 1

ZA SPECIFIČNE ZADATKE, kao što je transkripcija intervjua, morat ćete imati dodatnu pomoć u obliku bilježnice

Apstinencijska kriza počela bi nam se javljati i kad smo morali simultano obavljati nekoliko jednostavnih zadataka odjednom. Primjerice, odabrati slike za skidanje s jednog servisa za sinkronizaciju datoteka (kojeg koristite osobno) i potom odabrati neke od tih slika za upload na drugi sinkronizacijski servis (datoteke za firmu). Nešto što bi se na računalu riješilo s par drag & drop naredbi, ovdje se činilo kao cijela vječnost.

Veliki mobitel ili malo računalo

Kad više nismo imali strpljenja ni živaca da nastavimo rad na malom ekranu, stavili smo HP Elite X3 u Continuum sidrište i spojili ga s monitorom te ostalom računalnom periferijom. Unatoč ograničenjima (nemogućnost stavljanja više prozora na jedan ekran, određene aplikacije ne rade na velikom ekranu) i slabijim performansama (na mobitelu nema laga prilikom skrolanja, ali na monitoru da), rad na velikom ekranu umnogome nam je olakšalo zadatke poput pisanja. Microsoft je od zadnjeg puta kad smo koristili Continuum platformu dodao prečace (Ctrl+A/C/P i dr.), što nam je dodatno pomoglo. HP Elite X3 zapravo ima sve što očekujemo od phableta: veliki, svijetli ekran, odlični zvučnike, dobre performanse, izdržljivu bateriju te mogućnost spajanja na Continuum. Skoro je pa savršena zamjena za laptop. Međutim, ima jednu ozbiljnu boljku – zastarjeli i slabo podržan operativni sustav. Isključivo radi toga „u hodu“ nam se više svidio brži Samsungov Galaxy S7 Edge, koji se može podičiti pristupom bogatoj trgovini aplikacija.

5b

POSEBNOSTI svakog uređaja (Edge aplikacije, prepoznavanje šarenice) imaju malo ili nimalo utjecaja na samu učinkovitost rada

Da je Continuum sidrište kompatibilno s Android/iOS platformama, ozbiljno bismo razmišljali o tome da ga nosimo na poslovni ili privatni put, zajedno s malom tipkovnicom, mišem i kablovima. Tek toliko da imamo rezervni plan ako ne bismo mogli obaviti sve zadatke na mobitelu. Ovako, žalimo za neiskorištenim potencijalnom koncepta koji u ovoj fazi razvoja tehnologije sasvim dostojno može zamijeniti laptope niže (po performansama i funkcionalnost) i srednje kategorije (po prenosivosti). Za zahtjevnije zadatke poput dizajniranja časopisa ili programiranja video igara računalo je, nažalost, još uvijek nezamjenjivo.

Najproduktivnije mobilne aplikacije

Što sve trebate skinuti s trgovine aplikacija kako biste bili produktivni kao na računalu?

Pohrana datoteka u oblaku
Za početak bilo bi najbolje da odaberete servis za pohranu datoteka u oblaku, dostupan na različitim uređajima i platformama (Windows, Linux, Android, iOS…) Dropbox, jedan od najjednostavnijih i najčešće korištenih cloud servisa, nudi 2 GB za pohranu. Microsoft nije toliko škrt pa s OneDriveom nudi čak 5 GB, ali moramo priznati da nam se na ovom servisu ne sviđa sučelje.

Cloud servisi slika

Od cloud servisa također bismo preporučili slabije poznati Box. On dolazi s čak 10 GB prostora, a zanimljivo je da unutar aplikacije možete učitavati i pregledavati različite dokumente te pisati bilješke. Google Disk i iCloud mogu biti dobri servisi za pohranu, ali samo ako ste sigurni da u dogledno vrijeme nećete mijenjati (mobilni) operativni sustav.

E-mail
Svaki mobitel dolazi s predinstaliranim e-mail klijentom. Međutim, nekim korisnicima mogućnosti tih mail klijenata neće biti dovoljne. Outlook je dostupan na svim mobilnim platformama, ali, ironično, bolje izgleda i funkcionira na Android/iOS uređajima nego na mobilnim Windowsima 10.

E mail slika

Outlook ima zgodnu funkciju „fokusirane“ pošte, koja zgodno razvrstava bitnu poštu od nebitne (ne treba nužno biti spam, mogu biti i newsletteri na koje ste se pretplatili). Korisnicima Android/iOS uređaja dodatno bismo preporučili BlueMail. Unatoč arhaičnom izgledu, radi se o klijentu koji će vam prvi javiti kad vam dođe poruka.

Društvene mreže i chat servisi
Društvene mreže ne služe samo za zabavu. One itekako mogu biti korisne za novinare kao izvor (istinitih) vijesti i internet drama. Community menadžeri moraju živjeti na njima. Ako se krećete unutar ovih profesija, podrazumijeva se da ćete tražiti zanimljivosti na Facebooku, Twitteru, Instagramu te, odnedavno, Snapchatu (nažalost, nije dostupan za Windows 10).

Društvene mreže slika

U objavljivanju sadržaja na društvenim mrežama dodatno će vam pomoći Pages Manager i Buffer. Pages Manager vam pomaže u objavljivanju sadržaja na FB stranicama (zakazivanje objava, analitika) iako zna biti bugovit. S Buffera istovremeno možete objavljivati sadržaj (post, poveznicu) na više društvenih mreža (Facebook, Twitter). U zadnje vrijeme i chat servisi poprimaju odlike društvenih mreža, a kod nas su najčešće korišteni WhatsApp i Viber.

Uredske aplikacije
Budući da većina korisnika na računalu ionako koristi Microsoft Office paket, instalacija istog (mobilnog) paketa na pametni telefon čini se kao logičan potez. Microsoft Word, Excel, PowerPoint i Excel su programi koje možete naći na svim platformama. Za pregledavanje PDF-a trebat ćete skinuti dodatnu aplikaciju tipa Adobe Reader. Ili možete skinuti WPS Office (za Android/iOS), mobilni uređivač teksta/tablica/prezentacija s integriranim PDF preglednikom. WPS Office također može čitati starije formate (.doc, .ppt, .xls).

Uredske aplikacije slika

Ako baš želite raditi s otvorenim dokumentima (.odt), preporučili bismo vam OpenDocument Reader. Za snimanje intervjua sasvim solidno će vam poslužiti ugrađeni diktafon, ali ako tražite nešto bolje (mogućnostima i kvalitetom), instalirajte Hi-Q MP3 Rec (Android/iOS). Zanimljiva aplikacija u ovoj kategoriji je i SnipBack, koja u pozadini „sluša“ sve što vi i vaš sugovornik pričate te vam može na zahtjev vratiti zadnjih 10, 30 sekundi ili 5 minuta razgovora.

Zabava i ostalo
Mobitel, kao i računalo, nije samo uređaj za rad. S vremena na vrijeme potrebno se malo odmoriti. Ponajbolje aplikacije za opuštanje su streaming servisi Deezer Music (glazba) i Netflix (filmovi i serije). Možda nemaju sve albume/filmove/serije koje želite konzumirati, ali barem se nećete morati zafrkavati s konverzijom audio/video formata.

Zabava i ostalo slika

Od (besplatnih) aplikacija za malo ozbiljnije uređivanje fotografija preporučili bismo VSCO i Snapseed (Android/iOS). Jedan od zgodnih aplikacija koja bi vam mogla koristiti ako često putujete je Google Prevoditelj (Android), u kojem preko kamere možete uslikati tekst na stranom jeziku i tražiti prijevod na svoj.

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Phablet umjesto PC-a - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.