Emtec GEM Box - 3.0 out of 5 based on 2 votes
Emtec GEM Box

Emtec GEM Box

Android kutijica zabave i sreće

Emtec GEM Box interesantna je Android igraća konzola koja definitivno nije prijetnja Microsoftu ili Sonyju, ali bez obzira na to čini vrlo dobar posao u sva tri “G-E-M” elementa


Otkako se OUYA pojavila na tržištu i posrnula, to je dalo zeleno svjetlo mnogim proizvođačima da se okušaju pri kreiranju vlastite Android konzole, s time da pritom naprave bolji posao negoli je to bio slučaj s gore spomenutom konzolom. Na test smo dobili Emtecovu mikro Android konzolu, GEM Box, kao i pripadajući daljinski upravljač, GEM Motion te odmah moramo reći kako smo očekivali vrlo malo, a dobili dva doista impresivna komada “budget” hardvera.
Za početak, recimo da GEM u nazivu ove konzole (i daljinca) znači “Game, Entertainment, i Multimedia”, a ova Android konzola ta sva tri elementa odrađuje vrlo dobro.

Što se pakiranja tiče, GEM Box sa sobom donosi sve potrebne kabele za spajanje s TV uređajem, uključujući HDMI kabel, a u paketu dolazi i vrlo dobar igraći kontroler, dizajnom identičan Xbox 360 joypadu, u čemu generalno nema ništa loše, obzirom da zahvaljujući odličnom dizajnu odlično leži u ruci.
Nakon spajanja s TV uređajem, GEM Box je dovoljno uključiti i to je to. U pitanju je plug-and-play rješenje koje funkcionira istog trena kada ga upalite. Jedini setup koji ćete eventualno morati ručno postaviti jest unijeti zaporku za Wi-Fi. Iako, obzirom na neka svojstva koja konzola nudi, predlažemo da ju spojite putem ethernet kabela. Nakon paljenja konzole dočekalo nas je ažuriranje sustava koje je prošlo relativno brzo (to naravno ovisi o brzini internet konekcije), a kada je update finaliziran, GEM Box smo napokon mogli početi koristiti.

Emtec GemBOX 4

UČINKOVIT: GEM Box nije snažna konzola, ali zato nudi pregršt izvrsnih svojstava

Što se gaming sposobnosti tiče, GEM Box nudi ukupno četiri svojstva. Prvo je standardno, preuzimanje Android igara s Play trgovine. Drugo dolazi u obliku ugrađenih emulatora za neke retro konzole, s time da morate imati ROM-ove za njih, jer oni, naravno ne dolaze zajedno s emulatorima. Treće svojstvo jest streamanje igara s usluge Gamefly za koju uz konzolu dobijete mjesec dana besplatnog igranja, te pritom možete birati dva paketa; Family Pack ili Gamer Pack. Izaberete li Family Pack, moći ćete streamati naslove kao što su Fi 2014, DiRT 3, GRID i GRID 2, NBA 2K14 itd., a izaberete li Gamer Pack, na raspolaganju imate Tomb Raider GOTY, Bioshock, Red Faction Guerilla, Sleeping Dogs, Borderlands, itd. Generalno, u pitanju su stariji naslovi koje ste već vjerojatno odigrali. Tu je još jedan preduvjet, a u pitanju je brza internet konekcija od barem 5 Mbps.

Doduše, ako vam Gamefly ne funkcionira najbolje, odnosno ukoliko vam nisu privlačni naslovi koje nudi (a niti mjesečna pretplata ne zvuči najbolje), GEM Box nudi još jednu gaming funkcionalnost, a u pitanju je - streamanje igara sa Steama. GEM Box je samim time i vrlo dobra alternativa Valveovom hardverskom rješenju za identičnu namjenu, Steam Linku, a značajka radi sasvim dobro. Isprobali smo nekoliko igara, uključujući Deus Ex: Mankind Divided, Max Payne 3, DiRT 3 i BioShock Remastered. Streamanje funkcionira dobro, iako smo primijetili manja odstupanja u odzivu.
Što se multimedije i zabave tiče, tu smo imali nekih manjih zamjerki, no opet, to nije ništa što se ne može riješiti aplikacijama s Play trgovine. GEM Box donosi ugrađeni preglednik multimedijskih datoteka, kao i mogućnost reprodukcije istih s NAS uređaja. Pri testiranju smo koristili WD My Cloud na kojemu imamo pohranjene razne filmove i drugu multimediju, no ugrađeni preglednik je jednostavno odbijao pregledavati sadržaj na spomenutom NAS-u.

Emtec GemBOX 2

KLON: GEM Box kontroler je dizajnom klon Microsoftovog rješenja i odlčno leži u ruci

No, taj smo problem riješili univerzalnim i ponajboljim rješenjem koje multimediju i zabavu postavlja pod isti krov, a u pitanju je Kodi. Kodi je, naravno odmah prepoznao WD My Cloud, kao i sadržaje na njemu, a instalacijom dodataka za streamanje filmova i TV serija, GEM Box može postati fantastičan multimedijski centar za vaš dom.
Kodi je ujedno bio i idealna situacija za isprobavanje daljinskog upravljača, GEM Motion.

Emtec GemMotion 3

ZASEBNO: Motion daljinac nažalost ne dolazi u paketu već ga je potrebno kupiti zasebno

U pitanju je daljinac kojim ćete “kursorom” na zaslonu upravljati pokretom, a stvar radi odlično. Spaja se preko Bluetootha, kao i igraći kontroler, a sve funkcionira vrlo plug-and-play bez ikakvog dodatnog setupa. Još jedan odličan i izuzetno koristan detalj na daljincu jest što na poleđini nudi čitavu tipkovnicu, što je vrlo zgodno rješenje koje dobro dođe u trenucima kada primjerice trebate upisati naziv nekog filma, serije ili dodatka za Kodi.

Jedini nedostatak ove mikro konzole jest što dolazi s već pomalo arhaičnim operativnim sustavom, Android 4.4, što generalno znači da nećete moći instalirati igre i aplikacije kreirane za novije Android OS-ove. No u svemu ostalome, Emtec GEM Box je doista impresivan komad hardvera za (budget) igranje i multimediju.

Više informacija

  • Model: GEM Box
  • Ukupna ocjena: 4,3
  • Performanse: 4
  • Isplativost: 5
  • Kvaliteta: 4
  • Proizvođač: Emtec
  • Procesor: Četverojezgreni CPU frekvencije 15 GHz
  • Memorija: 1 GB radne memorije, 16 GB flash memorije
  • Grafički sustav: ARM Mali-450MP6 GPU
  • Mreže: Ugrađeni Ethernet i Wi-Fi b/g/n, Bluetooth 4.0 LE
  • OS: Android 4.4
  • Dimenzije i masa: 83 x 83 x 24 mm, 105 g
  • Dodatno: Bežični Bluetooth gamepad, AC adapter, HDMI kabel, Ethernet kabel
  • Plus: Sposobnost streamanja Steam igara, mjesec dana Game usluge, vrlo dobar gamepad, gotovo pa idealan multimedijski centar, vrlo dobar daljinac (kupuje se zasebno)
  • Minus: Arhaični operativni sustav koji neće podržavati novije igre i aplikacije
  • Ustupitelj i cijena:

    Makromikro grupa d.o.o. (www.makromikrogrupa.hr), 749,00 kn

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Emtec GEM Box

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.