Novi AMD-ov 3D procesor sve bliže, dostupni brojni leakovi

Novi AMD-ov 3D procesor sve bliže, dostupni brojni leakovi

AMD uskoro izbacuje svoju drugu generaciju procesora s 3D V-cache tehnologijom koja ponovno obećava impresivan boost u performansama.

Prošle godine je AMD na njihov impresivan high-end Ryzen 5800X procesor dodao prošireni stackani cache veličine 64 MB i time lansirao, primarno gaming, performanse u stratosferu. Uzmimo u obzir i da je brzina procesora morala biti usporena, no i dalje je pokosio konkurenciju od Intela i AMD-a za gaming.

Sada isti tretman očekuje i nove AMD-ove procesore, ovog puta njih tri. TO su top ponude Ryzen 9 7950X, Ryzen 9 7900X i Ryzen 7 7800X koji će sada dolaziti i u 3D verzijama.

 

AMD_3d.jpg

Ako ste ikada pogledali dizajn novih procesora, cache memorija zauzima ogroman postotak ukupne površine procesora, no istovrmeeno procesoru nudi nužan iznimno brz pristup podacima, što je do sada uvijek bila velika borba oko prostora.

Kada je AMD počeo stavljati sve više L3 memorije u procesore, Intel nije dugo čekao te se količina ove pohrane počela aktivno pratiti, pogotovo jer ima velikog utjecaja na gaming performanse. AMD-ova 3D V-cache tehnologija dodaje još jedan čip s 64 MB L3 cache pohrane na postojeći procesor slaganjem čipova u "sendvič".

Tu je naravno i minus koji dolazi u obliku hlađenja cijelog sustava, kao i dodatna potrošnja energije. Zato ovi procesori mahom imaju niže radne taktove, a taj pristup se nastavlja i kod novih procesora.

 

amd_leak.jpg

Leak Twitter korisnika Chi11leddog

 

Dok novi procesori imaju slabije performanse u benchmarcima poput Cinebencha i ostalih zadataka koji testiraju same jezgre, tamo gdje je brz pristup random memoriji najbitniji je gdje će zasjati. Tako se prema najnovijim leakovima predviđaju o do 30% bolje performanse u FullHD rezolucijama, u pojedinim igrama. No, neke igre neće osjetiti toliki pomak, a leakani AMD-ovi slideovi predvišaju oko 6% bolje performanse u prosijeku.

Za kraj, os vemu će suditi cijena, koja prema prvim leakovima neće biti mala, pa čak ni konkurentna s Intelovim procesorima s kojima se ovi AMD-ovi procesori natječu, no pričekajmo službeno lansiranje za točnije informacije.

Možemo očekivati US cijenu za top model od oko 700 USD, što je osjetno više od Intelovog top procesora.

 

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Novi AMD-ov 3D procesor sve bliže, dostupni brojni leakovi - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.