Prva Intel Arc grafička kartica službeno dolazi na tržište

Prva Intel Arc grafička kartica službeno dolazi na tržište

Intelovo lansiranje novih grafičkih kartica nije prošlo na najsjajniji način s obzirom na sve što se događalo zadnjih par godina, što je utjecalo na sve od proizvodnje do distribucije.

No, osim dobavljivosti novih kartica, još je jedna točka kartica dosta upitna, a to su performanse. Naime, Nvidia i u zadnjih nekoliko godina AMD updateajus voje drivere za svaku novu igru. Intel nema tu bazu u svojim driverima te se mogu očekivati takozvane "fine wine" performanse drivera u novim grafičkim karticama, odnosno hardver teoretski može imati bolje performanse od onih koje dobivate, no nedostaje adekvatan driver za specifičnu igru.

Primjer je recimo Ghostwire Tokyo koji je dobio 25 % bolje performanse nakon što je update donio optimizirane drivere za tu igru.

Intel je sam najavio da će performanse patiti u igrama koje nisu napravljene u najnovijem DirectX okruženju, no da će cijene kartica reflektirati tu činjenicu. Sada kada su kartice službeno lansirane, pogledajmo što se točno nudi.

 

intel_arc_2.jpg

Za početak, Intel je najavio dva modela, Arc A770 i A750 modele kartica, gdje je A770 otprilike u rangu s RTX 3060 karticom od Nvidije. Podsjetimo da Intelove kartice pdoržavaju sve moderne funkcije poput Ray-tracinga kao i XeSS tehnologiju za upscaling kako bi se povećale performanse.

A770 kartica ima 32 Xe jezgre (4096 ALU) i 32 Ray-tracing jedinice, zajedno sa 16 GB GDDR6 RAM memorije. Postiže do 2,1 GHz i troši oko 225 W te koristi PCIe 4.0 standard.

A750 kartica ima 28 Xe jezgre (3584 ALU) i 28 Ray-tracing jedinice, zajedno sa 8 GB GDDR6 RAM memorije. Postiže do 2.05 GHz i troši do 225 W te koristi PCIe 4.0 standard.

Cijena za naše tržište još nije poznata, no zna se da će u SAD-u iznositi 329 USD za A770 model koji bi trebao imati performanse malo iznad RTX 3060 kartice od Nvidije što je svakako vrlo kompetitivno.

Datum izlaska je 12. listopada 2022.

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Prva Intel Arc grafička kartica službeno dolazi na tržište - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.