Intel predstavio novu 13. generaciju svojih Raptor Lake procesora

Intel predstavio novu 13. generaciju svojih Raptor Lake procesora

Novi procesori dolaze vrlo brzo nakon 12. generacije koja još nije pošteno zagrizla tržište. Predstavljaju optimiziranu arhitekturu s višim radnim taktom kao i cijenom.

Glavni napredak koji se vidi je manja potrošnja energije za dobivanje istih performansi kao u trenutnoj 12. genreraciji procesora. Naravno, potrošnja je zatim navinuta ponovno na ekstremne vrijednosti kod "K" procesora takod a je Intel dobio oko 41% bolje performanse u multithreadingu u usporedbi s trenutnom generacijom procesora.

Jedan od glavnih razloga odličnih multithreading performansi je duplo veći broj "E" jezgri koje pojedinačno imaju slabije performanse, no zajedno mogu obaviti puno posla zahvaljujući manjem zagrijavanju. Standardne "P" jezgre ostaju na do osam fizičkih komada i na top procesorima.

Kada se spominju single-thread performanse, Intel ističe do 15% bolje performanse, te se uz optimizacije arhitekture povećao radni takt. Točnije, Intel je najavio i da će njihov top procesor u Raptor Lake seriji, i9-13900KS biti prvi mainstream procesor s radnim taktom do 6 GHz bez overclockanja.

Intel i dalje podržava DDR4 memoriju, no naravno podržana je i DDR5 konfiguracija s do DDR5 5600 memorijama. I9 procesori tako imaju 8+16 jezgri s ukupno 32 threada s do 5,8 GHZ turbom, i7 verzije dolaze s 8+8 jezgri i 24 threada te turbom do 5,4 GHz, a i5 procesori će imati 6+8 jezgri i 20 threada s turbom do 5,1 GHz.

Cijene za naše tržište još nisu poznate, no u SAD-u su narasle za 10 - 15% u usporedbi s 12. generacijom, ovisno o modelu.

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Intel predstavio novu 13. generaciju svojih Raptor Lake procesora - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.