Sulude performanse Intel procesora 13. generacije

Sulude performanse Intel procesora 13. generacije

Leakovi s informacijama o novim procesorima dižu hype oko njihovog ovogodišnjeg lansiranja

Iako 12. generacija Intelovih procesora još nije niti probila tržište od početka godine kada su ju predstavili, već se planira izlazak 13. generacije krajem ove iste godine.

 Nakon potpuno novih tehnologija koje je Intel implementirao u trenutnu 12. generaciju procesora, od kojih je najbitnije korištenje odvojenih Performance i Efficiency jezgri (P i E jezgre), snaga novih procesora značajno je narasla te Intel vratila u igru s AMD-ovom ponudom.

Kao i uvijek, ne smiju ostati zadovoljni trenutnim rješenjem već uvijek traže slijedeći veliki skok i izgleda kako su ga pronašli svega godinu dana nakon izlaska 12. generacije procesora.

Pokazalo se kako velik broj fizičkih jezgri, iako slabih, uvelike utječe na multithreading performanse procesora. Zato 13. generacija u top modelu umjesto 8 + 8 konfiguracije donosi 8 + 16 jezgri od kojih je 16 slabijih E jezgri tre 8 snažnih P jezgri koje ujedno imaju i Hyperthreading tako da dolazimo do ukupno 24 fizičke jezgre sa 32 threada u top i9 13900K modelu.

 

13900k 1

Osim većeg broja jezgri, na temelju leakova očekujemo i velik skok u radnom taktu svih verzija rada. Tako P jezgre sada imaju boost raspon od 5.5 GHz kada su sve uključene do 5,8 GHz kada radi jedna.

E jezgre također su ubrzane te sada imaju boost od 4,3 GHz kada sve rade, do 4,7 GHz kada radi jedna do dvije. Za dobivanje konzistentnih performansi od ovakvog procesora ipak će presuditi temperatura, odnosno mogućnog vašeg hladnjaka procesora da tu toplinu što prije makne jer novi procesori lagano mogu narasti na 350 W potrošnje kada ih se napregne.

To nas dovodi do najnovijih rezultata benchmarka koje je odradio ExtremePlayer u kojima su multithread performace bolje za preko 50% u benchmark testovima od trenutno aktualnih AMD 5950X i Intel 12900K procesora. 

 

13900k 2

Imajmo na umu kako je i9 13. generacije overclockan do razine gdje troši 400 W, dok je i na i7 i i5 modelima izvučen maksimum s 250 - 300 W. Ovakve performanse postignute su zahvaljujući činjenici da se procesori hlade "AiO chiller" sustavom koji definitivno nije praktičan dio standardnog računala s obzirom da troši ogromnu količinu električne energije kako bi vodu brzo spustio na vrlo nisku temperaturu.

U svakom slučaju, očekujemo da će nova 13. generacija Intelovih procesora ponovno uzburkati tržište kako za standardne korisnike tako i za entuzijaste pogotovo jer se u isto vrijeme očekuju i AMD-ovi procesori serije 7000.

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Sulude performanse Intel procesora 13. generacije - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.