Mercedes MBUX ima novi dizajn u novom modelu C klase

Mercedes MBUX ima novi dizajn u novom modelu C klase

Viša klasa, više tehnologije

Mercedes je u svoj kompletan lineup implementirao MBUX – novi sustav infotainmenta koji smo već pokrili u ranijim tekstovima. Nova C klasa donosi i novi dizajn pa pogledajmo što se sve ovdje može naći

Dok s nestrpljenjem čekamo dolazak Mercedesovog Hyperscreena kao budućnosti dizajna infotainmenta u električnim autima, Mercedes je svoj trenutni setup poboljšao za kupce nove C klase. Naime, “standardan” izgled Mercedesima daju dva zaslona, jedan ispred vozača sa svim bitnim informacijama, koji dolazi u dvije veličine: 10” dijagonale standardno ili 12” uz nadoplatu, te drugi u sredini, koji služi za postavljanje ostalih značajki automobila kao i multimediju te dodatne funkcije ovisno o paketu, poput prikaza augmentirane stvarnosti te podataka o senzorima i kamerama za parkiranje.

Novi dizajn C klase kupcima daje značajno veći centralni zaslon, koji je dobio više dizajn velikog tableta na kojeg stane puno više informacija. Centralni zaslon sada je drugačije zakrenut te nudi više okomitog prostora koji se iskoristio za implementaciju digitalnih gumba za postavke koje se najčešće koriste. Standardno dolazi sa zaslonom od 10” dijagonale, no možete ga nadoplatiti za 12” verziju.

Sustav tako koristi minimalnu količinu fizičkih gumbi ispod samog centralnog zaslona, a ovdje se našao i senzor otiska prsta kojim se možete lagano prijaviti u sustav kao trenutni vozač. Naime, automobil pamti više profila te na temelju onoga koji se prijavi prilagođava iskustvo vožnje kako ga je ta osoba postavila.

 

Mercedes Infotainment 9

Naravno, prilagođavaju se način vožnje i glazba koju slušate, od radija do povezivanja s mobitelom, no automatski će se prilagoditi i pozicija sjedala kao i volana. Automobil vas pita pri postavljanju koliko ste visoki te vam na temelju te informacije sam prilagodi poziciju sjedala i volana, no možete sami upravljati sustavom po svojoj želji.

Spomenuli smo da se centralna konzola riješila većine fizičkih gumbi, no ista priča nastavlja se i na volanu. Sam volan je također redizajniran, a s njime su otišli i dosadašnji fizički gumbi koji su imali malen centralni dio osjetljiv na dodir za navigaciju zaslonima. Sada su obje strane volana ekskluzivno na touch te više tapkate po plastičnoj površini nego što pritišćete gumbe.

Ono što ostaje isto je da lijeva strana upravlja zaslonom od vozača, dok desna ima fokus na centralnom zaslonu kako ne biste morali micati ruke s volana. Jednom kada se naviknete gdje su sve postavke sustava, navigacija postaje jednostavna, no trebat će neko vrijeme za navikavanje, s obzirom na samu količinu funkcija koje se nude.

 

Glavni zaslon vozača

Zaslon koji se nalazi ravno ispred vozača nudi mu i najbitnije informacije bez previše distrakcije. Podijeljen je u tri cjeline standardno. Lijeva vam prikazuje brzinu, no kontrolama na volanu možete izbornikom dobiti prikaz i drugih informacija. Srednji dio zaslona daje vam zanimljive informacije, a osim prikaza navigacije može dati i druge podatke primjerice koliko ekološki vozite te vožnju pretvoriti u svojevrsnu igru koja vas potiče da manje trošite.

 

20210827 164944

Ako se pak odlučite za sportskiju vožnju, može vam pokazivati i G-sile. Desna strana zaslona fokusira se na informacije o motoru i vašem putovanju. Svi modeli nove C klase su svojevrsni hibridi. Standardno dobivate malu bateriju koja pomaže pri ubrzavanju i tihom parkiranju, dok specifični modeli imaju i plug-in opciju. Informacije o stanju sustava nalaze se na desnoj strani vozačevog zaslona.

Kao i do sada, ovaj zaslon ima veći broj mogućnosti kada se priča o dizajnu te se s njime mijenja i detaljnost informacija koje dobivate, kao i značajna promjena općenitog izgleda. Možete se odlučiti i, primjerice, za prikaz karte preko cijelog glavnog zaslona te tako osloboditi centralni zaslon za korištenje suputnicima.

Na vrhu zaslona će vam uvijek pisati brzina, kao i informacije o tempomatu, lane assistu i drugim pomagalima u vožnji. Dio infotainmenta su i kamere oko vozila koje će vas upozoravati o slijepom kutu, ali i pratiti znakove na cesti te vam ispisivati obavijesti poput ograničenja brzine na zaslonu. Ako to omogućite, ACC može sam prilagođavati brzinu na temelju znakova na cesti.

Ovaj zaslon na vrhu skriva i mali senzor koji će pratiti vaše radnje te vas upozoriti kada je vrijeme da se odmorite. Dio infotainmenta postaju i prednja digitalna svijetla, ako se odlučite za taj paket. Naime, prednja svijetla više nisu limitirana jednom žaruljom, već više LED lampi svoju svjetlost reflektira o milijune malih zrcala, tehnologija koju inače koriste kućni projektori, te tako može fokusirati rasvjetu kako ne bi zaslijepila nadolazeće vozače te omogućuje i korištenje dugih svijetla iako se vozite iza nekoga bez da zaslijepi vozača ispred, a može prikazati i upozorenja na cestu ispred vas o nadolazećim opasnostima.

 

Centralni zaslon infotainmenta

Veliki zaslon sada dominira kao centralna konzola te su jedini “gumbi” kojima imate pristup ispod zaslona i mogu mijenjati način vožnje, kontrolirati kamere za parkiranje, glasnoću infotainmenta te paljenje sva četiri žmigavca. Ostatak sustava je na zaslonu, a generalno se dijeli na dva dijela. Donja petina zaslona uvijek ima konstantan prikaz te ovdje možete naći upravljačku ploču s najčešće korištenim gumbima, poput onih za kontrolu klimatizacije unutrašnjosti, odmagljivanje stakla te kontrolu glazbe.

 

20210827 160431

Srednji gumb vratit će prikaz zaslona na početni “Home” prikaz. Glavni zaslon svojom većom površinom uistinu podiže kvalitetu prikaza informacija, a možemo reći da je MBUX prilagođen i ažuriran za novi zaslon, no ako ste već bili u dodiru s Mercedesovim infotainmentom, brzo ćete se osjećati kao kod kuće. Glavni izbornik ostaje isti, no animacije i prikazi vizualno su osvježeni većom kvalitetom prikaza.

Mercedes u svojem sustavu koristi dosta 3D elemenata te moramo istaknuti jedan detalj, a to je da sustav nikada ne zapinje te ga se ne treba čekati. Sve animacije su glatke te ne ometaju radu sustava niti vašem upravljanju. Naglasimo kako se Mercedes pobrinuo da optimizira i personalizira sustav svakom vozaču, čemu i služi senzor otiska prsta.

Ovdje ćete brzo vidjeti kako dobar dio infotainmenta očekuje vezu s vašim mobitelom za puštanje omiljene glazbe, ali i omogućavanje razgovora te drugih, naprednijih opcija poput in-car office sustava, koji se povezuje s vašim mail klijentom te vam direktno pokazuje poštu unutar infotainmenta. Imate i dodatan dućan za aplikacije koje sustav podržava, kao i dućan s opcijama koje vaš automobil podržava, a niste ih aktivirali.

Idealan primjer su Android Auto ili Apple Car Play, koji se aktiviraju odvojenom kupnjom unutar sustava čak i nakon kupnje automobila. Podržana je wireless povezanost s Android Auto sustavom koju smo i isprobali, a nudi vam pristup specifičnim aplikacijama poput glazbe i navigacije, dok zaključava korištenje vašeg mobitela za vrijeme vožnje u ime sigurnosti.

 

20210827 161733

U tom načinu rada pozive možete primati preko infotainmenta, a nekoga zvati pričanjem s Mercedesovim vlastitim voice asistentom pozivanjem s “Hey Mercedes”. Asistent može kontrolirati velik broj mogućnosti automobila, od klime, glazbe i udobnosti sve do rasvjete unutar automobila ili zbijanja šala. Tako dolazimo do svima omiljenog detalja, a to je unutarnja rasvjeta nove C klase.

Mercedes se ponovno odlučio za dvozonsku rasvjetu, koja se dijeli na gornji i donji dio automobila. Tako da opcije koje imate mogu biti jednobojne ili dvobojne, a postoji i dinamična rasvjeta koja će lagano mijenjati boje rasvjete unutar vašeg izbora. Moramo istaknuti kako su nam se dopale zone koje je Mercedes odlučio osvijetliti, a efekt se nastavlja i na neke detalje sa stražnje strane vozila.

 

Sigurnost dobiva nove mogućnosti

Velik centralni zaslon najimpresivniji je u dva slučaja: Kada prikazuje navigaciju te kada vam pomaže pri parkiranju. Ovisno, naravno, o paketu, možete imati asistenciju parkiranja u 360° stupnjeva, koja aktivira razne kamere oko vozila te vam daje ptičju perspektivu vozila sa svim preprekama oko vas kako biste se mogli sigurno izvući i iz najužih prolaza.

Oko automobila je nacrtana i plava traka koja predstavlja senzore blizine te je rezolucija značajno poboljšana, pa vam osim smjera na koji morate paziti točno u ptičjoj perspektivi pokazuju predmet koji bi mogao oštetiti automobilu, što nas je impresioniralo te osigurava da ni najnesigurniji vozači neće ogrebati auto.

 

20210827 163704

Tu su i ostale opcije prikaza kamere koja automobil u prostoru može prikazati kao da vas netko snima izvana, što je svakako vrlo impresivan potez, a daleko je od prvih izvedbi ovakvih sustava jer realno prikazuje 3D objekte oko automobila. Testni model imao je i senzore koji mogu tražiti paralelno parkirno mjesto s obje strane vozila te kada ga pronađe, a automobil u njega stane, sam će ga parkirati bez vaše asistencije oko okretanja volana.

Glavni zaslon ima i druge mogućnosti koje spadaju u “infotainment” poput prikaza rada motora, potrošnje i drugih podataka u obliku atraktivne grafike koja ukazuje na hibridan rad sustava kao i vašu potrošnju.

 

Infotainment

Ukupan sustav nas je impresionirao svojom responzivnošću, no ostaje pitanje prebacivanja s fizičkih gumbi na ekskluzivnu touch kontrolu i koliko će se to dopasti potencijalnim kupcima.

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Mercedes MBUX ima novi dizajn u novom modelu C klase - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.