Izašli novi detalji o nadolazećem AMD AM5 socketu

Izašli novi detalji o nadolazećem AMD AM5 socketu

Nova generacija AMD procesora sve je bliže, a s njom dolazi i update u obliku novog socketa koji će se pojaviti u slijedećoj generaciji matičnih ploča: AM5.

RIječ je o LGA 1718 socketu, a novost je da se i AMD prebacuje na Intelov pristup gdje su pinovi iliti nožice socketa na samoj matičnoj ploči, dok je do sada AMD imao pinove na samim procesorima. Ovaj pomak omogućuje im veći broj pinova koji su osjetljiviji na rukovanje pa su sigurniji na matičnoj ploči nego procesoru.

Bitan detalj je  u tome da će AMD unatoč promjeni socketa zadržati isti način montiranja hladnjaka, pa tako svi dosadašnji AM4 hladnjaci zadržavaju kompatibilnost sa nadolazećim AM5 hardverom. Zanimljiva novost je da se najavljuju procesori snage do 170 W kao novi segment koji će doći u ponudu, a zahtijevati će vodena hlađenja kako bi postigao optimalne performanse.

Dok su detalji o novoj generaciji procesora još sporadični, najavljuje se veći broj jezgri, veći IPC, brzine do 5 GHz, te će sve to biti tiskano na novom 5 nm proizvodnom procesu, s projiciranim datumom izlaska u drugoj polovici 2022. godine.

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Izašli novi detalji o nadolazećem AMD AM5 socketu - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.