Konferenciju Droidcon Zagreb otvorio Wojtek Kalicinski iz Googlea

Konferenciju Droidcon Zagreb otvorio Wojtek Kalicinski iz Googlea

Zagreb je tri dana glavno sjedište ljubitelja Androida, na konferenciji Droidcon na kojoj će svoja iskustva u razvoju Androida podijeliti čak 44 predavača iz 25 zemalja.

Globalna Droidcon konferencija je jako važna i za Hrvatsku u koju su stigli Android developeri iz cijelog svijeta tako da domaći developeri mogu razmijeniti znanja i saznati trendove u svijetu. Više od 25% predavača na #droidcon konferenciji su žene, a u rukama više od 500 sudionika nalaze se samo Android telefoni. Prošle godine je Zagreb na prvom Droidconu pohodilo oko 400 Android developera.

Konferenciju Droidcon Zagreb je otvorio Wojtek Kalicinski iz Googlea. Tema uvodnog predavanja je bila najnovija verzija Android N. U Q3 bi Android N trebao biti dostupan korisnicima, a trenutno je u fazi Developer Preview. Očekujemo multiwindow podršku na novom Androidu N tako da će korisnik moći na jednom ekranu imati dva otvorena prozora, uz mogućnost podešavanja veličine prozora. Notifikacije će biti čistijeg dizajna, više Material design. Bit će moguće mijenjati veličinu ekrana odnosno preciznije mijenjati rezoluciju ekrana kao na monitorima.

Velik naglasak je i na produživanju trajanja baterije putem Dose načina poznatog još iz Marshmallow verzije Androida tako da će se moći podesiti da nema pristupa mreži ukoliko je ekran isključen, na primjer. Moći će se mijenjati prioritet u Doseu.

Project Volta je usmjeren prema optimizaciji baterije pa će se moći kontrolorati pozadinski procesi, ubrzati ili usporiti performanse top aplikacija. Korisnik će moći određene aplikacije ipak staviti na bijelu listu kako bi u pozadini mogle koristi pristup internetu.

Danny Preussier iz Groupona koji ima 45 milijuna downloada i 17 milijuna aktivnih korisnika je govorio o programiranju aplikacija za Android te o svemu onome što se ne smije raditi tako da su posjetitelji konferencije mogli vidjeti na koji način trebaju programirati svoje aplikacije s kojima se obraćaju različitim tržištima i kulturama. Ista imena za različite stvari mogu biti različita imena na drugim jezicima.

Treba biti oprezan i s dužinom riječi jer engleski jezik ima tendenciju kraćih riječi dok u finskom i njemačkom te iste riječi mogu biti vrlo duge.

Preussier je upozorio i na stavljanje točke odnosno zareza zbog različitog načina pravila upotrebe jer u određenim područjima točka označava zarez ili pak obrnuto. Nadalje, simbol valute je nekada naprijed, a nekada iza broja. Tu su još i decimalni brojevi jer ih je nekad dva a nekada pak tri. Zatim način pisanja datuma pa se i na to treba paziti te još i na vremenske zone te 12 i 24-satni način označavanja sati tijekom jednog dana. Znamo i da se mjerne jedinice za udaljenost (km / miles) ili pak tekućine razlikuju (litre / galoni za gorivo). Zatim pisanje s lijeva na desno ili pak obrnuto u recimo arapskim zemljama pa je prijedlog da se ne koristi lijevo/desno nego start/end.

Tijekom konferencije istovremeno se održavaju po tri predavanja, a detaljniji pregled možete pogledati na službenoj stranici Droidcon.hr.

 

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Konferenciju Droidcon Zagreb otvorio Wojtek Kalicinski iz Googlea - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.