Crni petak - što kupiti? - 5.0 out of 5 based on 1 vote
Crni petak - što kupiti?

Crni petak - što kupiti?

Što kupiti? [Ako bude na akciji za Crni petak i Cyber Monday?]

Crni petak već godinama donosi velike popuste kupcima, a trgovci se najčešće rješavaju zaliha koje nisu uspjeli prodati. Kako navigirati i prepoznati prave popuste i ponude koje vrijedi iskoristiti? Prijevara ili prilika, pitanje je sad.

Iako na prvu Crni petak zvuči nekako zlokobno, ljubiteljima kupovine ipak će sam njegov spomen izvući osmijeh na lice. Black Friday potječe iz SAD-a gdje se prvi petak nakon Dana zahvalnosti, dakle u studenome, otvara sezona blagdanskog šopinga. Uz Crni petak trgovci tehničkom robom i elektronikom osmislili su Cyber Monday kao prirodni nastavak, pa se zapravo popusti najčešće protežu kroz cijeli vikend.

U Hrvatskoj se već dugi niz godina održavaju akcije za Crni petak. S jedne strane, trgovci snižavaju cijene i hvale se velikim popustima, dok s druge strane kupci prigovaraju kako nema onih pravih popusta. Međutim, na akcijama pod kodnim nazivom Crni petak doista se mogu naći kvalitetni uređaji na zanimljivim popustima vrijedni kupnje.

Ono što pomalo obezvrjeđuje samu bit Crnog petka je to što mnoge online trgovine koriste ovaj naziv i za druge petke pa se pomalo gubi ekskluzivitet.

 

Na što paziti prilikom kupovine

Ako niste impulzivni kupac, već imate ideju što vam je potrebno, dobro bi bilo neko vrijeme pratiti cijene uređaja koji vas zanimaju. Na taj način moći ćete odmah detektirati jesu li popusti koje su trgovci naveli za Crni petak autentični i vrijedni kupovine.

Kod kupnje specifične niše proizvoda poput laptopa, bilo bi dobro čitati zanimljive tehnološke portale kao što su vidilab.com ili mobil.hr na kojima možete doznati koje su najnovije tehnologije. Jedna stvar je ako vam trgovac spusti cijenu laptopa sa četiri generacije starim procesorom, a druga ako se radi o akciji s novim uređajem.

Glavno pitanje koje mnogi postavljaju jest to radi li se doista o povoljnim akcijama kod sniženja za Crni petak i isplati li se kupovati. Nema jednoznačnog odgovora na to pitanje. Naravno da neke online trgovine zloupotrebljavaju ovaj naziv i često ga stavljaju kada treba i kada ne treba, pa se sam smisao posebne velike godišnje akcije izgubi.

Nažalost, ako ne pratite barem ponekad kretanje cijena određenih artikala moguće je da ćete nasjesti na Black Friday marketing. S druge strane, ponekad se doista mogu naći iznimno kvalitetni uređaji koje vrijedi kupiti na popustu. Jasno je da nećete za Crni petak dobiti novi iPhone 14 Pro na nekoj ludoj akciji, ali prošlogodišnji flagship telefon ili uređaj srednje cjenovne kategorije mogao bi biti odlična prilika.

 

Što kažu svjetski trendovi

S obzirom na prošlu godinu u kojoj je bilo velikih izazova s dostupnošću robe, svjetski retaileri napravili su nešto veće zalihe ove godine. S obzirom na svjetska kretanja, inflaciju i opću nesigurnost, svi se ti artikli nisu prodavali željenim tempom pa se u velikim zemljama kao što su SAD, Njemačka ili Velika Britanija za Crni petak očekuju velike akcije u kojima će se trgovci nastojati riješiti nakupljenih lagera.

Kod nas takva situacija nije izražena, što naravno ne znači da nećete moći pronaći kvalitetan hardver po nižoj cijeni. U našem pregledu Crnog petka proći ćemo kroz nekoliko kategorija i uputiti vas na potencijalne dobre kupnje. Ako na akcijama nađete uređaje ili tehnologije iz naših vodiča definitivno se isplati kupiti ih.

 

Isplati li se kupovati na Crni

Velikom vikendu koji spaja Crni petak i cyber ponedjeljak treba pristupiti tako da načinite listu željenih proizvoda prije same kupovine.

Pojave li se traženi ili slični uređaji na akciji, onda možete u kupnju, a ako ne, nije potrebno čistiti stari inventar koji trgovine nisu uspjele prodati.

 

 

Vodič za kupnju televizora

Veličina ili kvaliteta? Na te dvije stavke svodi se dilema kod kupnje televizora. Na tržištu postoji nekoliko aktivnih tehnologija kod televizora. Najpristupačniji modeli su klasični LED televizori koji će zadovoljiti potrebe najšire publike. Postoji nekoliko prednosti kod „običnih“ televizora. Cijena je najveći benefit, a mogućnost dobivanja ogromne dijagonale veće od 65’’ možda je i najprimamljivija.

 

65OLED936.jpg

  OLED TV: Ova tehnologija nudi najbolju kvalitetu slike, a na akcijama možete pronaći prošlogodišnje modele koji se isplate kupiti.

 

Ako se odlučite za kupovinu klasičnog LED televizora, svakako obratite pozornost na smart sučelje. Pritom se Google TV (rebrandirani Android TV), Samsungov Tizen i LG-ev WebOS ističu po kvaliteti sučelja, podršci aplikacija i naprednim mogućnostima.
Drugu stvar koju tražite je Direct LED pozadinsko osvjetljenje koje je nužan preduvjet za kakav-takav HDR. Isto tako, vrlo je važan local dimming. Ima li obični LED ove tehnologije i uz to ogromnu dijagonalu, mogla bi to biti dobra prilika.

S druge strane spektra, u očekivanju bolje implementacije mini LED modela, trenutačni kralj performansi su OLED televizori. Njihova posebnost je ta što nemaju pozadinsko osvjetljenje, već svaki piksel ima mogućnost paljenja i gašenja. Sve to donosi fenomenalan prikaz crne boje, što je boljka drugim tehnologijama, te izniman kontrast koji drugi televizori zasada ne mogu dostići. Čak je i Samsung nakon godina guranja QLED modela skrenuo prema OLED televizorima. Većinu OLED panela za sve brendove proizvodi LG (tvornica ekrana je izdvojeni subjekt u odnosu na LG televizore). Za crni petak moguće će biti pronaći prošlogodišnje modele na akciji, što je odličan izbor, jer su performanse OLED ekrana prošlih generacija jednako impresivne.

QLED je vrsta LED televizora koji ima poseban sloj s nanočesticama zaslužnima za bolju reprodukciju boja. Ovaj tip televizora ističe se i visokom svjetlinom, pa je u neku ruku zanimljiva konkurencija OLED modelima. Osim Samsunga, postoje i drugi proizvođači s QLED modelima, poput primjerice TCL-a.

Proučite akcije za vrijeme crnog petka i nađete li OLED makar i starije generacije, klasični LED televizor s Direct LED i zonama zatamnjivanja uz veliki ekran ili povoljan QLED veće dijagonale, onda se radi o dobrom sniženju vrijednom kupovine.

 

Laptopi na Crnom petku – da ili ne?

Iako je u vrijeme Crnog petka već prošla back to school manija, kraj studenog odlično je vrijeme za nabavu prijenosnika. E sad, ključno je kao i uvijek pitanje za što vam prijenosnik treba.

Ako doista trebate školski ili office uređaj, onda imate najviše izgleda ubosti dobru akciju. Laptop kojemu su glavni zadaci office aplikacije, web i nešto multimedije lako se može naći u gomili modela. Od specifikacija na koje želite obratiti pozornost vrijedi istaknuti procesor. S obzirom na to da ne tražite moćni stroj, dovoljni će biti modeli s AMD Ryzen 3 ili Ryzen 5 serijom procesora, odnosno Core i3 ili i5 ako se odlučite za Intel. Pritom Intelova nova serija 12 ima jako dobre performanse, dok su AMD procesori bolji odabir ako je s druge strane stariji Intel procesor.

 

lenovo-legion.jpg

  Gaming laptop: Cijene modela s GTX 3050 grafikom kreću oko 6.800 kn, a s GTX 3060 oko 10.000, pa ako budu niže za Crni petak, vrijedi razmotriti

 

U ovoj kategoriji ne možete očekivati grafičke kartice sposobne da podrže igranje, ali zato možete inzistirati na SSD-u od barem 512 GB. Problem s jeftinijim prijenosnicima je u ekranu, gdje proizvođači i dalje stavljaju lošije TN modele. Svakako probajte kupiti prijenosnik s IPS ekranom jer je kvaliteta slike zamjetno bolja.

Ako želite svestraniji prijenosnik koji ima i grafiku, cijene se trenutačno kreću od iznad 6000 kuna. Prva stepenica iznad integriranih grafika, koje ćete prepoznati po Radeon Vega ili Intel Iris odnosno UHD oznakama, sad su već prastare nVidia GeForce GTX 1650 grafike ili slabije MX350. Dobra vijest je ta da ćete s 1650 moći igrati, ali ne na visokim postavkama. Sljedeća i znatno skuplja stepenica su laptopi s GTX 3050 grafikom koja ima nešto bolje mogućnosti, osobito u Ti izvedbi. Ryzen 5 i Ryzen 7, ili pak Intel Core i5 i i7, su procesori koje želite u ovom rangu. Nemojte ići ispod 16 GB radne memorije i SSD-a od 512 GB. IPS ekran je must have, a dobra vijest je ta što se na tržištu pojavio OLED ekran i on je kod Asusovih laptopa sada već dostupan baš u ovoj srednjoj kategoriji cijene.

 

MacBook-Pro-2022.jpg

  Apple MacBook: Nećete pogriješiti ako uzmete prošlogeneracijski s M1 procesorom kad bude na akciji

 

Ako želite premium laptope, tu su cijene već prilično visoke. Core i7 12. generacije od Intela, te Ryzen 7 ili Ryzen 9 nove 6000 generacije su ono što bi bilo idealno, iako može i stariji AMD model. I ovdje vrijedi ponoviti – 16 GB ili više radne memorije i 512 GB SSD minimalno. Razlike su u tipu prijenosnika ovdje izraženije. Postoje ultrabook modeli koji su tanki i lagani i ne oslanjaju se na grafiku. Poslovna računala dijele dio ultrabook izgleda, a mogu imati i jaču grafiku. I konačno gaming računala koja imaju više pozornosti na hlađenju i malo su veći gabaritima. Svi smjerovi su dobri, naravno ovisi o željama. Što se tiče grafičkih kartica GTX 3070 zadovoljit će većinu gaming apetita, a jako je dobar izbor i GTX 3060.

U premium kategoriji nalaze se i Apple računala koja imaju M1 ili noviju M2 verziju procesora. Ako ste ljubitelj Apple ekosustava, Apple procesori koji su zapravo ARM (mobilni) donose odlične performanse i ogromno trajanje baterije uz fenomenalnu izradu.

 

Naciljati dobar mobitel

Osim za Apple, koji svoje modele predstavlja u jesen, Crni petak zapravo je jako dobar datumski za moguća sniženja pametnih telefona. Većina proizvođača svoje nove linije telefona predstavlja u prvoj polovici godine, pa se mogu očekivati zanimljiva sniženja.

Kao i kod drugog hardvera, treba biti u toku s aktualnim modelima. Za ljubitelje iPhone modela teško je očekivati da će serija 14 biti na ikakvom sniženju. iPhone 13 Pro ili čak serija 12, što su i dalje iznimno kvalitetni modeli, mogli bi biti na zanimljivim sniženjima. Trenutačno se iPhone 13 Pro može pronaći za oko 9500 kuna u slobodnoj prodaji.

 

google-pixel-6-pro.jpg

  Google Pixel 6 Pro jedan je od flagshipa prošle generacije koji nudi dobre kamere i povoljnije cijene

 

Samsung je najveći Android konkurent Appleu. Među akcijama koje možete očekivati su prošlogodišnji preklopni flagship modeli Fold 3 i Flip 3. Najjači model S22 Ultra trenutačno ima cijenu oko 10500 kuna, što je neki smjerokaz za potencijalne akcije oko Crnog petka. Radi se o telefonu koji, uz novi iPhone 14 Pro, ima ponajbolji sustav kamera. U flagship kategoriji dobra bi prilika mogli biti prošlogeneracijski Google Pixel 6 Pro ili OnePlus 9 serija.

 

iphone-13-pro.jpg

  Apple iPhone 14 Pro nećete vidjeti na popustu tako skoro. Zato vrijedi razmisliti o iPhone 13 seriji

 

Što se Samsunga tiče, midrange favorit je Galaxy A53 koji uoči akcija kreće sa cijenom od oko 3300 kuna. Xiaomi je preplavio tržište brojnim modelima, a idete li u tom smjeru probajte odabrati model s AMOLED ekranom i barem Snapdragon 700 procesorom. U srednjoj i početnoj kategoriji natječu se još Realme, Nokia, Alcatel.

 

Dobro vrijeme za monitor?

Količina modela računalnih monitora na tržištu je ogromna. I tijekom godine je moguće kupiti pristojan jeftini monitor s cijenom od oko 1000 kuna i dijagonalom od 22’. Ako tražite nešto više kreće igra tehnologije i forme.

Trenutačno se natječu VA i IPS monitori, pri čemu VA monitori imaju izraženiji kontrast, no i slabiji kut gledanja. IPS monitori češće dolaze bez visokih brojeva osvježavanja ekrana. Najčešće su poslovni i profesionalni monitori na tržištu IPS, dok VA matrica sve više prevladava u gaming modelima.

 

rupixen-com-Q59HmzK38eQ-unsplash.jpg

 

Isto tako, zakrivljeni monitori mahom su VA paneli koji tako djelomice i skrivaju lošiji kut gledanja. Neka zlatna sredina su monitori od 27’’ s 2K rezolucijom. Ako se uz to radi o IPS monitoru s USB C sučeljem i prilagodljivim stalkom vrijedi obratiti pozornost na akcije.

Kod gaming monitora obratite pozornost na osvježavanje ekrana pri čemu je neki standard 144 Hz. Ultraširoki modeli imaju proširenu 2k rezoluciju, VA matricu i brzo osvježavanje ekrana i bit će jako dobri za to što trebate. Korisno je uzeti model s USB C sučeljem kojim se direktno možete spojiti na noviji laptop ili čak puniti laptop ili mobitel.

Monitori za office poslove mogu biti osnovni, bez visokog osvježavanja, no svakako uzmite IPS. Ako vam treba više radnog prostora počnite gledati modele s 32’’ pa na više. Uzmete li monitor s 32’’, 4k rezolucijom i IPS ekranom, cijena se odmah strelovito penje. Takav monitor na akciji doista vrijedi odabrati, makar rijetki s tim specifikacijama idu iznad 75Hz osvježavanja ekrana.

 

Što je sa svim ostalim?

Ponavljamo, ako Crnom petku pristupite impulzivno teško ćete detektirati radi li se o dobroj akciji ili vam trgovci nude artikle kojih se žele riješiti. Znate li već sad da bi vam dobro došao novi miš, noise-cancelling slušalice ili mehanička tipkovnica velike su šanse da ćete znati prepoznati dobru akciju. Skoro je nemoguće napraviti vodič za sve kategorije elektronike, no uz par stvari koje smo naveli moguće je prepoznati dobru akciju.

Najrealniji scenarij je dobra kupnja prošlogodišnjeg kvalitetnog modela, bilo da se radi o Sony bežičnim slušalicama, pametnom telefonu ili OLED televizoru. Ako se akcija čini predobra da bi bila istinita, provjerite postoji li na internetskim zajednicama neki problem s dotičnim modelom. I dok u hrvatskim trgovinama nema onih astronomskih sniženja zbog kojih vani nastaju guranja kod otvaranja trgovina, svake godine postoji iznenađenje ili dva kod renomiranih trgovina koje najbrži kupci uspiju dohvatiti.

 

cyber-monday-gc3012e558_1920.jpg

 

 

Pronađite ove preporučene korisne i zabavne gadgete na Black Friday popustima

 

TCL 85C735

JEDINI NAČIN ZA PRAVI TV GAMING

Novi televizori, osim novih tehnologija, donose i sve veće dijagonale do razine da sada već trebate ozbiljno razmišljati o dizajnu interijera ako želite vrhunsko iskustvo.

BLACKVIEW TAB13

NEVJEROJATAN U SVAKOM POGLEDU

Blackview Tab13 je tablet koji vas neće razočarati. Dizajnom koji oduzima dah i karakteristika kojima može parirati znatno skupljim modelima konkurencije, savršen je izbor za privatnu i poslovnu sferu.

LENOVO TAB P12 PRO

VIŠE OD KLASIČNOG TABLETA

Tableti su uvijek imali specifično mjesto u očima kupaca, za igranje igara ili konzumiranje multimedije u većini slučajeva, no odnedavno nude puno više glede produktivnosti

TECHNICS EAH-AZ40

LAGANE I SNAŽNE

Nova linija premium slušalica od Technicsa počinje s ovim atraktivnim motdelom koje nude solidno glazbeno iskustvo te su vrlo lagane za nošenje.

GOVEE IMMERSION KIT WI-FI TV BACKLIGHT

SVJETLA NIKAD DOSTA

Govee je proizvođač pametne rasvjete koji se konstantno razvija,a mi ovom prilikom testiramo ARGB rasvjetu za pozadinu vašeg televizora.

D-LINK EAGLE PRO AI AX1500 MESH SYSTEM M15-3

AX1500 MESH System M15 znatno će proširiti domet vaše postojeće Wi-Fi mreže. Dakle brzina interneta ostat će ista onakva kakva je bila, no sada ćete, ovisno o postavkama vašeg prostora, Wi-Fi imati i u udaljenim dijelovima vaše kuće. S ova tri satelita u idealnim uvjetima možete pokriti područje od 500 metara kvadratnih.

GARMIN VARIA RCT71

RADAR KOJI ČUVA LEĐA BICIKLISTIMA

Sada svatko od nas koji vozimo bicikle ili e-bicikle može imati osobni radar koji nam čuva leđa. Garmin je u stražnje svjetlo bicikla ugradio radar i Full HD kameru. Ako vozite bicikl otvorenim prometnicama, ovaj uređaj bi vas mogao zanimati.

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

Vezani sadržaj:

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Crni petak - što kupiti? - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.