VIDI minimum build: Manje ne može

VIDI minimum build: Manje ne može

Istražujemo koliko nisko možemo postaviti granicu pri kupnji računala bez žrtvovanja performansi i estetike

 

Gradnja računala nije laka. Kada se nađemo u trgovini ili surfamo webshopom, teško je oduprijeti se višejezgrenim procesorima, najboljim grafičkim karticama i staklenim kućištima prožetim RGB osvjetljenjem. Lijepo je imati najskuplje komponente i bezbrižno izvršavati bilo koji zadatak na računalu, no moramo biti realni i zapitati se: „Koliko nam zapravo treba?“ Potrebno je rasporediti prioritete da bismo dobili najviše za svoj novac. Pri gradnji računala ključan je balans. Kupnja najjeftinijih komponenti možda se čini dobrom idejom, no treba imati na umu da je omjer cijene i performansi kod najjeftinijih komponenti često jednako loš kao i kod najskupljih, tako da je dvostruko skuplja komponenta ponekad uvelike isplativija. Također moramo razmisliti o tome koliko nam je bitna estetska komponenta gradnje računala. Hoćemo li pristati na računalo bez prozora ili napajanje sa šarenim kablovima kako bismo dobili malo više za svoj novac ili smo spremni žrtvovati malo isplativosti kako bismo, osim brzog, imali i oku ugodno računalo?

Pri sastavljanju u obzir treba uzeti i standarde gradnje računala poput odabira diska. Mehanički tvrdi diskovi imaju nenadmašan omjer kapaciteta i performansi, no spori su i mogu zakočiti čak i najbolje računalo. SSD je postao standard i koliko god se omjer cijene i kapaciteta SSD-a činio lošim, performanse im daju bolji omjer uloženog i dobivenog nego u mehaničkih tvrdih diskova. Također ne bi bilo loše ni pratiti estetske trendove. Činjenica da pokušavamo kupiti što jeftinije komponente i mudro uložiti svoj novac nije izlika za slaganje konfiguracije koja izgleda kao da je složena s vrlo ograničenim budžetom. Pametnim izborom komponenti, osim boljih performansi, možemo ostvariti i bolji estetski dojam računala, i to bez osjetnog povećanja cijene.

Odlučili smo se staviti u ulogu prosječnog korisnika i pažljivo odabrati komponente za računalo koje će imati sve što vam treba za brz rad u 2018. godini, bez potrebe za dizanjem kredita kako biste financirali svoju novu kupnju. Napravili smo dvije inačice računala. Prva, skuplja varijanta namijenjena je svakodnevnom korištenju uz lakši 1080p gaming, dok smo micanjem grafičke kartice dobili drugu, atraktivnu uredsku konfiguraciju koja će poslove obrade podataka vršiti bez najmanje muke. Pregledali smo mnoštvo webshopova, no odlučili smo sve komponente naručiti iz samo dviju trgovina i time smanjiti troškove dostave te olakšati logistiku nabave komponenti, kao i ostvarivanje jamstvenih uvjeta u slučaju kvara.

 

(Stranica 1 od 4)
« Prev All Pages Next » (Stranica 1 od 4)
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

VIDI minimum build: Manje ne može - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.