Galaxy S7 VS iPhone 7 - 2.1 out of 5 based on 10 votes
Galaxy S7 VS iPhone 7

Galaxy S7 VS iPhone 7

Može li novi iPhone svrgnuti stari Galaxy s trona?

Svake godine ista priča s drugačijim rezultatima. Jesen je tradicionalno godišnje doba za slinjenje/hejtanje Applea i njegove nove kolekcije mobitela.

Da pretjerano obožavanje, ali i omaložavanje iPhonea nema smisla, zna svatko tko je jednom posjedovao omiljeni modni tech gadget. Usprkos tome, mobilni entuzijasti se s pravom svake godine pitaju koliko smisla ima kupovati najnoviju Appleovu igračku kad se za mnogo manje novaca može nabaviti jednako dobar Androidaš? I ove godine taj Androidaš je Samsungova perjanica Galaxy S7, star već nekoliko mjeseci. Ima li u njemu dovoljno snage da se nosi s novim Appleovim hardverom?

Dizajn i ergonomija

Što to držimo u ruci?

dizajn i ergonomija

FEELING: Crna mat boja gotovo je u potpunosti obavila naš iPhone 7 te djelomično uspjela prikriti sada mnogo kraće antenske linije za hvatanje signala. S druge strane, Samsung Galaxy S7 se čini kao vrlo robustan primjer hardvera u odnosu na iPhone, no zato nam je i nekako bolje ležao u ruci

Već na prvi pogled, Galaxy S7 gubi bitku s novim iPhoneom u kategoriji dizajna. Možda bismo se premišljali da nam je na test došao Edge model, no ovako je bitka za Samsung bila unaprijed izgubljena. IPhoneovo unibody kućište od aluminija u crnoj mat boji izgleda izuzetno minimalistički i elegantno naspram Samsungova bijela mobitela sa srebrnim rubom, pravokutnom Home tipkom te mnoštvom upadljivih utora i komponenata. Skoro pa savršen dizajn nagrđuje samo isturena kamera na vrhu. IPhone 7 po dizajnu predstavlja vrh ponude, a ništa lošiji dojam ne ostavlja u ruci. U pogledu ergonomije, oba mobitela su ravnopravna. Galaxy S7 ima nešto bolji grip dok se iPhone 7 može podičiti novim Home gumbom. Zapravo, teško ga je nazvati gumbom jer se on tehnički ne može kliknuti. Poput kapacitivnih tipki na Androidu, novi Home gumb registrira pritisak prsta, no za razliku između njega i običnih Android tipaka za povratak na prethodni ekran ili više opcija ovdje možete podesiti na koliko čvrsti pritisak će mobitel reagirati i, primjerice, otključati ekran. U kružiću Home tipke smješten je senzor za prepoznavanje otiska prstiju. Senzori za otisak prstiju na oba uređaja rade savršeno i brzo.
“iPhone 7 izgleda kao džentlmen u fraku na kraljevskom vjenčanju u usporedbi s urbanim, u trapericama odjevenim, Galaxyjem S7”.

1:0

Performanse

Porsche ili Ferrari

iPhone Galaxy 2

KORAK PO KORAK: Vodili su mrtvu trku u kategoriji performansi

Savršeno i brzo su dva epiteta koja karakteriziraju oba uređaja, neovisno o specifikacijama (Galaxy S7 ima dupli broj procesora i RAM memorije) i operativnom sustavu. Koristeći oba uređaja u ruci te nasumično otvarajući različite aplikacije, nismo mogli proglasiti apsolutnog pobjednika. Jedanput se kamera brže otvarala na Galaxyju S7, drugi put bi se Facebook novosti brže učitale na iPhoneu 7. Sintetički testovi i testovi brzine uključivanja/isključivanja mobitela te otvaranja aplikacija najbolje pokazuju izjednačenost ove dvije mobilne perjanice. Samsungu se mora priznati da je napravio odličan posao oko optimizacije nekoliko mjeseci starog mobitela na Marshmallow ediciji. U ovom segmentu, iPhone 7 i Galaxy S7 ostali su potpuno izjednačeni.

 

Specifikacije Samsung
Galaxy S7
Apple iPhone 7
OS Android 6.0.1 iOS 10.0.02
Čipset Exynos 8 Octa 8890 Apple A10 Fusion + M10
Procesor

Osmojezgreni
64-bitni procesor

Četverojezgreni 64-bitni procesor s koprocesorom sa senzorima pokreta
Radni takt 2,3 GHz (četiri jezgre) + 1,6 GHz (četiri jezgre) 2,3 GHz
Broj jezgri 8 4
Grafički podsustav Mali-T880 MP12 Apple A10 GPU
Radna memorija 4 GB 2 GB
Flash memorija 32 GB
(deklarirano, stvarno dostupno oko 24,8)
32 GB (deklarirano, stvarno dostupno oko 27,6)

 

Performanse Samsung
Galaxy S7
Apple iPhone 7
Sintetički testovi    
AnTuTu 160.554 131.232
SlingShot ES 3.0

2518

2619
Stvarni testovi    
Uključivanje uređaja (sa SIM karticom) 24,5 s 29,1 s
Isključivanje uređaja 19 s 4,4 s
Brzina senzora za prepoznavanje otiska prsta 0,8 s 0,8 s
Uključivanje kamere 1 s 0,9 s
Uključivanje internet preglednika 1,3 s (Safari) 1,2 s (Chrome)
Uključivanje Facebooka 3 s 3,1 s
Uključivanje CSR2 Racing video igre 25,3 s 38,3 s

“Galaxy S7 nema se čega sramiti. Stariji Samsungov hardver ravnopravno se nosio s novim novcatim iPhoneom 7 na testovima”.

2:1

Ekran i multimedija

Blago onima koji vide, a ne čuju

ekran

VJERNOST BOJA: iPhone 7 se ne može mjeriti sa Samsungom u pogledu rezolucije ili svjetline, no svejedno nam se čini da ima vjerniju reprodukciju boja

Još jedna teška kategorija u kojoj se pobjednik nije nazirao do samog kraja, odnosno nakon više sati gledanja filmova i slušanja glazbe. Što se tiče svjetline ekrana, Samsung je za nekoliko luksova izvukao pobjedu. U pogledu vjernosti reprodukcije boja, malu prednost dali bismo iPhoneu u odnosu na bojama „zasićeni“ Galaxy S7. Svakako, ne treba zanemariti činjenicu da Galaxy S7 krasi veći, 2K ekran, ali njegove prednosti nisu toliko očite u svakodnevnom korištenju – surfanju internetom, gledanju YT videa, igranju igara. Štoviše, zbog iznadprosječne rezolucije full HD filmovi se na Samsungovu 2K ekranu čine pikseliziranima u istoj mjeri kao SD (480p) videi na full HD ekranima. Priča se potpuno mijenja kad poželite staviti VR kutiju na glavu. E, tu se razlika u pikselima itekako počinje cijeniti. S druge strane, iPhone 7 se nameće kao bolji izbor za audiofile. Reprodukcija zvuka na slušalicama, ali i nedavno predstavljenim, vrlo glasnim stereo zvučnicima ostavlja bogatiji, puniji dojam nego na „klasičnom“ Samsungovu modelu. Za odličan zaokružen dojam ovdje ćemo nagraditi Apple.

 

Ekran Apple iPhone 7 Samsung 
Galaxy S7
Veličina ekrana (u inčima) 4,7’’ 5,1’’
Rezolucija ekrana (broj piksela) 1334 x 750 px 2560 x 1440 px
Gustoća piksela

326 ppi

576 ppi
Vrsta ekrana Retina HD Super AMOLED
Svjetlina (Lux) 517 521

“Casual iskustvo gledanja i slušanja glazbe na iPhoneu 7 je mrvicu upečatljivije. Sve dok ne stavite VR kutiju na glavu. Onda Samsung suvereno caruje”.

3:1

Kamera

Ljepota je u objektivu promatrača

kamera1

DODATNE OPCIJE KAMERE: iPhone ima malo dodatnih opcija, no sve su korisne i/ili zanimljive

Samsung se ostavio bitke za megapiksele, a Apple je tijekom vremena nadograđivao broj pa su se tek sada našli na istoj razlučivosti (izuzmemo li iPhone 6S koji je bio generacija ispred Galaxyja S7). Svaka kamera ima svoje posebnosti. Samsung Galaxy S7 se ističe brzim autofokusom i bogatstvom različitih načina rada, a iPhone ispod svog jednostavnog sučelja skriva određene napredne ili korisne funkcije poput ubrzanja/usporavanja videa, snimanja unutar kvadratastog kadra (za Instagram) i Live fotki (kao GIF-ovi). S oba uređaja smo fotografirali u istim uvjetima, sa što sličnijim postavkama. Sve su fotografije snimljene u maksimalnoj rezoluciji, pri danjem svjetlu smo većinom (ali ne na svakoj fotografiji) imali uključen HDR, noću smo HDR isključili i uključili bljeskalicu. Uglavnom, radili smo na point ‘n’ shoot principu kojim se koristi većina korisnika. Kakvi su rezultati? U najboljem slučaju diskutabilni.
Upitate li prosječnog korisnika koja mu se fotografija više sviđa, gotovo nepogrešivo će pokazati prstom na fotografije uhvaćene Galaxy S7 kamerom, izuzev par iznimaka.

 

Kamera Apple iPhone 7 Samsung 
Galaxy S7
Stražnja kamera (razlučivost u Mpx) 12 Mpx 12 Mpx
Stražnja kamera (video) 4K u 30 fps 4K u 30 fps
Prednja kamera (razlučivost u MP)

7 Mpx

5 Mpx
Prednja kamera (video) full HD 2K

Obratite li se pak profesionalnom fotografu s istim upitom, bez pretjeranog razmišljanja će odabrati iPhone 7 fotografije. U čemu je fora? Fotke sa Samsungovog foti..., ovaj mobitela, prosječnom oku se doimaju oštrije, boje življe, a HDR funkcija efektnija. Okladili bismo se za porciju ćevapa i kajmaka da bi fotka s Galaxyja S7 na Instagramu/Facebooku skupila više lajkova i srčeka od iPhone 7 ekvivalenta (bez naknadnog uređivanja). Međutim, profesionalni fotografi ne bi se tako lako složili s rajom. Radije bi uzeli sirovije datoteke s iPhonea 7 i potom ih sami postprocesuirali u Lightroomu i Photoshopu. Boje i sjene na fotografijama iPhonea 7 mnogo su vjernije stvarnim uvjetima, dok Samsungov pulen, u usporedbi, proizvodi vidljivo postprocesuirane fotografije. Konkretno, malu dubinsku oštrinu Samsung rješava interpolacijom, podeksponiranost dodavanjem plavog tona i izbjeljivanjem sjena, a preeksponiranost ublažava sivim tonom. Doduše, Galaxy S7 ima Pro mod u kojem imate znatno veću kontrolu nad slikanjem/snimanjem, a uz to mobitel omogućuje spremanje u .raw formatu, no to znači da će vam za snimanje dobre fotke na Galaxyju S7 trebati puno više vremena nego na iPhoneu 7. Ovo je vrlo izjednačena kategorija koju ćemo ostaviti neriješenom - svatko će naći razloge zašto mu se (ne) sviđa umjetno postprocesuiranje na Galaxyju S7, odnosno sirovi pristup na iPhoneu 7.

4:2

Baterija i temperatura

Brzi i vrući 7

grijanje

GRIJANJE: iPhone 7 se najviše zagrijava na mjestu gdje se nalazi kamera, a ona je pak smještena nekoliko milimetara iznad čipseta. Galaxy S7 se pak najviše zagrijava na području između kamere i baterije, no hladniji je za nekoliko Celzijusevih stupnjeva

U ovom okršaju iPhone 7 nije imao šanse. Teško je za očekivati da bi njegova skromna baterija od 1960 mAh mogla nadmašiti mrcinu od 3000 mAh koja se nalazi u Galaxyju S7, čak i da ima najštedljiviji čipset na tržištu. U dvosatnom testu, baterija iPhonea 7 se ipak dobro držala, izgubivši samo 7% više kapaciteta od ljutog konkurenta. U svakodnevnom korištenju, također smo primijetili brže pražnjenje baterije na iPhoneu. S druge strane, očekivali smo mnogo više po pitanju punjenja baterije. Galaxy S7 je i tu uvjerljivo pregazio iPhone, „oporavivši se“ za samo sat i 31 minutu, dok je Appleovom mobitelu trebalo gotovo dvostruko duže vremena. Za one koji su skeptični oko dugovječnosti baterije na Samsungovu modelu, dobre vijesti - brzo punjenje se može isključiti u postavkama.
U zadnje vrijeme, u mobilnom svijetu aktualan je problem zagrijavanja, pregrijavanja i samozapaljivanja Samsung Galaxy Notea 7 pa smo odlučili provjeriti imaju li novi iPhone ili stari Galaxy kakvih problema na tom polju. Stoga smo pokrenuli 3D Mark Slingshot test na oba uređaja kako bismo ih malo opteretili. Iznenađujuće, Samsung Galaxy S7 se pokazao više cool na testu mjerenja temperature.

 

Baterija Apple iPhone 7 Samsung 
Galaxy S7
Tip Li-Ion Li-Ion
Kapacitet 1960 mAh 3000 mAh
Punjenje (h)

3:00 h

1:31 h
Potrošnja (0,5h internet, 0,5h YouTube, 0,5h video igre, 0,5 h društvene mreže, 2h WiFi, maksimalna svjetlina) 38% 31%
Temperatura (prednja strana) u °C 34°C 34°C
Temperatura (stražnja strana) u °C 38°C 35°C

“Štogod da ste čuli o Samsung Noteu 7, možete zaboraviti kad je u pitanju njegov manji brat Galaxy S7. Galaxy S7 je maratonac koji neće tako brzo pregorjeti”.

4:3

Konačni dojam

Suvereni kralj mobitela

iphone7

“TAPTIČKI ENGINE:” Iliti vibro motor sad registrira vaš pritisak na Home tipku te otključava ekran. Možete birati između tri različita pritiska ili aktivirati stari način otključavanja - jednostavan dodir Home gumba

Osim u kategorijama dizajna i ergonomije te baterije, Apple iPhone 7 i Samsung Galaxy S7 do posljednjeg klika vodili su žestoku bitku za naše pozitivno mišljenje. Od posebnosti koje svaki mobitel donosi do općenitih segmenata u kojima se iPhone i Galaxy tuku sa svim ostalim mobitelima na tržištu, bio je to zaista teškaški obračun. No bitku na bodove dobio je Apple iPhone 7. Osim na testu baterije, suvereno je dominirao i/ili parirao u svim kategorijama iako se Samsung Galaxy S7 dobro držao s obzirom na godine (zapravo, mjesece).

 

Opremljenost i posebnosti
Apple iPhone 7 Samsung 
Galaxy S7
nano SIM nano SIM
Senzor za prepoznavanje otiska prstiju Senzor za prepoznavanje otiska prstiju

3D Touch

Utor za microSD karticu (do 200 GB)
Stereo zvučnici IP68 otpornost na vodu i prašinu
IP67 otpornost na vodu i prašinu  

“Ako ste se navikli na workflow iOS ili Android platforme, teško će vas vrlo izjednačeni iPhone 7 ili Galaxy S7 natjerati na promjenu mišljenja i rada. Ali ako baš moramo proglasiti pobjednika i navući bijes jedne zajednice fanboyeva/girla, reći ćemo: iPhone 7”.

 

 

Apple iPhone 7 Samsung 
Galaxy S7
+ superioran dizajn + jednako brz
+ vrhunski ekran sa stereo zvučnicima + 2K ekran

+ kamera za profesionalce

+ brzo punjenje vrlo izdržljive baterije
- brže pražnjenje i sporije punjenje baterije - zastarjeli dizajn
- niža rezolucija nije pogodna za VR - mono zvučnik
- zagrijavanje - dostupna samo verzija od 32 GB
Ocijeni sadržaj
(10 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Galaxy S7 VS iPhone 7 - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.