Google Pay i kod nas - kako ga koristiti?

Google Pay i kod nas - kako ga koristiti?

Plaćanje pametnim telefonima napokon je došlo i do nas, u limitiranom izdanju, no i to je dobar početak.

Svaki noviji Smatphone u sebi ima NFC tehnologiju čiji ste gumb vjerojatno vidjeli u kraticama, no baš i nije bilo razloga za njegovu upotrebu. NFC - Near Field Communication je tehnologija razvijena kako bi nam olakšala povezivanje s uređajima pomoću našeg pametnog telefona. Svaki uređaj koji na sebi ima NFC logo moguće je povezati sa vašim telefonom jednostavnim naslanjanjem smartphonea na NFC znak isprintan na uređaju. Naravno, NFC na mobitelu mora biti uključen. 

9c521386 98d2 4b62 8af9 814384deca93

 

Tehnologija ima kratak domet i može prenijeti relativno malu količinu podataka - primjerice broj iz imenika na drugi mobitel. Tako je povećana sigurnost zahtjevajući fizički kontakt. 

Screenshot 20180803 123554

 

Beskontaktne kartice na koje smo već naviknuti rade po istom principu, zahtjevajući fizičku blizinu uređaju da očita jedinstveni signal kako bi potvrdio transakciju. NFC na vašem pametnom telefonu može komunicirati sa POS uređajima za plaćanje, šalje podatke o kartici te prima cijenu računa, a za sve je potreban samo trenutak. Dakle, plaćanje je potpuno isto kao i beskontaknom karticom. Za plaćanje do 100 kuna samo probudite telefon ko da gledate vrijeme, a za plaćanje preko 100 kuna biti će potrebno otključati telefon.

Screenshot 20180803 123901

 

Na našem je tržištu trenutno podržana samo Visa Inspire kartica u PBZ banci, no ideja je jednom imati sve kartice pohranjene u mobitelu. 

Screenshot 20180803 123849

 

Jedini uvijet je da imate Android pametni telefon, a ako ste mobitel kupili u zadnjih 5 godina, trebao je doći i sa NFC tehnologijom. Sve što vam treba je Google Pay aplikacija ili novija aplikacija od PBZ banke kako bi aktivirali mogućnost plaćanja. U Google aplikaciji se spojite sa svojim računom te unesite podatke sa kartice. Aplikaciji će trebati neko vrijeme da sve provijeri, te vam dati povratnu informaciju kada ste povezani. Naravno, u tom trenutku dobivate i virtualnu karticu kojom plaćate kako nitko ne bi mogao saznati pravi račun vaše kartice.

Screenshot 20180803 123916

 

 

Prije korištenja, karticu treba potvrditi kontrolnim kodom koji dobivate od banke pozivom ili SMSom.

Screenshot 20180803 123957

 

Jednom kada je kartica unesena u sustav, pokretanjem aplikacije možete vidjeti svoje kartice kao i transakcije. Aplikacija ni u jednom trenutku neće pokazati osjetljive podatke poput cijelog broja kartice.

Screenshot 20180803 124050

Nadamo se brzom punjenju ove liste kako bi korištenje mobitela za plaćanje uistinu moglo zaživjeti kod nas.

 

Naravno, neki trgovci su nam rekli da se "to tako ne radi" kada bi krenuli gurati mobitel na POS uređaj, no s obzirom na malen broj trenutnih korisnika to ne iznenađuje. Prilikom plaćanja najlakše je reći da plaćate karticom kako bi izbjegli nerazumijevanja.

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Google Pay i kod nas - kako ga koristiti? - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.