Stari Android uređaj kao dashboard kamera - 5.0 out of 5 based on 4 votes
Stari Android uređaj kao dashboard kamera

Stari Android uređaj kao dashboard kamera

Kako (stari) Android uređaj pretvoriti u dashboard kameru za automobil?

Imate li neugodnih iskustava pri vožnji automobilom, možda ste razmišljali o kupnji kamere za kontrolnu ploču u autu, no... Imate li stari smartphone uređaj, rješenje za to već imate.

Nakon što smo opisali kako stari smartphone uređaj možete upotrijebiti kao nadzornu kameru za stan, odnosno kuću, u ovom ćemo se broju pozabaviti sličnom temom, no stari ćemo mobitel ovoga puta postaviti u - automobil.
Mobilni se telefoni, naravno nikako ne bi smjelo koristiti za vrijeme vožnje, no to se uglavnom odnosi na razgovaranje i slanje poruka, a o čitanju novosti da ne govorimo. Doduše, smartphone uređaj kao navigacija može vrlo dobro poslužiti, ali tu je i još jedna namjena - kamera za kontrolnu ploču, odnosno dashboard. Iako MUP i hrvatski sud, ne priznaju snimak dashboard kamere kao dokaz u slučaju prometne nesreće (jer se video zapisom, eto može “manipulirati”), snimka može dobro doći da sagledate u čemu griješe drugi vozači, ali i kako eventualno možete poboljšati vlastitu vožnju.

Kako bi stari smartphone uređaj pretvorili u dashboard kameru, trebat ćete napraviti malenu financijsku investiciju, no tko zna, možda i nećete morati. Naime, da bi smartphone osposobili kao dashboard kameru trebate sljedeće komponente:

  • nosač za mobitel (od 100 kn na više)
  • punjač za automobil (od 50 kn na više)
  • microSD karticu kapaciteta barem 8 GB (ukoliko uređaj već nema dovoljno velik prostor za pohranu podataka)


Naravno, ukoliko sve to već imate, vaš je smartphone uređaj spreman za uporabu kao dashboard kamera. Ipak, kako biste uređaj stavili i u “pogon”, trebat ćete i aplikaciju koja će vaš mobitel naposljetku pretvoriti u dash kameru.

Za potrebe ovog članka, testirali smo četiri aplikacije; AutoBoy Dash Cam, CamOnRoad, CaroO i AutoGuard.

CamOnRoad

camonroad

CamOnRoad je vrlo dobra aplikacija jednostavnog i preglednog sučelja, na raspolaganju imate i 2 GB prostora za pohranu video materijala u cloud, a kako proizvođač tvrdi, to je dovoljno za tri sata snimke. U aplikaciji možete postaviti praćenje GPS-om kako bi imali informacije o lokaciji i brzini, a tu je i opcija automatskog spremanja video zapisa u slučaju nesreće. CamOnRoad generalno nudi sva osnovna svojstva potrebna za uporabu smartphone uređaja kao dashboard kamere, a još je i besplatna, stoga joj je teško pronaći neku značajniju zamjerku.

Cijena: Besplatno
Podržani Android: ovisi o uređaju
Google Play Link: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.camonroad.app


AutoGuard

autoguard

Besplatna verzija ove aplikacije nudi sve što bi pronašli u CamOnRoad, no za cca 20 kn dobit ćete razna druga svojstva, manje ili više korisna. Primjerice, video materijale može uploadati na YouTube; video može početi snimati automatski kada je uređaj smješten u držač za auto, a interesantno je da može uhvatiti fotke važnih situacija, poput naglog kočenja ili sudara. Osim toga, na raspolaganje vozaču nudi i gumb za aktiviranje hitnog poziva dođe li do nesreće, a to može biti od životne važnosti.

Cijena: Besplatno / 2,62 $
Podržani Android: ovisi o uređaju
Google Play Link: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.hovans.autoguard


AutoBoy Dash Cam

autoboy

AutoBoy je vjerojatno najkompletnija besplatna aplikacija koja nudi doista pregršt sadržaja u vrlo jednostavnom i preglednom sučelju. Aplikacija podržava sva osnovna svojstva koja nudi i CamOnRoad, plus sposobnosti kao što su senzor za sudare, automatsko pokretanje (pri postavljanju na nosač za auto, pri spajanju na punjač, itd.), backup video zapisa na YouTube, mogućnost snimanja video zapisa i snapshotova u isto vrijeme, a nedostaje li prostora na memoriji, aplikacija može automatski obrisati prethodne zapise.

Cijena: Besplatno
Podržani Android: ovisi o uređaju
Google Play Link: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.happyconz.blackbox

CaroO

caroo

Naposljetku, tu je i CaroO. U besplatnoj verziji opremljen je vrlo dobrim svojstvima, poput snimanja video zapisa u rezoluciji 640x480 ili 720x480 piksela; nudi mogućnost kontrole fokusa kamere, pregleda podataka o vožnji, a tu su i tipke za pozivanje hitnog poziva, odnosno slanje SMS poruke. Doduše, kupite li Pro verziju, dobit ćete pregršt svojstava za nadgledanje vozila. Ukoliko vaš auto podržava on-board dijagnostiku (OBDII; ovaj II, odnosno 2 označava drugu generaciju standarda), te ukoliko vaš smartphone podržava Bluetooth, možete kupiti OBDII čitač, ubaciti ga u auto. CaroO će u sučelju pratiti razne podatke o aktualnom stanju automobila, poput voltaže akumulatora, temperature motora, potrošnje goriva te kvarova koji se mogu pojaviti. Još jedno dobro svojstvo jest što u aplikaciji možete izabrati želite li da se video zapis sprema u internu memoriju mobitela ili na SD karticu.

Cijena: Besplatno / 7,10 $
Podržani Android: ovisi o uređaju
Google Play Link: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.pokevian.skids

 

Ima li nedostataka?

I dok sve dosad napisano zvuči divno i bajno, koristiti stari smartphone uređaj kao dashboard kameru donosi i neke manjkavosti, točnije, jednu i najveću, a u pitanju je - pregrijavanje. Obzirom da kamera uređaja mora biti konstantno upaljena, to može dovesti do značajnog pregrijavanja vašeg uređaja, a ukoliko se radi o dugo korištenom uređaju na kojemu je baterija već dobrano odradila svoje, pregrijavanje potencijalno može uzrokovati neželjene posljedice (poput zapaljenja baterije).
Osim navedenoga, stari Android uređaj itekako dobro može poslužiti kao zamjena za dashboard kameru, stoga nakon što pročitate ovaj naš vodič, isprobajte i sami.

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Stari Android uređaj kao dashboard kamera - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.