TP-Link Archer AX10 - 5.0 out of 5 based on 1 vote
TP-Link Archer AX10

TP-Link Archer AX10

Wi-Fi 6 Router

Wi-Fi 6 je donio niz zanimljivih inovacija u tehnologiji i načinu korištenja bežične komunikacije. U nastavku saznajte kako se ponašao TP-Linkov Archer AX10 bežični ruter.


TP-Link-Ruter-WiFI-6-2.jpg

TP-Link AX1500 Next-Gen router odlikuju gigabitni LAN portovi

 

TP-Link AX1500 Next-Gen router vašu će Wi-Fi mrežu podignuti na stepenicu više, obogativši je nekim od inovativnih tehnologija koje su nastale s pojavom Wi-Fi 6 standarda. AX1500, najslabiji iz linije TP-Linkovih Wi-Fi 6 rutera, posjeduje mogućnost 2 x 2 konekcije na 5 GHz-nom streamu, pa ako imate novije uređaje kompatibilne s 2x2 MIMO tehnologijom, možete ostvariti do 30 % brži download u odnosu na prijašnji Wi-Fi 5 standard.

Namjeravate li igrati online igre, njegov trojezgreni procesor omogućit će vam latencije od jedne milisekunde na Wi-Fi 6 mreži. To je čak do deset puta brže nego što smo imali na nekim ruterima koristeći Wi-Fi 5 mrežu. A svi gameri znaju koliko je latencija bitna.

 

Screenshot_20200505-145815_Settings.jpg

 

 Lijepo je vidjeti deklariranih 1,2 Gb/s kada ste povezani na Wi-Fi 6 mrežu. Možda nazirete maleni broj 6 pored ikonice jačine signala bežične mreže

 

Osim toga, ruter ima 4 gigabitna LAN porta koja možete iskoristiti za povezivanje uređaja LAN kablovima. Ako ipak koristite Wi-Fi, Smart Connect tehnologija automatski će vam dodijeliti 2,4 ili 5 GHz mrežu kako bi svaki uređaj dobio optimalnu vezu.

Konfiguriranje

Nakon spajanja LAN kabela rutera s laptopom te odlaskom na IP adresu rutera 192.168.0.1, pojavio nam se čarobnjak za konfiguraciju rutera koji nas je odmah upozorio da ruter nije spojen s Internetom.

Nakon što smo spojili kabel Wan porta (označen plavom bojom) s našim postojećim ruterom, čarobnjak nas je upitao kakvu vezu imamo: dinamični ili statični IP, PPPoE, L2TP, PPTP ili imamo ponuđen gumb AUTO DETECT koji smo pritisnuli i ruter nam je savjetovao da ostavimo opciju na Dynamic IP.
Sljedeći korak konfiguracije nam dozvoljava podesiti MAC adresu rutera te odabrati svrhu LAN portova koja može biti Internet, IPTV, VoIP ili Bridge. Možemo podesiti i postavke davatelja usluga interneta za VoIP i IPTV ako ih znate ili vam ih je dao vaš pružatelj usluge. Kako ćemo koristiti ovaj ruter uz naš postojeći, kao ISP profil smo odabrali Bridge, a sve LAN priključke smo postavili na Internet.

U sljedećem koraku treba odabrati ime i password za Wi-Fi, a nakon toga će ruter provjeriti vezu prema internetu. Nakon uspješnog testa, ruter nam je ispisao sve potrebne postavke na ekran kako bismo ih pospremili.
Nakon toga možete se prijaviti na TP-Linkovu Cloud uslugu da biste mogli upravljati mrežom s drugih lokacija uz pomoć Tether aplikacije, koja će vas obavještavati i o raznim događajima npr. postoji li noviji update firmwarea za vaš ruter.

Postoje i QR kodovi koje možete koristiti za spajanje Apple uređaja na kreirane Wi-Fi mreže.

Testiranje

Testirali smo Wi-Fi 6 prijenos podataka u lokalnoj mreži te provjeravali brzine s Internetom. Iako s Internetom kod nas ne postižemo neke basnoslovne brzine, moguće je testirati Internet propusnost na rubu dometa. Tako smo s našim Wi-Fi 6 kompatibilnim laptopom otišli na balkon na kojem imamo tek deset megabita korištenjem Wi-Fi 5 standarda. Prebacivanjem na Wi-Fi 6 ostvarili smo punu brzinu downloada i uploada od 30 Mbps.

Dakle, najnovija generacija Wi-Fi-ja, Wi-Fi 6 i dalje, radit će istu osnovnu stvar: spojiti vas na Internet. Razlika je u hrpi dodatnih tehnologija koje omogućuju učinkovitije surfanje Internetom. Našim testom smo dokazali da je signal bolji i brži tamo gdje je Wi-Fi 5 pomalo odustajao.
Teoretske brzine od 9.6 Gbps teško da ćete ostvariti jednako kao što nitko nije ostvarivao teoretske brzine od 3.5 Gbps na Wi-Fi 5 standardu. Prosječna brzina preuzimanja kod nas iznosi oko 30 Mbps jer bakrene parice mogu ostvariti tek 25 Mbps. Ako se na toj vezi nađe i Internet televizija, realno će vam ostati oko 20 Mbps za korištenje na računalima i mobitelima. U manjini su oni koji imaju prilike surfati sa 100 Mbps jer imaju optiku ili koaksijalni kabel. Bez obzira koje brzine Interneta imate u kući, činjenica da Wi-Fi 6 ima puno veće teorijsko ograničenje brzine od prethodnika još uvijek je važna. Tih 9.6 Gbps ne mora ići na jedno računalo već se može podijeliti na čitavu mrežu uređaja, a to znači veću potencijalnu brzinu za svaki uređaj. U prosjeku se procjenjuje da jedno kućanstvo u svijetu ima oko 9 Wi-Fi uređaja. Ti dodani uređaji također zauzimaju dio prometa na vašoj mreži.

cifs4.jpg

 56,2 MB u sekundi iznosilo je kopiranje s laptopa na mobilni telefon putem Wi-Fi 6 mreže

 

Ruteri ranijih generacija Wi-Fi mreža mogu komunicirati samo s ograničenim brojem uređaja odjednom, pa što je više uređaja na mreži, to će mreža općenito biti sporija.
Wi-Fi 6 je uveo neke nove tehnologije za olakšavanje tih nadolazećih problema koji dolaze uz korištenje desetaka Wi-Fi uređaja na istoj mreži.

Postoje dvije ključne tehnologije koje ubrzavaju Wi-Fi 6 veze, a to su MU-MIMO i OFDMA. Obje su ugrađene u TP-Link AX1500 Next-Gen Wi-Fi 6 Router.
MIMO tehnologija (Multiple Input Multiple Output) omogućuje znatna poboljšanja u propusnosti i dometu bez potrebe za povećanjem frekvencijskog opsega ili odašiljačke snage. Ova tehnologija općenito povećava ukupnu učinkovitost bežičnih komunikacijskih sustava jer istovremeno može koristiti nekoliko strimova i time istovremeno slati i primati podatke.
Da ne biste gubili na propusnosti veze, morate koristiti MIMO tip koji je zajednički za oba uređaja (tj. na klijentu je češće sporiji nego na routeru). Dakle, ako imate high end 4 x 4 router, ali koristite 2 x 2 klijent (kao što je Apple iPhone XS Max ili Samsung Galaxy S10 za WiFi 6) za spajanje na ruter, maksimalne brzine će se odmah smanjiti barem na pola, a ponekad i za više od toga, od deklariranih brzina rutera.

Druga nova tehnologija, OFDMA, zalaže se za „ortogonalnu frekvencijsku podjelu s višestrukim pristupom“, odnosno omogućuje jednom prijenosu istodobno isporuku podataka na više uređaja.
Za planiranje komunikacije zadužena je opcija nazvana Target Wake Time, koja ruterima omogućuje zakazivanje vremena komunikacije s uređajima. To neće biti od pomoći prijenosnom računalu koje treba stalni pristup Internetu, osim, možda, kada prijeđe u stanje mirovanja. Ova je funkcija više namijenjena Wi-Fi senzorima koji samo trebaju ažurirati svoj status. Doći će do izražaja sa sve većim brojem pametnih (Internet of Things) stvari tj. kada i vaš frižider i termostat grijanja i pegla budu trebali Internet kako bi vam omogućili praćenje njihovog statusa.

Pri testiranju u lokalnoj mreži, u blizini rutera kopiranjem podataka s laptopa na laptop ostvarili smo prijenos od oko 56 MB u sekundi, no to nije bila konstanta te nam se brzina kretala češće oko 22 MB u sekundi.
Budući da se Wi-Fi 6 odlikuje boljim performansama kada mu pristupa više uređaja, teško je reći koliko će se situacija promijeniti kada na ruter spojimo veću količinu Wi-Fi 6 kompatibilnih uređaja.

Jedno je sigurno: ovaj ruter nam je donio veći domet i brži pristup u udaljenijim kutevima Vidilab redakcije, jedino nam je žao što ne podržava noviji način kriptiranja prometa prema WPA3 standardu. No bez obzira na manjak WPA3 standarda, zanimljiv nam je upravo zbog njegove pristupačne cijene.

Više informacija

  • Model: Archer AX10
  • Ukupna ocjena: 4,3
  • Performanse: 5
  • Isplativost: 4
  • Opremljenost: 4
  • Proizvođač: TP-Link
  • Procesor: 1.5 GHz Triple-Core CPU
  • Memorija: 256 MB RAM, 16 MB Flash
  • Sučelje: 1 Gbps WAN Port, 4 × 1 Gbps LAN
  • Wi-Fi: IEEE 802.11ax/ac/n/a 5 GHz, IEEE 802.11n/b/g 2.4 GHz, 64/128-bit WEP, WPA/WPA2, WPA-PSK/WPA2-PSK encryptions
  • Podržani standardi: Parental Control, Guest Network, DHCP Server, DHCP Client List, Address Reservation, Dynamic DNS (DynDns, NO-IP, TP-Link), NAT (Port Forwarding, Port Triggering, UPnP, DMZ)
  • Sučelja: WAN: Dynamic IP/Static IP/PPPoE
  • Plus: Izmjereni domet Wi-Fi mreže, cijena
  • Minus: ne podržava WPA3
  • Ustupitelj i cijena: TP-Link, www.tp-link.com, 654,07 kn
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za TP-Link Archer AX10

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

TP-Link Archer AX10 - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.