Uvodnik - Vidi 244

Uvodnik - Vidi 244

Kroćenje zmaja

Dok lagano ispraćamo ljetno sunce najdužeg dana u godini i klizimo u najkraću redakcijsku noć u mislima mi je jedan veliki crveni zmaj kojeg znam za vjetrovitih dana vidjeti na savskom nasipu pored zagrebačkog mosta Mladosti.

urednikTo je jedan poseban raskošan i lijep zmaj kojim očito preko desetak konopaca upravlja netko vrlo vješt jer iako velikih dimenzija, vjetar omogućuje vlasniku zmaja fantastično iskustvo da njime lagano jedri po vjetrovitom i plavom nebu na divljenje mnogih. Vjerojatno bi u mojim rukama, bez pravih trikova koje naravno ne znam, brzo završio na zelenoj ledini uz Savu, ali ipak jednom kada i ovdje tehnologija upetlja svoje prste postat ću majstor u kroćenju zmaja - to sam si obećao.

Savršena kontrola nečega toliko nevidljivoga, snažnog i korisnog kao što je vjetar dovodi nas do naše super teme ovog broja. Savršena kontrola wifi signala. Oko nas je posvuda, lebdi, migolji i proziran je, neopipljiv, jak i slab, isprepliće se, pojačava i poništava, no bitno je uvijek znati dobro upravljati njime kako bi iskoristili njegov najveći potencijal. To je njegovo kraljevstvo -wifi signal.

Iako nam današnja tehnologija omogućuje vrlo velike brzine koje svaku komercijalno dostupnu žicu možda čini suvišnom, one nas obične smrtnike u Hrvatskoj dovode „tek“ do limita od 83 MB/s jer smo limitirani dobavljivim hardverom u hrvatskim trgovinama. No to nam je i bio cilj, da vam pokažemo kako sami možete koristiti takva rješenja kada vas uputimo u male tajne podešavanja wifi signala da bi vam služio baš onako kako ste zamislili i da, naravno, zaslijepite susjede znanjem kojeg oni nemaju, „strimajući“ istovremeno ako želite i nekoliko filmova s Netflixa u 4K rezoluciji. Sasvim dovoljno, zar ne?

Čak 10 milijuna odjeće i obuće, kažu, bit će na neki način spojeno preko wifi signala na internet kroz svega nekoliko godina

U idućih nekoliko godina broj uređaja spojenih na internet će se upeterostručiti. Nedaleke 2015. godine bilo je gotovo 9 milijardi uređaja spojenih na internet od čega se većina već tada odnosila na mobilne uređaje, a do 2020. godine očekuje se čak 50 milijardi uređaja od kojih će većina biti bežično umrežena. Čak 10 milijuna odjeće i obuće, kažu, bit će na neki način spojeno preko wifi signala na internet i to kroz svega nekoliko godina. Automobile, kamione, bicikle, frižidere i tabakere da i ne spominjem. Sve će bar malo jahati po wifi signalu. Dobar, propustan i stabilan wifi signal će postati najdragocjenija stvar kojom trebate kvalitetno ovladati i koju će nam operateri prodavati skuplje nego vodu ili struju. Bez njega niti jedna ozbiljna ekonomija neće više funkcionirati.

U čemu je onda problem? Kupite ruter, uštekate ga i evo signala. Nažalost, to nije baš tako jednostavno. Dobro ili bar mi u redakciji vjerujemo da vam to možemo prikazati komplicirano, a onda kroz ovu temu pojednostaviti do zadnjeg atoma.

Pokušali smo biti sveobuhvatni s onim što mislimo da i sami možete ovladati pa ćete vjerojatno bar godinu dana sačuvati ovaj broj, da zavirite kad zapne sa signalom.

Opet će mi biti teško istaknuti nekoliko sjajnih tema iz ovoga broja na kojem smo vrijedno radili mjesec dana, ali bih želio da zastanete na sjajnom članku o mladom dečku iz Colorada. Mladi inovator je zadivio svijet svojom jednostavnošću, ali i genijalnim vizionarstvom kada je još kao osnovnoškolac predložio svojoj učiteljici predmeta Znanost da kreira bioničku ruku. Sam kaže da može zahvaliti upravo vjeri svoje učiteljice koja ga je ohrabrila na tom putu da to realizira.

Nadam se da će se u tome prepoznati naši sjajni mladi učitelji koji će se vjerujem uskoro susresti sa sličnim mladim ljudima i ludim idejama u svojim školama širom Hrvatske. Nemojte obeshrabriti takvog učenika, pomozite mu da ostvari svoje ideje ili ako ne znate što s njegovom genijalnom idejom pošaljite ga nama! :-) Uživajte u broju i VIDImo se za mjesec dana s fenomenalnim ljetnim dvobrojem!

 

Izdvojeno iz sadržaja:

kako smo testirali 1 2

 USPOREDNI TEST: Najjači Androidi

Šest najjačih Android pametnih telefona okupili smo na žestokom Vidilab testiranju. U velikoj borbi flagshipova mogao je biti samo jedan pobjednik. Birali smo kao i uvijek i uređaj
koji zaslužuje Best Buy nagradu

 

tri monitora 1

Hard tema: Ultimativni 4k gaming PC

 

kako smo testirali 4 wifi

Tema broja:WARP Wi-Fi

U velikoj temi broja isprobali smo mogućnosti brze kućne AC mreže kao alternative razvlačenju kabela. Ako imate problema s dosegom mreže, donosimo vodič za proširivanje WiFi signala ekstenderima, antenama ali i life hack opcijama. U temi smo prošli kroz savjete za postavljanje Wi- Fi mreže, ali i veliki dio smo posvetili sigurnosti na više razina

 

Asus GTX1080

Nvidia GTX 1080

 

HP Omen 17 1

HP Omen

 

Mediji za pohranu podataka

Tehnologije: Zapis podataka na kvarcno staklo

 

  Sadržaj časopisa Vidi br. 244 pročitajte na ovoj poveznici.

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.