AMD napokon lansirao Ryzen procesor - 5.0 out of 5 based on 1 vote
AMD napokon lansirao Ryzen procesor

AMD napokon lansirao Ryzen procesor

Ryzen 7 procesor za manje love nudi bolje performanse od Core i7.

AMD-ova šefica Lisa Su pred predstavnicima medija je napokon izvadila Ryzen procesor iz džepa, čime je nova linija Zen procesora službeno lansirana i izbačena na tržište.

Ovom prilikom AMD je izbacio tri procesora serije Ryzen s oznakom 7 (svaka sličnost s i7 je itekako namjerna), koji dolaze s 8 jezgri i 16 dretvi, a to su modeli Ryzen 7 1700, Ryzen 7 1700X i Ryzen 1800X.

Šefica AMD-a novim procesorima je direktno "napala" Intelovu Core i7 seriju. Najjači procesor Rayzen 7 1800X će koštati upola manje od Intelovog i7-6900 CPU-a, dok će ga istovremeno tući po performansama (broju instrukcija po taktu) do 40 posto. Još impresivnije djeluje usporedba između Ryzen 7 1700 X i Core i7 6800K.

Ryzen 7 cijene

Prema AMD-ovoj tvrdnji i prezentiranim rezultatima testiranja Cinebenchom R15 nT, čak i AMD Ryzen 1700 je za 4 posto bolji od Corea i7 6900K, te 39 posto jači od Corea i7 6800K.

Impresivno djeluju i podaci da Ryzen 7 1700X radi na osnovnom taktu od 3,4 GHz (boost do 3,8 GHz) uz 95-vatni TDP, što znači da je energetski puno učinkovitiji nego što su to mnogi očekivali, a to naglašava i Lisa Su u videu u nastavku.

AMD Ryzen će slično kao i Intel biti podijeljen na tri klase, high end seriju Ryzen 7, srednju Ryzen 5, te nižu Ryzen 3. Ove dvije slabije klase bi trebale izaći prije kraja godine no AMD još ne zna reći točan datum lansiranja.

Lisa Su kaže da je Ryzen 7 1800X najbrži 8-jezgreni procesor na tržištu, a sva tri nova procesora će imati podršku najboljih proizvođača matičnih ploča koji uključuju tvrtke ASRock, Asus, Biostar, Gigabytei MSI.

AMD je za kraj prezentacije rekao kako sljedeća velika stvar dolazi u obliku grafike koju donosi Radeon Vega, koja će biti lansirana u drugom kvartalu ove godine.

Novi Ryzen procesori će uskoro stići u naš Vidilab, pa ćete u časopisu Vidi moći pronaći "prave testove" u kojima ćemo ih direktno konfrontirati s Intelovima. Stay tuned!

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

AMD napokon lansirao Ryzen procesor - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.