Basemark i Crytek razvijaju VR benchmarking softver

Basemark i Crytek razvijaju VR benchmarking softver

Razvijanje virtualne stvarnosti sve se više razvija, pa tako i u softverskom svijetu. Crytek, autor trilogije igre Crysis ide u korak s vremenom i nadolazećim trendom virtualne stvarnosti. 

Crytek je pokazao svoj VR tech demo koji se zove Return to Dinosaur Island. Očito da Crytek pokušava biti predvodnik trenda, kao što je to bio slučaj sa prvom igrom Crysis, zato jer je ovaj demo zapravo prikaz igre koja će se zvat Robinson: The Journey čime stvaraju prvu igru za VR. No, ne stoje samo na tome već idu i dalje.

Osim toga, u suradnji sa benchmarking kompanijom Basemark će pružiti svoju tehnologiju CryEngine softvera kako bi napravili osnovu za novi VR benchmark, navodi Tomshardware. Sam benchmark koristit će DirectX 12 API, te imati podršku za rezoluciju 1080p i više. Također, najavljena je i kompatibilnost sa mnogo HMD-a, uključujući HTC Vive, Solun Cortex, Oculus Rift, Sony Morpheus i Razer OSVR. 

"Željeli smo napraviti VR gaming benchmark pravog svijeta kao nasuprot teoriji i zato smo vrlo uzbuđeni objavom partnerstva sa Crytekom, vodećom game engine kompanijom." - izjavio je Tero Sarkkinen, osnivač i CEO Basemarka.

Navedeni su i kriteriji u benchmarkukoji će se mjeriti prilikom svakog iskustva. To su ulazna latencija (koliko je potrebno vremena da tracker i kontroler signali dođu do igre), to-display latencija (koliko dugo će trebati igri da se pokaže na "ekranu"), frame rate, 3D audio i potrošnja memorije. Uz to, tu su i dva druga benchmarking ciljeva koji se trenutno razvijaju: test kvaliteta slike i test za HDR (high dynamic range). 

Kad bude službeno gotov, Basemark će predstaviti tri različite verzije. Na korporacijskoj razini, gdje će sve opcije biti uključene, Pro razina koja će imati usmjerenje na potrošaće, sa nekim naprednim opcijama. Zadnji je free verzija koji će biti samo za potrošače sa limitiranim opcijama.

Sam Benchmark poziva sve zainteresirane kompanije da probaju softver i da slobodno daju feedback o radu i potrebnim promjenama što je pohvalno i govori o želji da softver bude što je moguće bolji. Što se tiče licenca, Basemark je najvaio kako će korporativna licenca biti po korisniku dok potrošači će uključivati freemium opcije (koristi se besplatno ali neke opcije će zahtijevati kupnju) što je odličan potez i za ljude koji bi željeli isprobati softver. Sama cijena i datum izlaska još nije objavljen ali vidljivo je da već rade i na igri koja će bit među predvodnicima VR-a.  

 

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Basemark i Crytek razvijaju VR benchmarking softver - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.