AMD-ova incijativa GPUOpen dostupna svim developerima

AMD-ova incijativa GPUOpen dostupna svim developerima

Nova AMD-ova inicijativa namijenjena je optimizaciji softvera za njegove GPU-ove od strane vanjskih developera.

Nakon što je krajem prošle godine uveo novi sustav drivera zvan Crimson, sada otvara novu incijativu kojim pokušava popraviti svoju lošu situaciju. 

AMD u posljednje vrijeme ima velikih problema sa svojim grafičkim čipovima i karticama. U high-endu sekciji tržišta Nvidia ima veliku premoć, a na ruku im ne ide i činjenica da Intel sa svojim CPU-ima razvija i integriranu grafiku koja polako postaje sve bolja i jača.

Kako ne bi ovisio isključivo o razvoju sve bržih čipseta, AMD je odlučio potražiti pomoć od developera.

Njegova nova GPUOpen inicijativa omogućuje developerima neku vrstu open-sourcea i kompletnu dokumentaciju koja im je potrebna da iskoriste low-level značajke grafičkih kartica, portaju aplikacije, te bolje razumiju sve aspekte GPU-a koji se obično čuvaju u tajnosti.

GPUOpen je podijeljen na dva područja, igre i CGI (za grafiku igara i stvaranje sadržaja) te profesionalno računalstvo za računalstvo visokih performansi u profesionalnim aplikacijama.

Ukoliko developeri iskoriste ovu mogućnost, to bi moglo dovesti do situacije da igre rade i izgledaju bolje na postojećem hardveru, dok će istovremeno doći i do poboljšanja u općim računalnim zadaćama koje se sve više temelje na GPU-ima.

U svakom slučaju ovo je dobra odluka AMD-a koji obećava da će ju proširiti na višestruke platforme i popraviti svoju situaciju na tržištu koje je loše, zbog kojeg su bili primorani na restrukturiranje i otpuštanje 5 posto svojih radnika. Informacija o njihovoj slijedećoj generaciji grafičke arhitekture Polaris izašla je početkom ovog mjeseca u obliku glasine, da bi ih dva tjedna kasnije i sama kompanija potvrdila. AMD je potvrdio na okruglom stolu tijekom CES-a 2016 da će Polaris Radeon grafičke kartice izaći u periodu između sredine srpnja i početkom rujna. 

Izvor: Vidi.hr

 

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

AMD-ova incijativa GPUOpen dostupna svim developerima - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.