eSports gaming build s novim AMD APU hardverom

eSports gaming build s novim AMD APU hardverom

Novi AMD-ovi APU procesori poslužili su nam za slaganje idealnog mini prijenosnog gaming računala namijenjenog Pro gamerima

VIDILAB eSports build



Čim smo dobili vijest o dolasku Ryzen APU-a s Vega grafikom te dolasku novih AM4 Mini-ITX matičnih ploča, na pamet nam je pala ideja o prijenosnom Esports buildu obujmom ne mnogo većim od trenutne generacije konzola. Ako vam se sviđa ideja prijenosnog računala koje možete nositi na Counter Strike, Overwatch, League of Legends ili neki drugi Esports turnir, složili smo Vidilab Esports računalo za tu namjenu.

Povod iz AMD-a
AMD je napravio pravu pomutnju na tržištu kada je na tržište izbacio Ryzen procesore. Ryzen je donio mnoštvo jezgri uz odličan IPC po prihvatljivoj cijeni te pokazao kako AMD još uvijek zna i može ponuditi kvalitetnu alternativu Intelovim procesorima. Kod Ryzena bitan je i Simultaneous multithreading (SMT), AMD-ova hyperthreading tehnologija koja povećava broj logičkih jezgri. Kod Intela smo navikli na hyperthreading i samo je bilo pitanje kada će AMD ponuditi novu verziju ove tehnologije na svojim desktop procesorima. Zadnji put smo AMD-ovom hyperthreadingu svjedočili kod APU-a A serije koji nikada nisu dostigli popularnost FX procesora uz koje su se paralelno prodavali. Ponuda Ryzen procesora proteže se od 4 jezgri kod Ryzena 3 sve do 16 jezgri kod Ryzen Threadrippera, što je omogućilo AMD-u da pokrije potrebe gotovo cijelog tržišta, od kućnih do uredskih korisnika, gamera i onih koji će Ryzen koristiti za profesionalan rad, za svakoga postoji savršeni Ryzen. Tu skalabilnost AMD je ostvario korištenjem CCX-eva (CPU Complexa) koji dijele jezgre na skupine, tako da, na primjer, kod Ryzena 7 1700 postoje dvije skupine od 8 jezgri, dok kod Ryzena 3 1200 postoje dvije skupine s dvije jezgre. Pošto su skupine, odnosno CCX-evi međusobno fizički odvojeni, za komunikaciju među njima brine se Infinity Fabric tehnologija.

AMD nam je prošle godine predstavio i Radeon Vega arhitekturu grafičkih kartica s Radeon Vega FE karticama te kasnije s dva RX Vega modela: Vega 56 i Vega 64. Broj uz naziv “Vega” označava broj compute unita, odnosno procesorskih jedinica grafičkog čipa. Vega nije napravila pomutnju kao Ryzen, prvenstveno zbog loše energetske učinkovitosti u usporedbi s Nvidijinim Pascal karticama. Nažalost, kod jednog dijela tržišta Vega se pokazala savršenom karticom, a to su, naravno, kripto rudari koji su pokupovali sve Vega Frontier edition kartice čim je hash rate istih postao poznat široj javnosti. AMD je zatim predstavio Radeon RX Vega kartice koje su orijentirane gamingu, no unatoč drugoj namjeni hash rate ovih kartica ostao je jednak Frontier edition karticama u slučaju RX Vega 64 te malo niži u slučaju RX Vega 56 kartica, tako da su kripto rudari ponovno kupili sve zalihe kartica, što je dovelo do rasta cijena, pa su i najzagriženiji AMD fanovi bili prisiljeni kupiti karticu iz ponude zelenog tima.

Danas nam AMD donosi Raven Ridge, prve proizvode iz druge generacije Ryzena. Za razliku od Summit Ridge Ryzena koji je naginjao namjeni u profesionalnom radu, odnosno kao procesori za zahtjevne korisnike i za serverski rad kroz AMD Epyc liniju procesora, Raven Ridge kao prioritet stavlja energetsku efikasnost te performanse u svakodnevnim zadacima i video igrama. Iako imenom spadaju u drugu generaciju Ryzena, radi se o istom 14-nanometarskom proizvodnom procesu kao kod prve generacije, tako da ćemo morati još pričekati da dobijemo pravi „Ryzen 2“, odnosno Ryzen+ s novim 12-nanometarskim proizvodnim procesom. Raven Ridge nisu klasični procesori, već APU-i (Accelerated Processor Unit) koji donose spoj Ryzen procesora i Radeon Vega grafike u jednom paketu. Od zanimljivih tehnologija Raven Ridge donosi prije spomenuti Simultaneous multithreading, Precision boost 2 i Freesync. Prošli pokušaji AMD A serije APU-a nisu bili osobito uspješni, spoj FX procesora i mobilne Radeon grafike nije se pokazao osobito snažnim te se kupnja jeftinog procesora i zasebne grafičke kartice pokazala isplativijom u većini slučajeva. Uz to, A serija APU-a koristila je poseban FM1, odnosno FM2 socket, dok Raven Ridge koristi AM4 socket kao i ostali Ryzen procesori, što uvelike povećava ponudu matičnih ploča te chipsetovima na istim. Intel je ostao dominantan na tržištu integrirane grafike sa svojim HD Graphics proizvodima koji su iz generacije u generaciju postajali sve bolji, pa ih AMD, nažalost, više nije mogao pratiti u stopu. Cijela priča postaje ironična prisjetimo li se činjenice da je upravo AMD prvi uveo integriranu grafiku na svojim procesorima. Danas smo dobili priliku testirati je li AMD naučio na svojim greškama i je li spreman sjesti na tron kao kralj integrirane grafike.

(Stranica 1 od 3)
« Prev All Pages Next » (Stranica 1 od 3)
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

eSports gaming build s novim AMD APU hardverom - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.