Intel, BMW i Mobileye najavili suradnju u produkciji autonomnih automobila - 5.0 out of 5 based on 1 vote
Intel, BMW i Mobileye najavili suradnju u produkciji autonomnih automobila

Intel, BMW i Mobileye najavili suradnju u produkciji autonomnih automobila

Njemački BMW je zajedno sa svojim partnerima najavio iduću generaciju automobila s najsigurnijom otvorenom platformom za autonomnu vožnju.

Direktor (CEO) Intela Brian Krzanich, predsjednik upravnog odbora tvrtke BMW AG Harald Krüger, te Amnon Shashua, osnivač, predsjednik i CTO tvrtke Mobileye koja se bavi "računalnim vidom" (computer vision), održali su tiskovnu konferenciju na kojoj su objavili suradnju na projektu koji bi trebao dovesti do nove otvorene platforme autonomnih električnih automobila koji se na tržištu očekuju tijekom 2021. godine.

Zahvaljujući suradnji ove tri tvrtke, početkom idućeg desetljeća na tržištu bi se trebali pojaviti robotizirani automobili koji će biti pametniji i sigurniji od svih postojećih sustava. Ova konferencija je održana ujedno i na sam dan početka otvaranja istrage u vezi fatalne nesreće s Teslinim Model S autom, u kojoj je po prvi puta jedna osoba izgubila život zbog greške u sustavu autopilota. BMW navodi da će u suradnji s Intelom i Mobileyeom razviti računalne i senzorske sustave koji će značajno reducirati ulogu ljudi tijekom vožnje automobila, a konačni cilj im je napraviti vozila koja će moći voziti potpuno autonomno bez ljudskih vozača za upravljačem, navodi Vidi.hr.

BMW robot

Takav sustav bi trebao dovesti do pojave potpuno novih sustava za dijeljenje vožnje u urbanim područjima, te transportnih servisa za dostavu robe na većim udaljenostima koji će biti upogonjeni potpuno robotiziranim sustavima vožnje. Na konferenciji je izjavljeno i kako će kompanije sve rezultate svojih istraživanja i tehnološka rješenja podijeliti i s drugima. čime će omogućiti svim drugim proizvođačima automobila i elektronike da koriste njihova rješenja kako bi im pomogla u standardizaciji sustava autonomne vožnje.

BMW navodi da će se na početku fokusirati na sustav "visoko automatizirane vožnje" koji će biti predstavljen u prototipu koji bi trebao biti demonstriran ove godine. Puno složeniji testovi u kojima će se testirati na brojnim automobilima planirani su za 2017. godinu. Prvi autonomni auto koji će predstavljati rezultat ovog partnerstva biti će električni iNext, a druga vozila će uključivati i8 hibrid i potpuno električne automobile i3.

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.