Genuino

Intel i osnivači Arduina predstavili edukacijsku razvojnu matičnu ploču

Intel Corporation, u suradnji s osnivačima Arduina, najavio je skoro izdavanje proizvoda Arduino 101 (u SAD-u) i Genuino 101 (izvan SAD-a), cjenovno pristupačne edukativne razvojne matične ploče idealne za obrazovna okruženja i početnike u sastavljanju računala.

Genuino 101 prva je široko dostupna razvojna matična ploča utemeljena na malom, energetski ekonomičnom modulu Intel Curie.

Osim što je jednostavan za korištenje i prikladan za osnovne vježbe, Genuino 101 može se koristiti za izradu prototipa tehnoloških proizvoda s podrškom za povezivanje i računalnu obradu podataka, a sve to zahvaljujući naprednim značajkama modula Intel Curie. Cijenom se može usporediti s osnovnim mikrokontrolerskim pločama dostupnima na tržištu, a opremljen je akcelerometrom, žiroskopom i podrškom za povezivanje putem tehnologije Bluetooth Smart kako bi omogućio razvoj pametnih, povezanih uređaja, stoji u službenom priopćenju.

Najnovija ploča dio je Arduinove elektroničke platforme otvorenog izvornog koda, koja obuhvaća slobodno dostupne hardverske dizajne, bogat sustav dodatnih komponenti trećih proizvođača i softversko okruženje za programiranje, uz koje svatko s lakoćom može stvarati interaktivne projekte.

"Podrška poduzetnicima u usponu te mladim učenicima i studentima za Intel je oduvijek prioritet, a partnerstvo s Arduinom omogućuje nam da snagu Intelove tehnologije ponudimo novoj generaciji stvaratelja računala", izjavio je Josh Walden, viši potpredsjednik i generalni direktor Intelova odjela New Technology Group. "Zahvaljujući naprednim značajkama modula Intel Curie integriranima u Genuino 101, učenici, studenti i razvojni inženjeri sada mogu u stvarnost pretvoriti istinski jedinstvene, pametne i povezane kreacije."

Matična ploča utemeljena na modulu Intel Curie bit će i glavni alat za izradu prototipa za natjecatelje u novom reality natjecanju America’s Greatest Makers, koje će se 2016. početi emitirati na televizijskim kanalima i digitalnim platformama.

Genuino 101 u učionici

Genuino 101 bit će integriran u nastavni plan fizičkog računalstva Creative Technologies in the Classroom (CTC), koji je razvio i testirao Arduino, a trenutno se provodi u više od 300 škola. CTC je prvi formalni nastavni plan fizičkog računalstva za osnovne i srednje škole, a nastavnicima pruža alate, podršku i pouzdanost potrebne za uvođenje učenika u osnove programiranja, elektronike i mehanike. Intel će intenzivno surađivati s Arduinom kako bi tijekom sljedećih godina program CTC uveo u škole diljem svijeta. Uvođenjem Genuina 101 u učionice obrazovat će se nova generacija tehnoloških stručnjaka, poduzetnika i izumitelja.

"Usko smo surađivali s Intelom na ovoj razvojnoj ploči, a svoju edukacijsku ponudu obogaćujemo mogućnostima povezivanja i naprednim značajkama koje današnji učenici programeri očekuju", izjavio je Massimo Banzi, suosnivač i generalni direktor Arduina. "Suradnja s Intelom omogućila nam je da se približimo globalnoj zajednici sastavljača početnika i učenika te da im ponudimo temeljit uvod u svijet fizičkog računalstva u obliku naprednijeg, snažnijeg tehnološkog rješenja koje će im omogućiti da svoje kreativne vizije pretvore u stvarnost."

Genuino 101 bit će dostupan u prvom tromjesečju 2016. po predloženoj maloprodajnoj cijeni od trideset američkih dolara (približno 27 eura). Ta će se Intelova razvojna ploča u SAD-u prodavati pod robnom markom Arduino 101, a izvan SAD-a pod robnom markom Genuino 101.

 

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.