Uvodnik - Vidi 251 - 5.0 out of 5 based on 1 vote
Uvodnik - Vidi 251

Uvodnik - Vidi 251

Buđenje zmaja

Nakon što ste proveli, nadam se, lijepe zimske praznike i poneke praznine ispunili našim lijepim i atraktivnim jubilarcem, kojim smo obilježili 250 epizoda stare epohe, vrijeme je za novo doba.

tkObećao sam u prošlom uvodniku puno uzbudljivih priča do sljedećeg jubilarnog broja 300. No, izgleda da je počelo već ovim brojem VIDI-ja, nagovještajem velikih promjena, a usudio bih se reći i izazova, koji će, vidjet ćete, brzo ispreplesti političke interese velikih igrača i trku u usvajanju novih prestižnih tehnologija.

Ovih dana održan je svjetski ekonomski forum u Švicarskom mjestašcu Davos, gdje su godinama teme obično bile opće gospodarsko-političke dileme koje se nas malih smrtnika nisu previše ticale, no ovog puta su se političari i ekonomisti fokusirali na temu 4. industrijske revolucije. Starog i nama u tehnološkom svijetu poznatog buzzworda, ali sada potpuno novog značenja za ono što se upravo počelo dešavati svom silinom na cijelom planetu.
Vrijeme robota i umjetne inteligencije je pred nama, ali ujedno i moje omiljene teme o kojoj sam čak i napisao kolumnu na svom LinkedIn profilu prije gotovo godinu dana.

"Došlo je vrijeme onih koje smo sami stvorili - iskoristimo to najbolje što možemo"

Baš kako je u Gospodarima prstenova izrečeno mitsko, iako naravno fantasy, proročanstvo: „Vrijeme vilenjaka je prošlo. Došlo je vrijeme ljudi“, možda je vrijeme da bar potiho za početak priznamo tu novu eru i kažemo „Došlo je vrijeme onih koje smo sami stvorili. Iskoristimo to najbolje što možemo“. Velike promjene su pred nama.

Uskoro, već za koji mjesec desit će se velike stvari u IT-u radi kojih bi stari igrači vrlo brzo mogli postati nervozni. Ovo je možda samo moje fantastično piskaranje, no dvije stvari su mi neobične. Intel nam je upravo prezentirao Kaby Lake procesore, koji su nakon svega ipak malo šminke na staroj arhitekturi Skylake, pa nisu ponudili previše, osim par otključanih verzija koje omogućuju malo sanjarenja na većim taktovima, ako ste gejmer, ili vam treba neki boost za nešto drugo što ipak ne prelazi granice kućnih potreba. AMD će uskoro izbaciti novi procesor, no pitanje je koliko to zaista može ugroziti Intel. Ako tome dodamo saznanje o lanjskom velikom broju otpuštenih u Intelu, mogao bih pomisliti da se pripremaju za teška vremena, nešto puno veće. Ali otkud im dolazi možda stvarna prijetnja?

Znate li da je 167 od top 500 superkompjutora upogonjenih u svijetu zapravo u – Kini.

Znate li i da je prošlog srpnja, dakle prije nešto više od pola godine The Sunway Taihulight postao najbrži superkompjutor na svijetu, a proizveden je u kineskom Nacionalnom istraživačkom centru. Naravno, uspjehu je pridonijela obilata i višegodišnja „donacija“ centralne države ne ostavljajući niti trunke sumnje da Kinezi žele postati supersila i u području proizvodnje superračunala ali i procesora, jer je korišten njihov adut – procesor ShenWei. Možemo od njih očekivati možda već i uskoro, procesore od više stotina jezgri, sa iznimno optimiziranom potrošnjom. Intel sigurno ne spava mirno jer je, iako moćna tvrtka sa puno rezervi gotovine, odspavao pomalo predugi san i sada to nije tako jednostavno nadoknaditi jer nisu ulagali u novu arhitekturu ili se nisu dovoljno trudili oko nje.

Taj trenutno najbrži kineski superkompjutor u stanju je u 60 sekundi obraditi kalkulacije koje bi dva milijuna umreženih desktop računala jačih performansi obavili za isto to vrijeme. No, sada u srpnju, na konferenciji Supercomputing Conference koja će se održati u Njemačkoj, možemo očekivati potvrdu da su Kinezi stvorili novo superračunalo koje bi trebalo biti deset puta jače. Za usporedbu, ono što će to računalo kalkulirati u jednoj jedinoj minuti, cijelom čovječanstvu od 7 i nešto milijardi duša trebalo bi 320 godina računanja običnim kalkulatorima.

Ali čemu uopće služe superračunala? Hm, e vidite, tu je kvaka. Tko će imati moć u njima, imat će i moć Excalibura – legendarnog mača kralja Artura. Drugim riječima imat će tehnološku prevlast u domenima umjetne inteligencije, humanoidnih robota, osvajanja svemira ali i veliku vojnu dominaciju.
Njihova prednost je naravno u opsežnim i brzim kalkulacijama, primjerice onima koje se koriste u istraživanju rezervi ugljikovodika, dakle nafte i plina, biomedicini, vizualizaciji, prognoziranju vremena ali i što je najbitnije, možda projektiranju nuklearnog naoružanja.

E, vidite li sada kakvu sebi moć vraćaju Kinezi nakon 2000 godina svog civilizacijskog sna? No kome bi to sada mogli smetati? Od tog vremena prvih kineskih moćnih dinastija, kada su se u Europi italska plemena tek igrala rata po brežuljcima oko Rima, stvarajući prvu Rimsku republiku koja će tek postati veliko carstvo ili dok su tek poneki nomadi šetali preko Aljaske do širokih i praznih stepa Sjeverne Amerike prošlo je puno vremena i Kina više nije sama Mnoge velike nacije sa strepnjom gledaju buđenje Kine u doba kada počinje novo doba – The četvrta industrijska revolucija, a sve je izgledno da će ovu voditi upravo Kina, kakvo god mišljenje imali o tome.

Dragi moji, uživajte u ovom broju i VIDImo se u ožujku!

 

Izdvojeno iz sadržaja:

Slike općenito

TEMA BROJA: Streaming servisi

Usporedili smo i testirali sve dosupne streaming servise za gledanje filmova, serija, ali i glazbe te igranje igara. Želite li bez piratiziranja uživati u novim vrhunskim sadržajima ovo je tema za vas.

 

Microsoft Hololens

Microsoft Hololens

Isprobali smo Microsoftov skupocjeni headset namijenjen proširenoj stvarnosti i uronili u nevjerojatan trailer za buduće tehnološke mogućnosti koje donosi ovaj vrlo napredni uređaj.

 

Intel procesori zajedno

TEST: Intel Kaby Lake
Intel je predstavio nobe Kaby Lake desktop procesore. Detaljnim testiranjima u Vidilabu provjerili smo koje novitete donose u odnosu na Skylake i uoči dolaska pompozno najavljivanih AMD Ryzen procesora.

 

htcu

HTC U Ultra i U Play

Motorola Moto Z 9

Moto Z

Slika06

Programiranje

Prebacivanje podataka iz SQL u NoSQL baze, treći dio

blender1

Softver

Noviteti u Blenderu 2.78

otvorrr

Poseban prilog: Top 50 Cro APPS

Donosimo vam veliki pregled najboljih hrvatskih mobilnih aplikacija

 

Sadržaj Vidija 251 pročitajte na ovom linku.

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.