Pregled naprednih IT rješenja: KONČAR - Digital: PROZA Station

Pregled naprednih IT rješenja: KONČAR - Digital: PROZA Station

PROZA Station temelji se na softverskoj platformi PROZA HAT. Otvorenost i modularnost najvažnije su karakteristike in-house razvijene platforme koja omogućuje brži razvoj novih digitalnih rješenja.

PROZA Station je napredno digitalno rješenje za nadzor i upravljanje sustavima kritične infrastrukture na staničnoj razini. Osnovna primjena je automatizacija prijenosnih i distribucijskih transformatorskih stanica, ali se isto rješenje može primijeniti i za cjelokupni nadzor i upravljanje pristupnim podatkovnim centrima u stvarnom vremenu.

 

dr._sc._Stjepan_Sučić.jpg

Dr. sc. Stjepan Sučić: Naš sugovornik za PROZA Station rješenje

 

Rješenje je u potpunosti rezultat rada razvojnog tima KONČAR – Digitala, a temeljeno je na znanjima stečenim kroz istraživačke projekte i više od 40 godina iskustva KONČARA u razvoju softvera za upravljanje energetskim sustavima i kritičnom infrastrukturom. PROZA Station rješenje može se integrirati s komunikacijskim i zaštitno upravljačkim uređajima različitih proizvođača. Sistemsku integraciju rješenja može napraviti KONČAR – Digital ili partner, ovisno o specifičnoj situaciji i željama kupca.

 

Temelj u vlastitoj softverskoj platformi

Digitalno rješenje PROZA Station temelji se na modernoj softverskoj platformi PROZA HAT koja je razvijena na principima jezgre otvorenog koda. Ova platforma podržava razvoj SCADA rješenja za praćenje i upravljanje kritičnom infrastrukturom u stvarnom vremenu, a otvorena i modularna arhitektura platforme omogućava brzu prilagodbu i razvoj potpuno novih rješenja. Sljedeće godine KONČAR - Digital planira tržištu ponuditi nekoliko potpuno novih digitalnih rješenja zasnovanih na PROZA HAT platformi, posebno u području nadzora i upravljanja fotonaponskim elektranama, prometnom infrastrukturom i naprednog upravljanja ključnom imovinom energetskih sustava.

Najvažnija karakteristika naše softverske SCADA platforme PROZA HAT je njena otvorenost i modularnost. Time se postiže brži razvoj novih funkcionalnosti i novih digitalnih rješenja te se postiže neovisnost o operativnom sustavu te proizvođaču i arhitekturi procesora.

 

Nadzor podatkovnog centra

Glavna prednost PROZA Station rješenja za pristupne podatkovne centre je u tome što je to jedinstveno rješenje za istovremeni nadzor ključnih energetskih i komunikacijskih podsustava podatkovnog centra koji se danas u pravilu nadziru odvojenim rješenjima. Ovakvim pristupom postiže se puno bolja slika o stanju sustava u stvarnom vremenu i brža reakcija na bilo kakve potencijalne probleme.

Važna prednost PROZA Station rješenja u odnosu na slične proizvode drugih proizvođača je jedinstveni konfiguracijski alat za kompletan inženjering, optimiziran za korištenje u području energetike. Time se postiže puno efikasnija implementacija i integracija digitalnog rješenja u postojeće ili potpuno nove sustave što je jako važno u velikim projektima digitalizacije kritične infrastrukture i uvođenja naprednih mreža. Jedna od važnih prednosti ovog rješenja je i mogućnost kontejnerske primjene u privatnom računalnom oblaku.

 

Industrijski certifikati

Rješenja KONČAR - Digitala su razvijena u skladu s IEC normama koje omogućuju komunikaciju s opremom različnih proizvođača. Posebno se ističe norma IEC 61850, koja se koristi za automatizaciju naprednih elektroenergetskih mreža (engl. smart grid). Poseban naglasak je na primjeni normi za kibernetičku sigurnost sustava industrijske automatizacije poput IEC 62443, koja opisuje procese i IEC 62351 koja uključuje sigurnosne tehnološke nadogradnje komunikacijskih protokola.

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Pregled naprednih IT rješenja: KONČAR - Digital: PROZA Station - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.