Umjetna inteligencija mogla bi vam se još više uvući pod kožu - 5.0 out of 5 based on 1 vote
Umjetna inteligencija mogla bi vam se još više uvući pod kožu

Umjetna inteligencija mogla bi vam se još više uvući pod kožu

ChatGPT

ChatGPT je kratica za Chat Generative Pre-trained Transformer. To je chatbot koji je razvio OpenAI. ChatGPT je izgrađen na OpenAI GPT-3.5 obitelji velikih jezičnih modela i fino je podešen s tehnikama nadziranog učenja i tehnikama učenja. Zadali smo mu neka pitanja i zadatke te na njih dobili zaista zanimljive odgovore koje pročitajte u nastavku.

AI Chat je u razumio naše upite te je na njih odgovarao gotovo točno, iako je ponekada odgovor izostao i bio popraćen „greškom mreže“ no na ponovni upit uredno je znao nastaviti tamo gdje je zapeo.

Ponekada nam je davao odgovore na Engleskom jeziku, a ponekada je znao odgovoriti na hrvatskom iako je u većini slučajeva upotrijebio krivi padež.

Izgleda kako je moguće koristiti ga za učenje programiranja i rješavanje logičkih problema. Druge segmente nismo opširnije testirali jer nam je programiranje i hardver jednostavno draži.

PowerShell skripta koju je AI Chatbot napisao u potpunosti je funkcionalna.

 

Evo prepiske razgovora:

 

Napiši mi vijest o novom openai.com chat botu koji uz pomoć umjetne inteligencije može generirati programski kod. U vijest uključi primjer nekog zadatka za umjetnu inteligenciju u vidu generiranja programskog koda te rezultat tog upita. Također dodaj informaciju do kada će trajati razdoblje besplatnog korištenja tog alata. Navedi i što je potrebno učiniti kako bi čitatelj sam isprobao chat s umjetnom inteligencijom te sa kojim temama je najbolje započeti razgovor.

OpenAI, jedna od vodećih tvrtki u području umjetne inteligencije, predstavila je novi chat bot na svojoj web stranici openai.com koji omogućuje generiranje programskog koda pomoću umjetne inteligencije. Ovaj alat omogućuje korisnicima da unesu zadatak u vidu upita u chat bot i dobiju rezultat u obliku gotovog programskog koda.

Primjer zadatka za umjetnu inteligenciju u ovom chat botu je generiranje programskog koda za računanje prosječne vrijednosti elemenata u nizu. Korisnik bi unio sljedeći upit u chat bot: "Molim te da mi napraviš funkciju u Pythonu koja će računati prosječnu vrijednost elemenata u nizu". Chat bot bi odgovorio kodom koji izgleda ovako:

 

def prosjek(niz):
  zbroj = 0
  broj_elemenata = len(niz)
  for element in niz:
    zbroj += element
  return zbroj / broj_elemenata

  

Razdoblje besplatnog korištenja ovog alata trajat će do kraja ovog mjeseca. Da biste isprobali chat s umjetnom inteligencijom, trebate posjetiti openai.com i kliknuti na "Start chat" gumb. Najbolje je započeti razgovor s jednostavnim upitima i postupno se početi baviti složenijim temama.

 

AISlika1.png

 

 

Razumiješ li hrvatski jezik?

Hrvatski jezik je slavenski jezik koji se govori u Hrvatskoj i dijelovima susjednih zemalja. Riječ "hrvatski" potječe od latinske riječi "Croatica" koja se odnosi na Hrvatsku. Hrvatski je jedan od najraširenijih jezika u Europi, a pripada skupini južnoslavenskih jezika. Hrvatski se razlikuje od drugih slavenskih jezika u nekim gramatičkim strukturama i fonetskim osobinama, a karakterizira ga bogatstvo fonema i leksika. Hrvatski jezik je također jedan od 24 službena jezika Europske unije.

 

Mogu li vidjeti povijest naših razgovora?

I'm sorry, but as an artificial intelligence, I do not have the ability to retain a record of previous conversations. I am only able to provide assistance and answer questions based on my programming and the information that is available to me at the time of the conversation. If you have specific questions or topics that you would like to discuss, I would be happy to try my best to help you.

 

Možeš li mi napisati php skriptu sa kojom, kada ju postavim na php server, mogu igrati šah protiv računala?

Sure! Here is a simple PHP script that allows you to play chess against a computer:

 

<?php
// Load the chess engine library
require_once 'chess.php';

// Create a new chess game
$chess = new Chess;

// Make a move as white
$chess->move('e2', 'e4');

// Make a move as black (computer)
$computer_move = $chess->computer_move();

// Display the board
echo $chess->display();
?>

 

This script uses the chess.php library, which you will need to include in your project. This library provides a number of functions for working with chess games, including functions for making moves, displaying the board, and generating computer moves.

To use this script, you will need to have a PHP server set up. You can then upload the script and the chess.php library to your server, and access the script through a web browser to play chess against the computer.

I hope this helps! Let me know if you have any questions or need further assistance.

 

Where can I get the chess.php library?

The chess.php library is a third-party library that provides a set of functions for working with chess games in PHP. It is not part of the standard PHP library, so you will need to download it from a separate source.

One option is to use Composer to install the library. Composer is a package manager for PHP that makes it easy to install and manage third-party libraries and dependencies. To install the chess.php library using Composer, you can add the following to your composer.json file:

 

{
    "require": {
        "ruddy88/chess.php": "^1.0"
    }
}

 

Then, run the composer install command to install the library.

Alternatively, you can download the library manually from the project's GitHub page at https://github.com/ruddy88/chess.php. Simply download the chess.php file and include it in your project.

I hope this helps! Let me know if you have any questions or need further assistance.

 

Napiši mi Windows powershell skriptu koja može pronaći string unutar txt datoteke i zamijeniti ga drugim stringom. Txt datoteka nalazi se unutar mape trenutnog korisnika u podmapi Documents.

Here is a Windows PowerShell script that can find a string within a text file and replace it with another string:

 

# Set the path to the text file
$file = "$env:USERPROFILE\Documents\text.txt"

# Set the search string and the replacement string
$search = "old string"
$replace = "new string"

# Read the contents of the text file into a variable
$contents = Get-Content $file

# Replace the search string with the replacement string
$contents = $contents -replace $search, $replace

# Write the modified contents back to the text file
$contents | Set-Content $file

 

This script reads the contents of the text file into a variable, replaces the specified search string with the replacement string, and then writes the modified contents back to the text file. The text file is assumed to be located in the Documents folder within the current user's profile directory.

I hope this helps! Let me know if you have any questions or need further assistance.

 

How can I enable to run powershel scripts from file on any computer?

By default, Windows PowerShell scripts are not allowed to run on a computer. To enable the execution of PowerShell scripts, you will need to change the execution policy on the computer.

To change the execution policy, open a PowerShell window with administrator privileges and run the following command:

 

Set-ExecutionPolicy -ExecutionPolicy Unrestricted

 

This will set the execution policy to Unrestricted, which will allow PowerShell scripts to run on the computer. Be aware that this setting allows all scripts to run, regardless of whether they are trusted or not, so it is not recommended for use on production systems or systems that you do not fully trust.

Alternatively, you can set the execution policy to RemoteSigned, which will allow local scripts to run but will require scripts that are downloaded from the internet to be signed by a trusted publisher. To set the execution policy to RemoteSigned, use the following command:

 

Set-ExecutionPolicy -ExecutionPolicy RemoteSigned

 

You can also set the execution policy to other values, such as AllSigned, which requires all scripts to be signed by a trusted publisher, or Restricted, which does not allow scripts to run at all.

I hope this helps! Let me know if you have any questions or need further assistance.

 

Kako serijskom komunikacijom komunicirati između Arduino Uno i ESP32 mikrokontrolera koristeći Arduino IDE razvojnu okolinu?

Da biste komunicirali između Arduino Uno i ESP32 mikrokontrolera koristeći Arduino IDE razvojnu okolinu, možete koristiti serijsku komunikaciju. To se može postići tako što ćete uključiti serijsku biblioteku u svoj Arduino sketch (program) i koristiti serijske funkcije za slanje i primanje podataka.

Prvo, povežite Arduino Uno i ESP32 mikrokontroler pomoću serijskog kabla. Zatim, u svoj sketch uključite serijsku biblioteku tako što ćete dodati sledeću liniju koda na vrh fajla:

 

#include <SoftwareSerial.h>

 

Zatim, deklarirajte objekte za serijsku komunikaciju za oba mikrokontrolera. Na Arduino Uno strani, to bi izgledalo ovako:

 

SoftwareSerial esp32(2, 3); // Arduino RX, TX

 

Ovo kreira objekat "esp32" za serijsku komunikaciju preko pinova 2 i 3. Pin 2 se koristi za primanje podataka, dok se pin 3 koristi za slanje podataka.

Na ESP32 strani, deklarirajte objekat za serijsku komunikaciju na sličan način:

 

SoftwareSerial uno(14, 12); // ESP32 RX, TX

 

Ovo kreira objekat "uno" za serijsku komunikaciju preko pinova 14 i 12. Pin 14 se koristi za primanje podataka, dok se pin 12 koristi za slanje podataka.

Nakon što ste deklarirali objekte za serijsku komunikaciju, možete koristiti serijske funkcije za slanje i primanje podataka. Na primer, da biste poslali poruku sa Arduino Uno na ESP32, možete koristiti sledeću funkciju:

 

esp32.println("Poruka");

 

Da biste primili poruku na Arduino Uno od ESP32, možete koristiti sledeću funkciju:

 

String poruka = uno.readString();

 

Napomena: Ako se koristi serijski monitor za pregled serijske komunikacije, morate promeniti brzinu serijskog monitora na brzinu koja odgovara brzini serijske komunikacije između dva mikrokontrolera. To se može postići tako što ć

 

Koje su sličnosti, a koje razlike između ptice i aviona?

Ptica i avion su dva različita objekta koja imaju neke sličnosti i razlike.

 

Sličnosti:

Oba objekta lete u zraku.

Oba se kreću koristeći krila.

 

Razlike:

Ptice lete prirodnim putem, dok avioni lete putem kojeg su im dali ljudi.

Avioni su napravljeni od metala, plastike i drugih materijala, dok ptice imaju prirodna tijela.

Avioni su mnogo veći i brži od ptica.

Ptice se kreću koristeći mišiće u svojim krilima, dok avioni koriste motor za letenje.

 

Isplati li se ulagati u opremu za rudarenje Bitcoin valute?

Ulaganje u opremu za rudarenje Bitcoin valute može biti isplativo, ali to ovisi o nekoliko faktora. Rudarenje Bitcoin valute zahtijeva visokokvalitetnu opremu koja je skupa i koja može trošiti velike količine električne energije. Stoga, prije nego što odlučite ulagati u opremu za rudarenje Bitcoin valute, trebali biste pažljivo razmotriti sve troškove i potencijalne dobitke. To uključuje cijenu opreme, troškove energije i održavanja, te trenutačnu cijenu Bitcoin valute. Ako se vaši troškovi poklope s potencijalnim dobitkom, ulaganje u opremu za rudarenje može biti isplativo. Međutim, ako su troškovi veći od dobitka, možda neće biti isplativo.

Treba napomenuti da se tržište Bitcoin valute stalno mijenja i da su dobitci i gubici nestabilni. Stoga je važno pratiti tržišne trendove i pažljivo razmatrati sve troškove i potencijalne dobitke prije nego što odlučite ulagati u opremu za rudarenje.

 

Možemo li zaigrati neku igru riječima?

Naravno, možemo zaigrati neku igru riječima! Jedna popularna igra riječima je "štogod". U ovoj igri, jedan igrač govori prvu riječ koja mu padne na pamet, a drugi igrač mora odgovoriti s riječju koja počinje s posljednjom slovom prve riječi. Na primjer:

Igrač 1: Auto

Igrač 2: Tvornica

Igrač 1: Cipela

Igrač 2: Ananas

Igrač 1: Stolica

Igrač 2: Avion

I tako dalje. Igra se nastavlja sve dok se igrači ne zabune ili ne izmisle riječ. Tko prvi zabrlja, gubi!

Ovo je samo jedan od mnogih primjera igara riječima koje se mogu igrati. Ako želite, možete izmisliti vlastite pravila i zabaviti se igrajući igre riječima.

 

Kako uz Arduino IDE i ESP32 mogu napraviti program koji će očitavati trenutnu temperaturu zraka i zapisati je u MySQL bazu?

Za početak, trebat će vam ESP32 čip i senzor temperature koji će vam omogućiti da očitate trenutnu temperaturu zraka. Kada budete imali ove dvije stvari, sljedeći koraci bi trebali pomoći da napravite program koji će očitavati temperaturu i zapisivati je u MySQL bazu podataka:

  1. U Arduino IDE-u, instalirajte biblioteku za rad s ESP32 čipom i senzorom temperature preko "Sketch" -> "Include Library" -> "Manage Libraries" menija.
  2. Povežite se s WiFi mrežom i podesite parametre za konekciju u vašem programu.
  3. Napravite program koji će očitavati temperaturu s senzora i spremiti je u varijablu.
  4. Instalirajte biblioteku za rad s MySQL bazom podataka preko "Sketch" -> "Include Library" -> "Manage Libraries" menija.
  5. Povežite se s MySQL bazom podataka i kreirajte tablicu u kojoj ćete spremati temperaturu.
  6. Napravite program koji će upisivati temperaturu u tablicu u MySQL bazi podataka.
  7. Pokrenite program i provjerite je li temperatura uspješno spremljena u bazi podataka.

Napomena: Ovi koraci su samo općeniti vodič i ne obuhvaćaju sve detalje koje bi trebali uzeti u obzir pri razvoju ovakvog programa. Potrebno je imati poznavanje Arduino jezika i MySQL-a kako bi se razvio ovakav program.

 

Opiši mi vrlo detaljno kako uz Arduino IDE i ESP32 mogu napraviti program koji će očitavati trenutnutnu temperaturu zraka i zapisati je u MySQL bazu

Da bi napravili program koji će očitavati trenutnu temperaturu zraka i zapisivati je u MySQL bazu podataka s pomoću Arduino IDE-a i ESP32 čipa, slijedite ove korake:

Prvo ćete trebati ESP32 čip i senzor temperature. Postavite ih na pločicu za razvoj i povežite ih prema uputama proizvođača.

U Arduino IDE-u, otvorite novi sketch preko "File" -> "New" menija.

U "Sketch" -> "Include Library" -> "Manage Libraries" meniju, instalirajte biblioteku za rad s ESP32 čipom i senzorom temperature. Ovo će vam omogućiti da koristite funkcije i biblioteke potrebne za rad s ovim uređajima u vašem programu.

U vašem sketchu, uključite biblioteke za rad s ESP32 čipom i senzorom temperature tako da unesete sljedeće linije koda:

 

#include <WiFi.h>
#include <DHT.h>

 

Definirajte WiFi parametre u vašem programu tako da unesete sljedeće linije koda:

 

const char* ssid = "YOUR_WIFI_SSID";
const char* password = "YOUR_WIFI_PASSWORD";

Povežite se s WiFi mrežom pomoću funkcije WiFi.begin() i provjerite je li uspjela konekcija pomoću funkcije WiFi.status(). Ako je konekcija uspjela, ispišite poruku na serijski port. Ako konekcija nije uspjela, ispišite poruku o grešci.

 

void setup() {
Serial.begin(9600);
WiFi.begin(ssid, password);
while (WiFi.status() != WL_CONNECTED) {
delay(500);
Serial.println("Connecting to WiFi..");
}
Serial.println("Connected to the WiFi network");
}

 

Sada možete očitavati temperaturu s pomoću senzora. Učitajte podatke s senzora u varijablu pomoću funkcije readTemperature() i ispišite ih na serijski port pomoću funkcije Serial.println().

 

#define DHTPIN 4
#define DHTTYPE DHT11
DHT dht(DHTPIN, DHTTYPE);
void loop() {
float temperature = dht.readTemperature();
Serial.println(temperature);
delay(1000);
}

 

U "Sketch" -> "Include Library

 

U odgovoru nedostaje dio sa spajanjem na MySQL bazu podataka. Opiši mi taj dio zadatka.

Da bi napravili program koji će očitavati trenutnu temperaturu zraka i zapisivati je u MySQL bazu podataka, slijedite ovaj dio zadatka:

U "Sketch" -> "Include Library" -> "Manage Libraries" meniju, instalirajte biblioteku za rad s MySQL bazom podataka. Ovo će vam omogućiti da koristite funkcije i biblioteke potrebne za rad s MySQL bazom podataka u vašem programu.

U vašem sketchu, uključite biblioteku za rad s MySQL bazom podataka tako da unesete sljedeću liniju koda:

 

#include <MySQL_Connection.h>
#include <MySQL_Cursor.h>

 

Definirajte parametre za konekciju s MySQL bazom podataka u vašem programu tako da unesete sljedeće linije koda:

 

char server[] = "YOUR_MYSQL_SERVER_IP";
char user[] = "YOUR_MYSQL_USERNAME";
char password[] = "YOUR_MYSQL_PASSWORD";
char database[] = "YOUR_MYSQL_DATABASE_NAME";
WiFiClient client;
MySQL_Connection conn((Client *)&client);

 

Povežite se s MySQL bazom podataka pomoću funkcije conn.connect(). Ako se konekcija uspješno ostvari, ispišite poruku na serijski port. Ako konekcija ne uspije, ispišite poruku o grešci.

 

void setup() {
// ...
if (conn.connect(server, 3306, user, password)) {
Serial.println("Connected to MySQL server");
} else {
Serial.println("Connection failed");
}
}

 

Napravite tablicu u kojoj ćete spremati temperature u MySQL bazi podataka pomoću funkcije conn.query(). Ako tablica uspješno kreira, ispišite poruku na serijski port.

 

void setup() {
// ...
if (conn.connect(server, 3306, user, password)) {
// ...
String query = "CREATE TABLE temperature (timestamp DATETIME DEFAULT CURRENT_TIMESTAMP, value FLOAT)";
if (conn.query(query)) {
Serial.println("Table created");
} else {
Serial.println("Error creating table");
}
}
}

 

Napravite program koji će upisivati trenutnu temperaturu u tablicu u MySQL bazi podataka.

 

void loop() {
// ...
String query = "INSERT INTO temperature (value) VALUES (" + String(temperature) + ")";

 

Možeš li dovršiti zadatak od koraka 14. na dalje?

network error

e očitavati trenutnu temperaturu zraka i zapisivati je u MySQL bazu podataka, slijedite ovaj dio zadatka:

Napravite program koji će upisivati trenutnu temperaturu u tablicu u MySQL bazi podataka pomoću funkcije conn.query(). Ako upis uspije, ispišite poruku na serijski port.

 

void loop() {
// ...
String query = "INSERT INTO temperature (value) VALUES (" + String(temperature) + ")";
if (conn.query(query)) {
Serial.println("Temperature recorded");
} else {
Serial.println("Error recording temperature");
}
delay(1000);
}

 

Pokrenite program i provjerite je li temperatura uspješno spremljena u bazi podataka.

Napomena: Ovi koraci su samo općeniti vodič i ne obuhvaćaju sve detalje koje bi trebali uzeti u obzir pri razvoju ovakvog programa. Potrebno je imati poznavanje Arduino jezika i MySQL-a kako bi se razvio ovakav program.

 

AISlika2.png

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Umjetna inteligencija mogla bi vam se još više uvući pod kožu - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.