iPhone 13 linija mobitela napokon službeno predstavljena - 5.0 out of 5 based on 1 vote
iPhone 13 linija mobitela napokon službeno predstavljena

iPhone 13 linija mobitela napokon službeno predstavljena

Već se neko vrijeme šuška o novim modelima iPhonea, no Apple je neke detalje ipak sačuvao za event.

Predstavljeni su novi iPhone 13 modeli: iPhone 13 Mini, iPhone 13, iPhone 13 Pro te naposljetku iPhone 13 Pro Max. Pogledajmo što koji nudi u usporedbi s prijašnjim modelima.

Apple se odlučio da serija 13 bude više refresh linije nego potpuno novi mobiteli tako da se na prvu neće vidjeti razlika između iPhonea 12 i 13. Zadržavaju se pravilne linije rubova te oštri kutovi, a dimenzije mobitela kao i dizajnerski detalji također ostaju isti.

 

iphone 13 2

Ono što se mijenja je unutrašnjost mobitela te pogotovo sustav kamera koji dobiva najveće poboljšanje. Apple mobitele dijeli na "standardne" i "Pro" modele pa ćemo ih tako i predstaviti.

Spomenimo da svi modeli dobivaju novi A15 Bionic čipset koji dolazi u standardnoj kombinaciji sa dvije jače i četiri slabije jezgre te Apple najavljuje da je procesor do 50% jači od konkurencije. Grafički sustav je takošer poboljšan te se ističu do 30% bolje performanse u usporedbi sa konkurencijom.

 

iPhone 13 Pro i iPhone 13 Pro Max

Novi Pro Max zadržava dimenzije prošlogodišnjeg modela sa dijagonalom zaslona od 6,7" što bi trebalo zadovoljiti i najzahtjevnije "phablet" korisnike dok iPhone 13 Pro zadržava diajgonalu od 6,1" kao i prošlogodišnji Pro model.

 

iphone 13 3

Ono što se mijenja je smanjivanje notcha na vrhu mobitela za 20% zahvaljujući pomicanju gornjeg zvučnika na sam rub mobitela. Zaslon također dobiva upgrade jer sada OLED svijetli do 25% jače u zahtjevnim uvjetima (na suncu), a HDR efekti su još izraženiji.

Pro modeli također sada uživaju u zaslonu koji može postići 120 Hz osvježavanje, no ono će se mijenjati ovisno o sadržaju koji se prikazuje kako bi baterija dulje trajala.

 

iphone 13 4

Dok izvana izgledaju isto, iznutra su se neke komponente promijenile te sada oba mobitela dobivaju veće baterije. Dok Apple nije otkrio točan kapacitet, najavljuju 1,5 sat dulje trajanje na Pro modelu te 2,5 sata dulje na Pro Max modelu u usporedbi sa prošlogodišnjim uređajima.

 

Fokus na kamerama

Kamere straga bile su glavni fokus ove godine, te Pro modeli i dalje dobivaju tri kamere sa idealnom kombinacijom: standardna širokokutna, ultraširokokutna te telefoto kamera. Glavna kamera ima nove leće sa f/1,5 otvorom te veći senzor tako da 12 MP ima piksele veličine 1.9µm. Zajedno, ova dva upgradea značajno povećavaju mogućnosti mobitela u tamnijim scenama, a Apple tvrdi do 2,2x bolje performanse u noćnom načinu slikanja.

 

iphone 13 5

Telefoto kamera također dobiva nov sustav leća koji sada ima 3x optički zoom te mogućnost slikanja "noćnim načinom". Ultraširoka kamera dobiva novi senzor i bolji sustav leća za do "92% bolje performanse u svjetlosno zahtjevnim uvjetima" kao i autofokus koji joj sada omogućuje i novi Macro Mode za snimanje iz iznimnih blizina.

Na kraju, cijene početnih modela ostaju iste kao i prošle godine u SAD-u, te za lokalne cijene ipak trebamo malo pričekati. Modeli dolaze i u novoj "Sierra Blue" boji.

 

iPhone 13 i iPhone 13 Mini

Standardni i mini model iPhonea kao i kod Pro modela ostaju gotovo jednaki sa istim dijagonalama i dimenzijama samih uređaja. iPhone 13 ima dijagolanu od 6,1" dok mini model dolazi sa zaslonom od 5,4" dijagonale.

Napomenimo kako je i na ovim modelima notch na vrhu zaslona smanjen za 20% pomicanjem gornjeg zvučnika na sam rub mobitela. Dobivaju custom OLED zaslone kojima sve specifikacije ostaju iste, osim što su sada do 28% svjetliji te postižu do 800 nitsa svjetline u standardnom i 1200 nitsa u HDR načinu rada.

 

iphone 13 6

Izgleda kako standardni modeli dobivaju novi senzor za ovu liniju, a radi se o senzoru kakav je imala Pro linija prošle godine. Zajedno sa senzorom standardni modeli dobivaju i naprednu stabilizaciju koja će umiriti trešnju snimke. Nove širokokutne kamere obećavaju do 47% bolje performanse u mračnim scenama od prošlogodišnjih standardnih modela.

Ista priča nastavlja se i kod ultraširoke kamere koja je updateana za standardnu seriju sa onom koju je prošle godine imala Pro serija. Ultraširoka kamera sada također ima bolje performanse u usporedbi sa onom od prošle godine, no ne dobiva napredne funkcije kao Pro model. 

 

iphone 13 7

Standardni modeli iPhonea 13 sada svoje dvije kamere imaju složene u dijagonalu što će im biti glavni dizajnerski detalj koji ih odvaja od prošlogodišnjih modela.

Novi iPhone 13 modeli ove godine počinju sa 128 GB pohrane te se još treba pričekati za lokalne cijene modela.

 

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

iPhone 13 linija mobitela napokon službeno predstavljena - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.