Tech odluke za 2023: Pametni satovi

Tech odluke za 2023: Pametni satovi

Skoro pa zamjena za mobitele

Pametni satovi i dalje su podijeljeni u nekoliko tabora. Dominiraju sportski modeli kod kojih je Garmin najjače ime. Druga niša su „obični“ smartwatch modeli koji imaju izgled bliži klasičnim satovima te veći fokus na zabavne aplikacije, ali i oni imaju dobre trening mogućnosti.

Pametni sat je komadić konzumne elektronike koji se najbolje uklapa u predodžbu koju imamo kada kažemo da je nešto gadget. Mali prijenosni uređaji u sebi objedinjuju sve više tehnologija iz generacije u generaciju i već se u tehnološkim krugovima ozbiljno razglaba o tome da bi smartwatch uređaji mogli u dogledno vrijeme zamijeniti mobitele. Ipak, to vrijeme nije još stiglo te zasada i dalje trebaju svoju veliku stariju braću za punu funkcionalnost.

 

Podjele na različite kategorije

Odabir pametnog sata ovisi o puno faktora. Odabrat ćete jedan model ako ste aktivni sportaš, a drugi će vam biti favorit u slučaju da vodite sjedilački način života i volite zanimljive aplikacije. Ipak, za početak je prva točka odabir sata prema operativnom sustavu. U slučaju da koristite Appleov iPhone, kao idealni suputnik koji će sinergijski otključati najviše opcija nameće se Apple Watch. Tvrtka je napravila čudo sa svojim zatvorenim krugom fenomenalnih uređaja i teško se s third-party ponudom uključiti u borbu, iako cjenovno postoje izuzetno atraktivne alternative.

U slučaju da je vaš primarni telefon Android, onda vam se otvara puno više opcija, koje nažalost isključuju Appleov izvrstan model. 

Druga moguća podjela je po svrsi. Iako svi pametni satovi imaju ugrađeno praćenje aktivnosti, specijalizirani sportski modeli su posvetili puno više pažnje tom segmentu, te imaju nešto bolje senzore i bogatiju ponudu predefiniranih treninga i aktivnosti. Klasični sat više će vas izgledom podsjećati na standardni sat, a iako će podržavati brojne aktivnosti, u svojoj srži više će se furati na lifestyle imidž i brojne aplikacije za komunikaciju i zabavu. 

Ništa manje važna podjela je ona po tehnološkim mogućnostima. Ono što je standardno na velikoj većini modernih pametnih satova su elektrokardiogram, SpO2 za mjerenje kisika u krvi, set senzora za praćenje aktivnosti, mogućnost korištenja sata kao digitalnog novčanika, te upravljanje multimedijom koja se reproducira na mobitelu ili kod nekih modela na samom pametnom satu.

Kako top modeli na tržištu redovito dolaze s većinom ovih mogućnosti, jedan segment u kojemu se razlikuju je baterija. Kod odabira se uvijek radi o omjerima, pa tako možete uzeti sat koji maksimalno iskorištava sve mogućnosti, ima pregršt aplikacija i nije vam ga teško puniti svakih dan-dva.

S druge strane, štedljivijom tehnologijom ekrana i uz pozadinsko praćenje aktivnosti bez konstantne uporabe svih senzora, neki modeli dat će vam bateriju do dva tjedna korištenja. Jedan od najraširenijih modela ekrana smartphonea je OLED zaslon koji i izgleda najbolje, te je uobičajen u high-end dijelu. Odlični kutevi gledanja i kvaliteta slike su mu prednosti, kao i bolje trajanje baterije u odnosu na LCD zaslone. Ipak, zaostaju s transflective i e-ink ekranima. LCD ekrani nemaju tako izražene boje, ali su jeftiniji. Uz nešto lošiji vizualni dojam, oni jedu i najviše baterije.

Sportski satovi često imaju transflective LCD zaslon koji ima odličnu vidljivost na suncu, podržava Always-On kao i OLED, jeftiniji je od njega te je iznimno energetski učinkovit. Ako ne trebate „eye-candy“, već samo vrhunske mogućnosti, to je ponajbolji izbor.

Tipični pametni sat ima oko 16 senzora, a za vrhunsko praćenje sportskih aktivnosti trebat ćete cijeli set koji uključuje žiroskop, magnetometar, barometar, senzor ambijentalne temperature. Tu su i senzori za praćenje stanja organizma, kao što su oksimetar, heart-rate monitor i mnogi drugi.

U nastavku smo izdvojili par cutting-edge modela s kojima možete bezbrižno zakoračiti u 2023. godinu jer imaju sve potrebno.

 

Garmin Venu 2 Plus

 

Garmin_venu_2_plus.jpg

U gomili modela koje Garmin nudi, Venu 2 pruža izvrstan omjer kvalitete i cijene. U high-end spektru ovaj proizvođač nudi Feniks seriju koja je došla već do broja 7 i ona je pravi švicarski nožić za vrhunske sportaše. Venu 2 će dizajnom i mogućnostima biti izvrstan za rekreativce te za one koji žele kombinirati izgled i top mogućnosti.

Uz podršku za Garmin Pay i kompatibilnost s iOS i Android telefonima, s Venu 2 Plus telefonom možete plivati, mjeriti otkucaje srca i obavljati pozive sa zapešća. Trajanje baterije je oko 10 dana što je fenomenalno, s obzirom da ima predivan AMOLED ekran i GPS podršku.

Garmin venu 2 plus 2

 

 

Apple Watch Series 8

 

Apple_watch_series_8.jpg

Odličan dizajn, veliki ekran te nadogradnja na već ionako bogat set mogućnosti prethodnika glavne su prednosti ovog, po mnogima, ponajboljeg pametnog sata na tržištu. Kao glavni minus možemo istaknuti kratko trajanje baterije, no ono se sad uz uključivanje Low Power moda može produljiti na 36 sati.

Sat dolazi sa cijelim paketom senzora za praćenje stanja organizma i treninga, a od noviteta je Apple ugradio detekciju sudara, poboljšane senzore za pokret i, naravno, u međuvremenu je stigao novi watchOS 9. S Apple Watch serijom 8 možete odgovarati na pozive sa sata, koristiti veliku kolekciju specijaliziranih aplikacija i plaćati na POS terminalima uz Apple Pay.

 

Apple watch series 8 2

Sat je vodootporan, a dolazi s dosta visokom cijenom.

 

Samsung Galaxy Watch 5

 

Galaxy_Watch_5.jpg

Ponajbolji pametni sat za Android korisnike stiže iz Samsunga. U svojoj petoj generaciji, korejski je proizvođač ojačao staklo koje je sada otpornije na ogrebotine. Tu je novi senzor za toplinu kože i sat se može podičiti duljim trajanjem baterije u odnosu na prethodnika.

Nažalost, Samsung je napravio podjelu među high-end satovima i dodao još Watch 5 Pro koji ima dodatne funkcionalnosti vezane uz GPS. Među većim adutima ovog sata su cijena te velik izbor aplikacija uz sportski dizajn i podršku za brojne aktivnosti i treninge. Najbolje će funkcionirati uz Samsung telefon, ali niste toliko ograničeni izborom uređaja, pa se bez većih problema može koristiti s drugim Android telefonima.

 

Galaxy Watch 5 2

Moći ćete ga koristiti puna dva dana bez punjenja, a do 50% baterije će sat stići za 30 minuta, što uz novi Wear OS 3 itekako podiže iskustvo korištenja.

 

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Tech odluke za 2023: Pametni satovi - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.