Tech odluke za 2023: Treniranje i Sport - 1.0 out of 5 based on 1 vote
Tech odluke za 2023: Treniranje i Sport

Tech odluke za 2023: Treniranje i Sport

Nova godina, novi ciljevi, nove pobjede

Od Nove godine skidajte trbuh i uzgajajte mišiće. S treninzima krenite što prije jer u lipnju je već prekasno za građu pločica kakve biste željeli pokazivati na plaži.

 

Trenutno postoji velika potražnja za pametnim uređajima za praćenje napredovanja treniranja u svijetu sporta. Razni uređaji omogućuju sportašima, ali i rekreativcima da prate svoje sportske aktivnosti, kao što su broj koraka, prijeđena udaljenost, potrošene kalorije i drugo. Pametni satovi i razni senzori također mogu mjeriti srčani ritam, snagu i izdržljivost, što omogućuje sportašima da unaprijede svoje treniranje i postignu bolje rezultate.

Među popularnim uređajima za praćenje napredovanja su fitness trackeri te pametni sportski satovi. Navedeni uređaji mogu se povezati s raznim aplikacijama za praćenje intenziteta treninga ili s računalom kako biste detaljnije analizirali rezultate i napredak.

Trenutni trendovi u svijetu sporta uključuju povezivanje uživo s drugim ljudima koji izvode istu vježbu kako biste se direktno nadmetali te pratili svoj napredak u skupini.

 

MZ-3 Heart Rate Monitor

MZ-3 je uređaj za praćenje ritma srčanih otkucaja koji možete montirati na ruku ili oko struka ili prsnoga koša. Gdje vam najmanje smeta, a ovisno o vježbi koju obavljate. Namijenjen je prosječnom korisniku, a ne samo profesionalcima.

Iako se MZ-3 vrlo lako povezuje s telefonom, može se povezati i s vašim omiljenim kardio spravama i ekranima u teretani kako biste mogli vježbati baš na svoj način, a da se pri tome oslobodite telefona i time učinite svaki trening važnim.

 

MZ-3.jpg

Za vaš pametni telefon dostupna je aplikacija Myzone s kojom ćete „ući u zonu“ i time svaki trening učiniti važnim. Uz društvenu platformu i igrifikaciju iskustva treniranja, te kako biste se osjećali dobro, iznutra i izvana, Myzone vam dodjeljuje bodove odnosno Myzone Effort Points (MEP) koji ne ovise o vašoj fizičkoj snazi, nego o ustrajnosti u treninzima.

Pridružite se inkluzivnoj zajednici koju pokreću tjelesna aktivnost, kondicija i blagostanje s monitorom otkucaja srca koji zaista nagrađuje trud umjesto sposobnosti. Ili izgradite vlastitu zajednicu među svojom obitelji, prijateljima i školskim kolegama.

U kombinaciji s Myzone monitorom otkucaja srca, aplikacija stvara personalizirane zone na temelju vašeg maksimalnog broja otkucaja srca, što znači da se svatko može natjecati zajedno pod jednakim uvjetima. Mnogobrojne teretane opremljene su Myzone monitorima te će se vaš trud itekako nagraditi.

MZ 3 2

 

 

Garmin Tacx FLUX 2

Ako dišete, spavate i živite na biciklu i uz to nema dana preko zime da možete bez njega, ovo je izvrsna stvar kako ne biste propustili nijedan dan treninga. U novoj godini ništa vas neće spriječiti da svaki dan trenirate vožnju biciklom po udaljenim brežuljcima. Umjesto spremanja vode u ruksak i oblačenja specijalne odjeće protiv kiše i hladnoće, skinut ćete stražnji kotač bicikla i bicikl montirati na Garmin Tacx FLUX 2 trenažer, te ćete vježbati iz udobnosti svog doma. Za to vam ionako treba manje vremena nego da se presvučete za trening na Plešivici.

 

garmin_flux_2.jpg

Trenažer je uređaj na kojem se montira vaš vlastiti bicikl, a sam trenažer zamjenjuje stražnji kotač. Tacx FLUX 2 je pametni trenažer za bicikle, što znači da se može koristiti za vježbanje biciklizma unutar zatvorenog prostora po zimi i lošem vremenu, ili jednostavno u slučaju da želite odmah iz kreveta uskočiti na vožnju.

Ovaj trenažer koristi tehnologiju bežičnog prijenosa podataka da bi simulirao različite uvjete vožnje, uključujući različite uspone, odnosno otpor pri vožnji. To omogućuje biciklistima treniranje iz udobnosti vlastitog doma, bez obzira na vrijeme treninga, vanjske uvjete ili lokaciju terena.

Tacx FLUX 2 također ima ugrađene senzore koji mjere broj okretaja pedala, snagu, brzinu te druge podatke o vožnji, što dozvoljava biciklistima da prate vlastito napredovanje prema zadanim ciljevima. Garmin je u ovaj model stavio dosta nove tehnologije koja će vam ispisati vrlo detaljne performanse te računati napredak kroz vrijeme.

Imate mogućnost izbora od nekoliko kaseta (Shimano, Sram, Campagnolo, Micro Splin) koje morate odvojeno postaviti. Za više detalja pogledajte link https://www.garmin.com/hr-HR/p/690887/pn/T2980.61#accessories

Osim što pruža otpor za vježbanje, zahvaljujući pametnoj integraciji, može učitavati razne rute, dinamički mijenjati otpor vožnje prema stazi koju odaberete, simulirati neravnine na cesti ili šljunak pomoću vibracija, a može simulirati i nizbrdice. Ako ga povežete sa softverom na pametnim uređajima, možete dobiti i virtualnu vožnju kroz snimljene staze. Uređaj ima mogućnost simuliranja realne ceste, te pri prelasku s makadama na cestu zaista imate osjećaj kao da ste prešli s jedne vrste terena na drugu.

 

Garmin_FLux_2_2.jpg

Kako bi trening bio zabavniji, možete se i uživo utrkivati, ispunjavati zadane ciljeve te pratiti svoje treninge. Uređaj je otvorenog sustava, pa se može povezivati s brojnim aplikacijama trećih strana za treniranje, a možete spojiti i više sustava istovremeno. Povezuje se standardno preko Bluetootha, ANT+ FE-C protokola na vlastitu Tacx aplikaciju, na Garminova putna računala ili sustave poput TrainerRoada ili Zwifta. Povrh svega, ima i RGB osvjetljenje poda.

Uz sve to, dizajniran je da bude dovoljno tih kako bi se na njemu moglo vježbati i u stanu. Trenažer se isporučuje s dodatnim adapterima za osovine koji znatno povećavaju osovinsku kompatibilnost. Kompatibilan je s osovinama dimenzija 142 x 12 mm i 148 x 12 mm izravno iz kutije. Maksimalna snaga vozača koju podržava iznosi 2.000 W. Mjeri vašu brzinu, kadencu i snagu.

Uskočite na trenažer i ne brinite za razna smetala u prometu, nego bez brige započnite s treningom težine prema vašoj želji.

garmin flux 2 4

 

 

MZ-Switch

Myzone određuje zone vaše aktivnosti prema broju otkucaja, koji povezuje s bojom. Tako imate sivu zonu od 50 do 59% vašeg srčanog ritma, plavu do 69%, zelenu do 79%, žutu do 89% te crvenu zonu iznad tog postotka vašeg srčanog ritma. MZ-Switch će vam zasvijetliti bojom zone u kojoj se nalazite te time vrlo lako možete znati kada ste na maksimumu svojeg treninga bez prekida vježbe. Nosite ga na ruci, za vježbanje bez telefona.

 

MZ-switch.jpg

Svatko može pratiti i zarađivati Myzone Effort Points (MEP) za svaku pojedinu vrstu fizičke aktivnosti zahvaljujući integraciji dvaju senzora, a to su EKG i PPG senzor. To znači da je dostizanje smjernica Svjetske zdravstvene organizacije za tjelesnu aktivnost (čime osvajate 1.300 MEP-a mjesečno) bliže nego ikad prije. Dva senzora u kombinaciji znatno će preciznije moći pratiti vašu aktivnost u realnom vremenu, spram ostalih modela koji nemaju oba senzora. Siva, plava i zelena zona najprikladnije su za zagrijavanje, pokrete niskog intenziteta, meditaciju, vježbe protoka, rad na snazi i kondiciji te opuštanje.

Ove su zone također ključne za određivanje vaše sposobnosti oporavka tijekom intenzivnijih treninga. Žuta i crvena zona dolaze u obzir kod tjelesne aktivnosti visokog intenziteta i kardio vježbi. Bez obzira trčite li, izvodite pliometrijske pokrete, idete na kružni ili intervalni trening, guranje u ove zone sagorjet će više kalorija i zaraditi više Myzone Effort bodova.

No, većina ljudi ne bi trebala težiti crvenoj zoni sa svakim treningom. Nijanse između različitih zona puno su korisnije za vaše blagostanje nego pokušaj maksimiziranja svakog pokreta. Krenite prema svojim ciljevima, no ostati u crvenoj zoni ne mora biti jedan od njih.

MZ switch2

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Tech odluke za 2023: Treniranje i Sport - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.