AMD je napao budžet segment impresivnim performansama

AMD je napao budžet segment impresivnim performansama

Novi AMD sustavi

Izlaskom Intelove desete generacije procesora, AMD se odjednom odlučio izbaciti cjenovno prihvatljiviji B550 čipset, zajedno sa novim procesorima

U ovoj temi pogledajmo što nam novo donosi AMD. Nakon ekskluzivne implementacije najnovijeg PCIe 4.0 standarda u njihovim flagship X570 pločama koje su ujedno imale i popriličnu cijenu, očekivali smo izbacivanje i jeftinijih ploča sa naravno manjim izborom featurea.

No, AMD je zadržao nove tehnologije samo za premium segment, dok su oni koji žele više cjenovno orijentiranu ponudu, imali prošlogodišnje 4xx čipsete za odabrati. Sada napokon imamo pristup najnovijim B550 pločama koje donose djelomičnu integraciju PCIe 4.0 standarda, ujedno žrtvujući još neke feature kako bi se postigla atraktivnija cijena.

Izlaskom Intelove 10. Generacije procesora i novih ploča, dobar dio bitke odvijati će se na temelju cijena sustava. Svi znamo kako se AMD fokusirao na high-end segment u seriji 3000 procesora koji su cjenovno bili vrlo visoko pozicionirani, a kada govorimo o gamingu, nisu nudili puno. Pogledajmo kako se novi sustav nosi sa zahtjevima prosječnih korisnika.

 

Moderna tehnologija za pristupačne buildove

Novi B550 čipseti otvaraju vrata brojnim kombinacijama hardvera, gdje sada za ono što uštedite na ploči možete uzeti malo bolju grafičku karticu.

AMD je nedvojnbeno u vodećoj poziciji jer ima priliku “reagirati” na Intelova lansiranja novih proizvoda, te se tako pozicionirati na tržištu kako želi. Intel je izbacio novu liniju porcesora 10 generacije gdje se fokusirao na brzinu, no opet limitirao neke procesore dajući AMD-u jednostavnu pobjedu.

 

AMD Tema Tehnologija 6

No, na listi su i budget proizvodi sa kojima se AMD nije mogao nositi sa postojećom ponudom, pa je lansirao nove procesore koji će biti vrlo popularni među gaming scenom. A s obzirom da velik broj korisnika dobar hardver ipak kupuje samo kako bi mogli igrati, jasno nam je zašto su željeli da se kupuju skupnji modeli procesora, ali i matičnih ploča.

 

Matične ploče

Dakle, aktualna ZEN2 arhitektura došla je sa novim X570 pločama, te su zajedno procesori i matične donijeli pristup super-brzim PCIe 4.0 podatkovnim linijama, duplo bržim od dosadašnjih PCIe 3.0 koje Intel i dalje koristi u novoj ponudi. Ova činjenica je zanimljiva jer se putem PCIe linija prenose gotovo svi podaci između procesora i vanjskog svijeta, od grafičke kartice SSD diskova, USB portova, itd.

Zato na AMD platformi sada možete kupiti SSD diskove sa brzinama preko 5000 MB/s što je do prije par godina bilo nezamislivo, pogotovo u ovoj cjenovnoj kategoriji. No, X570 ploče unatoč mainstream ponudi, imale su samo high-end cijenu, dok su oni koji su htjeli noive procesore na povoljnijim pločama, morali kupovati starije 4xx ploče, te se onda u početku zezati sa BIOS ažuriranjima. A BIOS ažuriranja još su jedan od AMD-ovih problema koje moraju riješiti.

Naime, AMD je slavno izjavio kako će njihova AM4 arhitektura biti kompatibilna od prvih Ryzen procesora sve do 2020. Godine. I upravo u ovoj godini nastaju problemi oko te izjave. Naime, AMD je kroz generacije izbacio toliko procesora da kodovi za sve jednostavno ne stanu na BIOS čipove koji su bili proizvedeni za njih u prošlim generacijama. Dok je mnogima razumljivo kupiti aktualni sustav, nedostatak B550 ploča kada su procesori izlazili, mnoge je tjerao da kupe ili iskoriste starije matične ploče.

 

AMD Tema Tehnologija 5

 

Neke ploče ipak su dobile nove BIOS podatke za najnovije procesore, po cijeni grafičkog sučelja koje je bilo postavljeno. Nove B550 matične ploče zato, barem u startu i prema izjavama AMD-a, neće službeno podržavati niti jedan procesor prije zadnje serije 3000. Nisu podržani niti trenutni APU procesori sa 3000 nazivom, jer se tehnički radi o ZEN+ procesorima. B550 čipset zato je okrenut budućnosti, te se najavljuje podrška svih nadolazećih procesora iz serije 4000.

Okrenimo se tako samom B55 čipsetu, koji je jednostavno predviđen da bude najpopularniji među svim razinama kupaca. Prvo, udarne stvari, a među njima svakako je PCIe 4.0 tehnologija. Dok je X570 platforma u potpunosti okrenuta PCIe 4.0 tehnologiji, B550 koristi miks novog i starog koji nam se uistinu dopao za trenutno stanje tržišta. Naime, na novoj B550 platformi, novi procesori serije 3000 i dalje korisnicima pružaju 16 PCIe 4.0 linija, dok ostatak PCIe linija iz čipseta zadržava 3.0 standard.

Prednosti ovog pristupa su višestruke. Naime, B550 ploče tako imaju prvi PCIe utor pod novim PCIe 4.0 linijama, a matične ploče, prema AMD specifikacijama, predviđeno mogu imati jedan M.2 utor za SSD diskove sa četiri PCIe 4.0 linije. Tako i na ovim pločama i dalje možete koristiti najnovije i najbrže SSD diskove sa brzinama do 5000 MB/s trenutno, no najavljuju se i brži modeli za one koji si ih mogu priuštiti.

 

AMD Tema Tehnologija 7

 

Glavni dio PCIe 4.0 linija odlazi na prvi PCIe utor gdje se klasično stavlja grafička kartica, no razlika u performansama na novoj i staroj tehnologiji nije značajna pošto kartice ipak ne mogu zasititi toliku prolaznost podataka. B550 čipset za dodatne PCIe linije koristi PCIe 3.0 standard, što je i dalje upgrade s obzirom da se do sada koristio stariji 2.0 standard na 4xx i 3xx pločama. Nove ploče tako podržavaju i do dva USB 3.1 Gen 2 utora sa 10 Gb/s brzinama, te još nekoliko USB 3.1 Gen 1 utora (5 GB/s), no sada već dosta toga ovisi kako sami proizvođači odluče alocirati dostupne PCIe 3.0 linije.

Kako čipset koristi 3.0 standard, više nije potrebno aktivno hlađenje na matičnoj ploči, kakvo je dolazilo na gotovo svakom X570 modelu i stvaralo dodatnu buku, kao i točku kvara za sustav. Novi B550 čipset podržava i istovremeno korištenje više grafičkih kartica, kako od AMD-a, tako i od NVidije, no trebati će vam high end kartice za te mogućnosti, a savjetujemo i solidan procesor.

Iako se GPU proizvođači udaljavaju od ovakve implementacije radi neujednačenih benefita, ipak vam mogu pružiti superiorno iskustvo ako tjerate ogroman broj piksela visokom brzinom na jednom od najnovijih monitora. Uz sve ovo, B550 čipset podržava ocverclockanje AMD procesora što je i za očekivati. Ipak se AMD hvali kako svi njihovi procesori imaju otključane performanse te se svatko može upustiti u malo overclockanja.

 

AMD Tema Tehnologija 8

 

Imajte samo na umu kako time dovodite svoju garanciju u pitanje, na što ćete i biti upozoreni. Novi Ryzen 3000 procesori uglavnom imaju performanse dovedene gotovo do gornjeg limita procesora pa će mnogi biti razočarani rezultatima overclockanja, pogotovo kada su u pitanju gaming performanse. Najveće prednosti imati će korisnici koji mogu iskoristiti sve jezgre koje procesor nudi, jer overclocking obično znači tjeranje svih jezgri do boost razine, umjesto samo jedne do dvije koje AMD tvornički boosta do maksimuma.

Druga velika prednost nad Intelom i to zato jer Intel namjerno limitira tu funkcionalnost, je brzina RAM pločica. Dok Intel svoje mid-range i niže ploče zaključava na sporih 2666 MHz, AMD standardno podržava brzine od 3200 MHz, a u potpunosti su podržane RAM pločice i preko 4.500 MHz, ovisno naravno o proizvođaču matične ploče, te samom modelu ploče. Nove matične ploče dizajnirane su sa jačim procesorima na umu te bi trebale podržati barem lagani overclock, no savjetujemo barem da imaju nekakav oblik pasivnih hladnjaka na VRM komponentama koje se griju, a čiji je zadatak kontrola električne energije koja zatim ide do procesora i ostatka sustava.

Spomenimo još da je osim B550 čipseta lansiran i A520 čipset. On se smatra entry-level opcijom za kućna računala kao i urede, a glavna razlika je naravno nedostatak podrške za PCIe 4.0 standard, nema podrške za overclockanje, kao niti korištenje više grafičkih kartica odjednom. Ove ploče generalno će biti kompaktnijeg MicroATX ili Mini ITX dizajna sa osnovnim pasivnim hlađenjima. Ponavljamo, ovakve ploče i dalje su solidan izbor za Ryzen 3 seriju procesora, o čijim performansama možete pročitati na slijedećim stranicama, no vjerujemo da gaming scena neće biti razočarana.

 

Procesori

AMD svoju liniju procesora pozicionirao je tako da konkurira Intelu po performansama, no cjenovno se teško mogu usporediti, jer je AMD često i dosta povoljniji. Tajna je u vrlo jednostavnom principu dizajna njihovih procesora, gdje se svaki procesor, od najjednostavnijeg do onog najjačeg praktički koristi istim temeljnim jedinicama koje AMD jednostavno dodaje kako bi dobio bolje procesore.

Naravno, ovakakv pristup ima i svojih mana u obliku Infinity Fabric tehnologije, to jest pojedine jezgre zahtjeve moraju slati putem treće strane na procesoru što uzrokuje povećanu latenciju. Ova tehnologija glavna je razulika i kada pričamo o novolansiranim procesorima jer primjerice osnovni Ryzen 3 3100 procesor mora komunicirati preko Infinity Fabrica, dok bolji Ryzen 3 3300X ima takav dizajn da sve jezgre mogu direktno komunicirati i time već imati bolje performanse, da ne pričamo naravno i o višem radnom taktu.

 

AMD Tema Tehnologija 1

Dakle, osim B550 čipseta, AMD je predstavio i neke nove procesore. Kako smo spomenuli, radi se o Ryzen 3 seriji procesora koji dolaze bez integrirane grafičke komponente, te su fokusirani na performanse, a istovremeno dostupni po vrlo pristupačnoj cijeni za krajnjeg korisnika. Takod a napokon dobivamo novu ZEN2 arhitekturu po pristupačnoj cijeni, pogotovo za gaming scenu koja često ipak ne treba 12 istovremenih threadova, barem za sada. Dok su Ryzen 3 procesori u fokusu, valja spomenuti i da je AMD odlučio u procesore ubaciti svoj grafički “XT” brend.

Tako tri high-end procesora sada dobivaju nove “XT varijante, a riječ je o Ryzen 5 3600XT, Ryzen 7 3800XT i Ryzen 9 3900XT modelima. U usporedbi sa “X” verzijama, imaju ubrzani radni takt, ovisno o modelu, od 100 do 200 MHz kako bi bolje konkurirali Intelu. Dolaze na tržište po istoj preporučenoj cijeni kao i dosadašnji “X” modeli, no ti modeli na tržištu su već neko vrijeme te im je cijena značajno pala u velikom broju trgovina. Takod a će novi procesori imati u startu veću cijenu, te će se natjecati sa starijim ali jačim modelima na ljestvici.

 

AMD Tema Tehnologija 9

U svakom slučaju, zvijezde show-a danas svakako su novi Ryzen 3 procesori. Kako smo spomenuli, glavna razlika među njima je sam interni dizajn jezgri. Naime, AMD jezgre u svojim procesorima dijeli u skupine po četiri, pod CCX nazivom (CPU Core Complex). Na sporijem Ryzen 3 3100 procesoru, aktivna su dva CCX modula, no svaki ima samo dvije aktivne fizičke jezgre. Tako su jezgre prisiljene komunicirati preko Infinity Fabric tehnologije te imati podijeljenu Cache memoriju, što im dodaje vrijeme za komunikaciju koje krajnji korisnik “osjeti” kao latenciju u sustavu.

Snažniji Ryzen 3 3300X procesor ima sve aktivne jezgre u jedom CCX modulu, što procesoru omogućuje veću responzivnost i samim time brzinu u obavljanju zadataka. Razlika u cijeni biti će oko 20% izmešu ovih procesora, no razlika u performansama naravno neće biti toliko izražena s obzirom da razlika u brzinama nije tako velika. No, Ryzen 3 3300X procesor ipak ima veći radni takt, pogotovo kod Boost mogućnosti, pa ako ne planirate overclockanje, svakako savjetujemo brži model.

 

Recenzije 

RYZEN 3 3100

Solidne performanse koje svatko može priuštiti

AMD je izbacio nove procesore sada već poznate nam ZEN2 arhitekture, te osnovni model svačije računalo pretvara u impresivan stroj

RYZEN 3 3300X

Sve što prosječan korisnik može poželjeti

Smatramo da je ovaj procesor idealan za prosječnog korisnika u svakom pogledu, dok se doima kao da je slabiji 3100 model namjerno usporen kako bi napravio mjesta ovom modelu.

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

AMD je napao budžet segment impresivnim performansama - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.