Cool priča: Orqa FPV

Cool priča: Orqa FPV

Remote reality bez latencije

Mi smo Orqe!

U opuštenoj atmosferi najvećeg slavonskog grada, stvorene su trenutno najbolje FPV naočale na svijetu. Agilni, brzi hardverski startup ORQA validaciju vrijednosti svog proizvoda dobio je aktualnom Kickstarter kampanjom.

Zapadno od Retfale i južno od Drave smjestio se osječki poduzetnički inkubator BIOS kojeg smo posjetili u više navrata pišući o inovativnim tvrtkama. Ovog puta privuklo nas je zujanje, ne nesnosnih osječkih komaraca, već brzih dronova. U sad već pomalo tijesnim prostorijama žute zgrade BIOS-a smjestio se hardverski startup ORQA kojemu su glavni proizvod istoimene naočale za FPV upravljanje bespilotnim uređajima.
Nakon par godina bootstrap modela poslovanja i laganog rasta, ORQA FPV.One naočale krenule su s Kickstarter kampanjom 15. lipnja i do trenutka pisanja članka skupili impresivnih 400 000 dolara. Ono što nas je na prvu zadivilo, uz simpatični tim od 20-ak zaposlenih, bila je vrhunska oprema za stvaranje uređaja potrošačke elektronike.
„Ono što nas izdvaja od drugih firmi je da skraćujemo sve procese za koje ti treba dan, dva, tri ili sedam na način da kupujemo kritične strojeve i sve radimo ovdje. Npr. skinemo softver za dizajn pakiranja, napravimo ga na laserskom rezaču, isprobamo i za par sati smo gotovi. To nam daje komparativnu prednost.“- krenuo je u predstavljanje ORQA načina rada COO tvrtke Ivan Jelušić. 
U svojim prostorijama uz laserski rezač imaju dva 3D printera za prototipiranje: Ultimaker 2 i Formlabs Form 2, za kojeg nam kažu da je stroj koji doslovno stalno radi. Prednost rada u hardverskom startupu je da sami mogu složiti i doraditi radne strojeve za brzo prototipiranje.

Antene 1

IMG 8070

IMG 8031

Prototipiranje: Ekipa iz ORQA-e  nabacala nam je 3D isprinte razvoja svojih FPV naočala na jednu hrpu i pojasnila kako se događao i još događa razvoj

 

Tako su na CNC stroju dodali četvrtu os uz tri postojeće, napravili custom termalni tester naočala, testbed za brzo testiranje tiskanih pločica, učitavanje firmwarea, fleshanje i zavođenja u sustav. Oprema kojom se koriste je vrhunska, što je preduvjet za brzi razvoj i kvalitetni ishod. Uvijek se uzima kvalitetna oprema, poput skupocjene lemilice, svih mjernih instrumenata i najboljeg inspekcijskog mikroskopa. Dodatni boost razvoju ORQA FPV-a dolazi u vidu infrastrukture BIOS-a, koji je u susjednom poslovnom prostoru uz poticaje Europske unije opremio vrhunski hardverski laboratorij. No, kako je cijela priča krenula? Vrh tvrtke, uz Ivana, čine CEO Srđan Kovačević, inženjer strojarstva koji je na Oxfordu završio financijsku matematiku i radio većinu karijere u financijama te CTO Vlatko Matijević koji se zadnjih 20 godina bavi razvojem inovativnih proizvoda.

Osnivaci 3

Osnivaci 1

  Ivan jelušić: COO radi sve operacije koje nisu tehničke u tvrtki,  marketing, sales i business development. Karijeru je počeo s 21. godinom i tvrtkom U;Plug

 

Osnivaci 4

CEO Srđan Kovačević: Većinu karijere radio je u financijama. Završio strojarstvo financijsku matematiku na Oxfordu. Prije nego je došao u ORQA-u obnašao je funkciju predsjednika Hrvatskog mirovinskog fonda

 

Osnivaci 5

Vlatko Matijević: Seasoned product developer i CTO ORQA-e.  Zadnjih 20 godina bavi se razvojem inovativnih proizvoda. Kolege ga opisuju kao nevjerojatnog all-roundera u razvoju hardverskih proizvoda



„Nas trojica upoznali smo se prije pet godina kada sam pokrenuo tvrtku U:Plug za proizvodnju pametne utičnice koja u sebi ima ugrađen punjač.

 

IMG 7960

Formlabs form 2: Peri-deri 3D printer koji je svaki dan u punom pogonu

 

IMG 8026

Leća koja se stavlja u optički pogon naočala, jedna je od rijetkih dijelova naočala koje se ne proizvode in-house

 

IMG 7954

Kutije Sami rade i nacrte te prototipove pakiranja, što uvelike skraćuje proizvodni proces

 

Mi smo se kroz tu kompaniju povezali kao ljudi, naučili kako se razvijaju i rade kompanije koje rade potrošačku elektroniku.“ - rekao je Ivan Jelušić te dodao - „Onda smo prije četiri godine pokrenuli zajedničku tvrtku Tenzor koja se bavila pružanjem usluga prototipiranja, razvoja elektronike i mehanike za druge klijente iz koje je nastala tvrtka i projekt kojim se sad bavimo, a to je ORQA.“ 

IMG 8134

 “Uspješnom Kickstarter kampanjom smo dobili snažnu validaciju tržišta”- Ivan Jelušić

 

ORQA FPV je tehnološka tvrtka koja razvija sustave i tehnologije za upravljanje i daljinski vid s bespilotnih platformi kao što su autonomna vozila, dronovi i male podmornice.  „Razvijamo tehnologiju za prijenos videa s bespilotnih platformi visoke rezolucije i jako niskih latencija. Pioniri smo Remote Reality tehnologija. Remote reality, ili udaljena stvarnost, treći je stup uz tehnologije proširene i virtualne stvarnosti. Naš flagship proizvod su ORQA FPV.One naočale koje su trenutačno bez premca, najbolje naočale za vožnju i upravljanje dronom te se mogu iskoristiti i za simulacije i igre na mobitelima i računalima.“ - pojasnio nam je Ivan Jelušić. Naočale smo i isprobali u dvorištu BIOS-a i doista je impresivno kako rade i kolika je imerzija kod pilotiranja dronova.

OKVIR BIOS

BIOS hardverski laboratorij

U susjednim prostorima do ORQA-e smjestio se hardverski laboratorij koji je financiran većinom sredstvima Europske unije, a u njemu se nalazi oprema vrijedna desetak milijuna kuna. Tu se nalaze ponajbolji FDM 3D printer Stratsys F170 koji je odličan za ispitivanje mehaničkih svojstava uređaja, veliki SLS 3D printer Formiga P 110 Velocis, najmoćniji koji postoji, napredni laserski rezač, vrhunski CNC uređaj Datron NEO. Tu su još uređaji za pjeskarenje te alati poput kružnih pila, brusilica, i drugi uređaji potrebni za razvoj hardverskih uređaja.

IMG 8257

IMG 8266

IMG 8183

Sve se radi u kući:  Hardverski tim izrađuje sve komponente unutar tvrtke

IMG 8169

Assembly: Hardverski inženjeri pažljivo stavljaju sićušne komponente na tiskane pločice

 

No, dronovi nisu jedini proizvod osječkih hardveraša. ORQA proizvodi i antenske sustave za vožnju dronova, patch i omni antene te rade na vlastitom sustavu za prijenos nisko latentnog i visoko razlučivog videa. U pipelineu je i razvoj stereoskopske kamere na mikro gimbalu. Dobri rezultati Kickstarter kampanje iznenadili su Osječane, ali kada smo upoznali njihove procese, dostignuća i opravdan optimizam, nas na koncu i nisu. „Dugoročno, želimo imati 40ak % tržišta FPV naočala i imamo realan plan za ostvarivanje tog rezultata.“ - rekao nam je Ivan Jelušić. O kickstarter kampanji nam je dodao: „Početak prodaje na Kickstarteru je označio početak pravih prihoda za kompaniju. Ugodno smo iznenađeni jer smo cilj nadmašili i samo u prvih 45 minuta prodali smo naočala u vrijednosti preko 200 000 dolara, a ukupno do sada smo ih prodali oko 600, čime smo dobili snažnu potvrdu s tržišta. Nedavno smo zatvorili angel rundu financiranja, a na jesen otvaramo seed rundu. Uz 600-tinjak prodanih naočala preko Kickstartera, pretprodali smo resellerima 1600 komada s kojima krećemo početkom jeseni.“ - objasnio nam je trenutačni poslovni model Ivan Jelušić.

 


 

ORQA FPV.One naočale

 

4 antene s 8 varijanti za komunikaciju s naočalama
U planu:
Radi se na receiveru
Drugi model naočala oko Božića
Treći model naočala na proljeće
Enterprise model naočala za policiju i vatrogasce

NAOCALE 1

OrQa FPV One  Flagship naočale zajedno sa svojim pakiranjem i dronovima koje ekipa koristi za njihovo testiranje

NAOCALE 2

NAOCALE 3



Zanimljivo je bilo slušati specifičnosti razvoja i testiranja u dinamičnom timu. Na primjeru starih 3D print modela vidjeli smo kako je tekao razvoj kroz dvije godine.  „Prve ideje za dizajn naočala išle su prema asimetričnom dizajnu. Lice je izuzetno simetrično i kada se stavi nešto posve asimetrično, to jednostavno ne ide. S dosta smo ljudi pričali i svi su izglasali simetriju“ - Ivan nam je objasnio put do sadašnjeg izgleda naočala. Naglasio je: „Sve što je ugrađeno u naočale naš je in-house razvoj.« Optički engine, koji je najbitniji, testiramo na način da kameru pustimo u optički engine i pustimo sliku na displayu. Usporedi se referentna slika koja je dobra i computer vision nam govori potom kolika su odstupanja. Ako su odstupanja prihvatljiva, dajemo zeleno svjetlo, ako ne, vraćamo natrag. Kada se dogodi neka greška, u pravilu odmah znamo zašto je do nje došlo jer smo već jako dugo u projektu i znamo ga do mikrorazine“ - ispričao nam je Ivan Jelušić. U svojim prostorima izrezuju i faceplate, zaštitnu pjenu koja naliježe na lice i koju je najteže dobiti da bude univerzalna za cijelo lice. U tvrtki se izrađuju i optički engine te elektronika na naočalama. „Radi se o HD DVR-u i naše naočale imaju prve mogućnost snimanja HD videa u vožnji.  U mladom i veselom timu rade sve odreda visokokvalificirani zaposlenici koji mahom dolaze ili sa zagrebačkog Fakulteta strojarstva i brodogradnje ili s osječkog FERIT-a.  „Mi nemamo nikakav razlog otići iz Osijeka. Imamo odličnu infrastrukturu ovdje, a sve poslove možemo bez poteškoća odrađivati. Imamo, recimo, suradnju s norveškom tvrtkom Applied Autonomy koja u Kongsbergu ima kontrolni centar za daljinsko upravljanje autonomnim čistačima ulica. Mi odavde gotovo bez latencije upravljamo 360 kamerom u Norveškoj. Oni na ekranu ne mogu dobiti immersive osjećaj kada moraju upravljati samohodnim čistačima, a uz pomoć 360 kamere i naših naočala puno je lakše upravljati“ - rekao je Ivan Jelušić.  U planovima inovativne tvrtke je i dodavanje tipke za upload video sadržaja iz naočala pa će se direktno s FPV naočala moći streamati sadržaj. Kao preduvjet za streaming i mrežno upravljanje dronom, dečki iz ORQA-e ipak čekaju dolazak 5G mreža koje bi trebale imati veći bandwith i manju latenciju.  „Za letenje dronom treba latencija manja od 50 milisekundi inače si u prvom zidu.“ - slikovito nam je predočio problematiku Ivan.  Pohvalili su nam se i s custom Lap timer uređajem koji pomoću antena prati do 8 dronova na utrci. Za njihovu tehnologiju zainteresirani su i vojni krugovi, a ta poznanstva osigurala su im dostupnost military grade sirovina koje imaju znatno bolja svojstva, što je omogućilo razvoj naprednijih proizvoda, prije svega učinkovitijih antena za komunikaciju s naočalama.  Iz Osijeka smo krenuli sa žaljenjem. Uz inspirativnu priču o uspješnom hardverskom startupu, jako je zabavno uroniti u kameru na dronu i letjeti velikom brzinom te istraživati. 


3D modeliranje u ORQA FPV-u

Inženjerka strojarstva Edit Kišmartin glavna je osoba za razvoj 3D modela kućišta za ORQA naočale.

IMG 8328

 

Osječanka Edit Kišmartin prije skoro dvije godine počela je svoju karijeru u ORQA startupu u kojemu je jedina zadužena za razvoj 3D modela kućišta za hardver kojeg tvrtka razvija. Solidworks je Editin najbolji prijatelj, a cijeli razvoj odvija se u dogovoru s ostatkom tima jer je bitno uskladiti sve potrebe. „Najviše vremena provodim na razvoju naočala za vožnju dronova FPV.One. Prije sam paralelno radila i neke druge proizvode uz naočale. Kućišta, 2D nacrti, ali u zadnjih 6 mjeseci smo fokusirani samo na naočale. Kada smo u fazi čekanja za trenutačne naočale, radim već na razvoju sljedeće generacije naočala.“ - Edit Kišmartin, razvojna inženjerka u ORQA startupu, ispričala nam je što radi glavninu vremena. Njen radni dan počinje između 7 i 9 ujutro i obično nastavlja raditi na zadacima od prethodnog dana. Vodi se evidencija o svim zadacima i procesima. „Radni dan se sastoji od Solidworksa, puštanja na print, čišćenja komada, slaganja, testiranja svega što smo isprintali. Ako smo printali neke stvari, to ćemo testirati sutra kada bude gotovo. Model se finalizira i bliži svom kraju kroz testiranja i male izmjene.“ - opisuje nam svoj radni dan Edit.  Njen posao je prilično samostalan i do 80% vremena provodi dorađujući modele u softveru što oduzima jako puno vremena.

IMG 8331

Solo ratnica: Do 80% radnog vremena Edit provodi dorađujući dizajn i 3D model FPV naočala

IMG 8038

Konzultacije: Edit prolazi iteracije dizajna s iskusnim CTO-om Vlatkom

Potrebno je biti u stalnoj komunikaciji s ostatkom tima. Ne mogu se napraviti neke promjene ili doraditi dizajn bez da se s ostatkom dogovori sve vezano uz pločice, kablove i ostale elemente koji se ugrađuju u naočale.  „Sve što se isprinta, uvijek se testira i svi odjeli ispituju da li je OK ili nije.“ - rekla je Edit, a o glavnim prednostima rada u hardverskom startupu nam je navela:  „Razvijanje intelektualnih sposobnosti, razmišljanje o mikro i makro detaljima. Treba razmišljati jer je sve povezano i sve utječe jedno na drugo. Razvijanje kreativnosti, ako treba riješiti neki problem s puno ograničenja. Kad se nešto čini nemoguće, sve je ipak moguće. Tehničke sposobnosti - kroz svaki se problem nešto nauči. Imamo super atmosferu i dolazim na posao super opuštena.“ Edit je izdvojila i jednu manu, a to je previše sjedenja i gledanja u ekran. Ipak, pozitivnih stvari ima daleko više nego mana, a to joj je potvrdila i anketa među poznanicima: „Moji prijatelji su oduševljeni onime što radim, neki su i malo ljubomorni. Sve im to zvuči američki, filmski, kao da je ovdje sve samo zabava. Zabave i ima, ali se ovdje prije svega jako puno radi. Imamo tim koji razvija super stvari.“

(Stranica 1 od 3)
« Prev All Pages Next » (Stranica 1 od 3)
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Cool priča: Orqa FPV - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.