Smart City- Koliko gradovi mogu biti pametni?

Smart City- Koliko gradovi mogu biti pametni?

Koncept pametnih gradova

Smart City koncept možemo promatrati kao mozaik. Sastoji se od mnoštva dijelova, u ovom slučaju pametnih rješenja, koji kao cjelina čine pametniji grad ugodniji za život


Smart City nije jedna stvar ili rješenje. To je okvir koji na osnovi jake inftrastrukture u vidu IoT, 5G ili neke druge mreže, odnosno komunikacijske tehnologije te uređaja i protokola informacijske tehnologije povezuje niz rješenja kako bi poboljšao život ili riješio probleme u urbanim sredinama.
Kada trenutačno govorimo o pametnom gradu, zapravo razgovaramo o nizu senzora i aktuatora povezanih IoT mrežom uz aplikativna rješenja u Cloudu koji u realnom vremenu rješavaju probleme grada. Da malo demistificiramo taj veliki pojam pametnog grada, rješenjem iz smart city domene može se smatrati i mobilna aplikacija ZetApp koju je prije 8 godina razvio student i koja je točno pokazivala dolaske i odlaske tramvaja i autobusa. Dobra ideja uz korištenje mobilne tehnologije u ovom je slučaju tisućama građana omogućila pravovremenu informaciju.

Što se sve može popraviti u pametnom gradu

Nekoliko je područja koja se trenutačno bave tehnologijama pametnog grada. Energetika, prikup otpada, promet i kvaliteta zraka neka su od područja u kojima se najdalje otišlo u razvoju pametnih rješenja na razini grada, a sve uz pomoć IoT tehnologije.
Pravo je pitanje zašto trebamo Smart City? Trenutačno više od pola svjetske populacije živi u gradovima, a trend selidbe u urbane sredine se nastavlja i do 2050. godine doseći će 70% Kako bi ekonomski, društveno i održivo bilo moguće dodati još 2,5 milijarde ljudi postojećim urbanim centrima, potrebno je osmisliti rješenja koja će neke čepove ili probleme gradova riješiti, ubrzati ili učiniti podnošljivijima.

autonomno vozilo

Preduvjeti za pametni grad

Koncept i ideja s jedne strane i tehnička infrastruktura s druge osnovni su preduvjeti za pametni grad. Ili da obrnemo priču, potrebno je osigurati kvalitetnu tehnološku osnovu koja će poslužiti kao platforma za razvoj ideja i koncepata. Trenutačno u Hrvatskoj, a i u svijetu funkcioniraju IoT mreže poput NB IoT mreže A1 Hrvatska. Prednost različitih IoT mreža su niske frekvencije, mogućnost prihvata velike količine uređaja na jednu baznu stanicu.

I mreža i uređaji koji šalju informacije troše malu količinu energije. Uz energetsku učinkovitost, jako je bitna pravovremenost. I dok je kod nekih sustava poput pametnog parkinga točnost bitna u okvirima minuta, kod nekih poput autonomnih vozila u gradskom prometu, očekivat će se točnost na razini milisekundi.

5G revolucija

U svim najavnim pričama oko 5G tehnologija kao zajednički nazivnici javljala su se autonomna vožnja i robotizirani pogoni u Industriji 4.0. Zajedničko ovim, a i nekim drugim potencijalnim primjenama je brzina komunikacije unutar mreže. Napredniji sustavi poput autonomnog automobila šalju i veću količinu podataka, pa za njih bandwith i iskoristivost IoT mreža neće biti dovoljna. Nova 5G mreža i tehnologija nudi rješenje zbog svoje izrazito niske latencije i velike brzine koje u kombinaciji nude nevjerojatne mogućnosti za razvoj novih rješenja.

telemetrijski hidrant1

Što u svijetu vide kao Smart City

Povezani javni transport jedna je od kategorija koju preko 70% gradova vidi kao stavku u kojoj se najviše očekuje od modernih pametnih tehnologija. Brži, učinkovitiji javni prijevoz s pravovremenom informacijom za korisnika. U gradu Malmou gradski autobusi šalju informacije o svom položaju u realnom vremenu i povezani su i sa semaforima.
Prometne gužve i promet drugi su scenarij primjene Smart City tehnologija, pa tako Kopenhagen ima 380 pametnih semafora koji prioritiziraju bicikle i autobuse te pomažu u raščišćavanju gužvi nakon velikih događaja kao što su nogometne utakmice.
Kontrola vodostoja jedna je od bitnih problema u nekim područjima sklonim poplavama i ujedno IoT nadogradnja u više od 70% gradova koji se hvale da su Smart City.
Povezani semafori, praćenje vremena, kvalitete zraka i detekcija požara samo su neke od pojavnosti na razini grada koje su globalno prepoznate.

smart parking

Što se još može

Mogućnosti razvoja rješenja pametnog grada su ogromna i ograničena samo idejama. Senzori ili aktuatori mogu se ugraditi u gotovo bilo šta. Dobar primjer kod nas su telemetrijski hidranti za vodu koji očitavaju tlak, temperaturu i kvalitetu vode te detekciju otvaranja, a napajaju se solarno. To znači da na se na razini grada bolje može upravljati komunalnom infrastrukturom, a ovakva primjena pametnog senzora samo je jedna od mnogih potencijalnih u kompleksnom životu grada.
Smart City je iznimno kompleksno područje, a malo smo dublje zagrebali u komponente pametne zgrade i pametne rasvjete i razgovarali u našim ovkirima s vrhunskim stručnjacima na tom području.

(Stranica 1 od 4)
« Prev All Pages Next » (Stranica 1 od 4)
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Smart City- Koliko gradovi mogu biti pametni? - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.