Hrvatski timovi najuspješniji na regionalnom robotičkom natjecanju za osnovnoškolce

Hrvatski timovi najuspješniji na regionalnom robotičkom natjecanju za osnovnoškolce

U Zagrebu je održano napredno natjecanje u edukacijskoj robotici za osnovnoškolce pod nazivom MakeX European Open 2019.


Sudjelovalo je 200 natjecatelja iz Hrvatske, Srbije i Kosova koji su programirali robote i rješavali zadatke koristeći logičko razmišljanje, strateško planiranje i rješavanje problema poput pomicanja objekata, praćenja linija, prepoznavanja boja i drugih kompleksnih radnji koje roboti trebaju sami napraviti. Najuspješniji na natjecanju su bili timovi iz OŠ Gustava Krkleca iz Zagreba, tim iz Robotičkog kluba Osijek i tim iz OŠ Julija Klovića iz Zagreba.
Ovakav tip natjecanja organizira Institut za razvoj i inovativnost mladih (IRIM) već drugu godinu za redom. Na njemu se mogu prijaviti i sudjelovati sve edukativne ustanove (škole, knjižnice, udruge koje rade s djecom, knjižnice,...) u Hrvatskoj, a većini je IRIM donirao opremu za sudjelovanje u prošloj školskoj godini.

1
Tema natjecanja za ovu godinu je bila “Zaštitnik grada” (City Guardian) i natjecatelji su rješavali tematske zadatke s ciljem održavanja i unapređenja fiktivnog grada (štednjom energije, sortiraju otpad, miču prepreke, recikliraju, itd. Osim natjecanja, za sve sudionike i druge zainteresirane organizirana je i konferencija „STEM revolucija u zajednici“ gdje su sudionici besplatno mogli poslušati zanimljiva predavanja i sudjelovati na radionicama robotike i programiranja (Arduino Internet of Things tehnologije, mikrokontroleri,...).

MakeX je svjetsko natjecanje u naprednoj, edukacijskoj robotici koje promovira učenje u raznim poljima znanosti i tehnologije potičući suradnju, interdisciplinarnost i orijentiranost ka rješavanju stvarnih problema. U ovom se natjecanju timovi sastoje od maksimalno dva natjecatelja iz jedne ustanove u jednoj dobnoj skupini. Zadaci i natjecanje su osmišljeni tako da timovi moraju surađivati kod rješavanja zadataka kako bi osvojili što više bodova.

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.
Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.