Novi VIDI: IOT revolucija je počela

Novi VIDI: IOT revolucija je počela

Velika IOT tema, usporedni test 7 "samurajskih" računala, test robotskih kosilica...



VIDI-269-270


VIDI 269 270 mediumLjetni dvobroj časopisa VIDI br. 269/270 tematski bismo mogli nazvati IOT brojem, jer u temi IOT revolucija donosimo najveći pregled IOT tehnologija i proizvoda koji se već mogu naći na hrvatskom tržištu ili će se naći uskoro.

Kako bismo temu malo začinili, odlučili smo vam predstaviti dvije Arduino radionice vezane uz IOT, a nismo zaboravili predstaviti i najbolje hrvatske IOT projekte i gadgete, među kojima se posebno ističe Greyp eSTEM, budući električni bicikl tvrtke Greyp Bikes koja se nalazi u sklopu tvrtke Rimac Automobili, pa ćete saznati kako će jedna od najinovativnijih domaćih tvrtki opremiti novi električni bicikl novim pametnim tehnologijama i servisima.

Nadalje, u Vidilabu smo složili i IoT povezani dom te isprobali kako će nam dodatnu pamet pružiti digitalni asistenti s AI-em i sustavom glasovnog upravljanja.

Najveća hardverska tema ovog broja je usporedni test 7 PC konfiguracija do 7777 kn, koju smo nazvali testom "7 samuraja", jer se radi o gotovim računalima koja posjeduju hardver koji će vam omogućiti uživanje u igrama grafičke kvalitete na koju se možete porezati kao na samurajsku katanu. U testu smo vodili puno brige o njihovim performansama u multimediji i brojnim drugim zadacima.

sadrzaj racunala VIDIClanakVelika



U posebnom prilogu "Pametni kućni pomagači" kojeg je radio naš VIDI Native Ad tim u suradnji s Vidilabom predstavljamo vam gadgete koji donose dašak nove tehnologije u klasične kućne poslove. Posebno izdvajamo test robota kosilica kojima smo uređivali travnjak lokalnog nogometnog kluba kako bi izgledao poput onog na kojem je hrvatska repka osvojila srebro.

Husqvarna kosilica NK Spansko 9 VIDIClanakVelika


Kategorija ultrabooka prilično je zanimljiva jer najbolje pokazuje što su sve proizvođači u mogućnosti smjestiti u uređaje malih gabarita i težine za atraktivnu cijenu, pa smo odlučili potražiti što se sve od uređaja te kategorije može pronaći u domaćim trgovinama i po kojim cijenama i reći vam što je zaslužilo naš palac gore za kupnju, a što bi trebalo izbjegavati.

HP Spectre refurbished 2 VIDIClanakVelika

 

Za potrebe teme eŠkole budućnosti posjetili smo dvije hrvatske osnovne škole iz Vukovara i Brestovca Orehovičkog iz Hrvatskog Zagorja koje su zahvaljujući svojoj inovativnosti te ambicioznim ravnateljima i nastavnicima već kreirale napredne načine podučavanja u kojima koriste napredne tehnologije poput VR-a i interaktivnih ploča, ali "lebdećihučionica".

5a VIDIClanakVelika


U novom broju donosimo vam ponovno rubriku IT karijere: Posao snova, a ovom prilikom predstavljamo jednu damu, softversku inženjerku za ADAS, iz odjela za sustave autonomne vožnje u tvrtki Rimac Automobili koja je započela testirati sustave i prikupljati podatke iz testnih automobila koji se kreću ulicama i cestama grada Zagreba i okolice.

1 VIDIClanakVelika



Tu su i recenzije nekoliko zanimljivih telefona poput Xiaomija Mi Mix S2, HTC U12+, kao i domaćeg Noa N7, a vjerujemo da će vam zanimljiv biti i test televizora LG OLED 55C8PLA, dok će gamere zanimati punokrvni gamerski laptop ASUS R.O.G. Strix Scar GL703G, koji dolazi s prilično velikom cijenom ali može postidjeti brojne gamerske desktop PC konfiguracije.

LG OLED 55C8PLA Otvorna VIDIClanakVelika



Gaming na Android telefonima je odlična stvar, a igre su se po svojoj kvaliteti, gameplayu i vizualnom izgledu već opasno približile onima na desktop računalima i igraćim konzolama. No kada poželite zaigrati neku multiplayer pucačinu otkrit ćete da prekrivanje čitavog zaslona prstima zbog upravljanja nije neka pametna stvar. Tada možete nabaviti dobar Android emulator koji će vam omogućiti da igranje svih Android igara na svojem Windows ili Mac računalu pomoću miša i tipkovnice ili joypada. Donosimo vam 5 najboljih emulatora koji će to odraditi na najbolji način.

portrait 3163518 VIDIClanakVelika



Softveraši će doći na svoje u trećem dijelu teme o programiranju Tenser Flowa, kao i otkriti što je to Syncthing.

syncthing naslovna VIDIClanakVelika



Što se tiče pojedinačnih testova hardvera, možemo izdvojiti test zanimljivog i relativno povoljnog Epson EH TW 650 projektora koji će vam sobu pretvoriti u pravo kino.

Epson EH TW650 projektor 1 VIDIClanakVelika



U ovom broju svim našim čitateljima poklanjamo i poster koji demistificira i slikovito opisuje „anatomiju“ micro:bit računala koja su ove godine podijeljena na klupe 40.000 učenika. Vjerujemo da će poster posebno biti koristan u školskim učionicama širom Hrvatske.

POSTER microbit v8 manji za tsak VIDIClanakVelika



Na drugoj strani postera napravili smo pregled tehnoloških start-upa u najvećem tehnološkom parku u Hrvatskoj iz kojeg možete saznati čime se bave tvrtke koje predstavljaju najveću nadu hrvatskog poduzetništva u ICT-u i srodnim sektorima.

POSTER velesajam v6 VIDIClanakVelika



VIDImo se najesen!

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.