Desktop Ryzen CPU u Asusovom ROG prijenosniku

Desktop Ryzen CPU u Asusovom ROG prijenosniku

Asus je svoju novu liniju ROG gaming laptopa opremio s moćnim Ryzen desktop CPU-om.

Novi ROG Strix GL702ZC dolazi za octa-core AMD Ryzen 7 1700 desktop procesorom popraćenim sa 16GB DDR4-2400 RAM-a. Asus navodi da procesor može dostići svoju maksimalnu turbo frekvenciju od 3.7Ghz, naravno ovdje dolazimo do pitanja koliko dugo može laptop držati ovakav clock rate to jest koliko hlađenje može podnijeti ovakvo opterečenje. Asus je poznat po inovativnim rješenjima hlađenja na svojim prijenosnicima ali bez testiranja pod opterećenjem, teško je reći koliko hlađenje HC702ZC-a može podnijeti punih 65W snage CPU-a.

Dodatno opterećenje za hlađenje stvara i Radeon RX 580 4GB GPU. Tehnički i ova grafička kartica je poput procesora, skoro ista kao i njena desktop varijanta. AMD je krenuo stopama Nvidije u pogledu izrade grafičkih kartica za prijenosna računala. Počevši od Maxwell generacije grafičkih procesora, Nvidia je krenula u izradu specijaliziranih GPU-ova isključivo za prijenosna računala. Ti GPU-ovi su fizički bili identični onima na desktop karticama ( razlika je samo u različitoj izvedbi napajanja strujnih krugova kartice), zato i nose ista imena za razliku od prijašnjih koje su imale oznaku „M“ za kartice u prijenosnicima. Dakle tehnički govoreći AMD RX580 u GL702ZC prijenosniku bi trebao na papiru biti tehnološki jako sličan ili možda i  identičan u pogledu performansi njegovoj desktop varijanti. Naravno i dalje samo testiranjima pod većim opterećenjima bi se mogli uvjeriti kolika je stvarna razlika.

Prijenosnik također dolazi s FreeSync 120Hz FHD (1920x1080) IPS zaslonom. Free sync mogućnosti su također proširene i na vanjske HDMI 2.0 i MiniDP portove.
S obzirom na navedenu snagu logično je GL702ZC gledati kao zamjenu za desktop, pogotovo jer dolazi sa 256GB M.2 SATA SSD-om, 2.5' 5400RPM 1TB HDD-om. Također tu su i tri USB 3.1 Gen 1 Type-A porta, jedan USB 3.1 GEN 2 Type-C port, jedan RJ45 LAN jack, kombinirani audio-mikrofon jack, čitač SD kartice te već navedeni HDMI i MiniDP portovi.

Pošto je to ipak u suštini ROG prijenosnik, GL702ZC dolazi i s određenim gaming značajkama. Tako imamo osvijetljenu tipkovnicu s mogućnošću prepoznavanja 30 istovremeno pritisnutih tipki te unaprijeđen zvuk i snimanje tona zahvaljujući ugrađenom Asus Sonic Studio i Radar software tehnologiji. 

Ukratko, imati desktop CPU u prijenosniku danas je postalo dosta rijetko, ali imati desktop Ryzen CPU u prijenosniku je još rjeđe pogotovo kada se tome doda i RX 580 GPU. Sve ove značajke čine ROG Strix GL702ZC-WB74 jednim vrlo moćnim i izgledno dobrim prijenosnikom koji s obzirom na dobiveno možda i opravdava cijenu od 1499$


Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.