SSD za Laptop - 5.0 out of 5 based on 1 vote
SSD za Laptop

SSD za Laptop

Poštovani,
U broju 239 od veljače 2016. godine izašao je tekst o zamjeni HDD-a SSD-om na laptopu (Matej Majstorović ).

Ideja mi se svidjela i krenuo sam u avanturu ubrzavanja starog laptopa, spreman i na neuspjeh. Kupio sam SSD te ga pokušao umetnuti umjesto HDD-a, međutim nisam uspio zbog konektora. Na mom laptopu Fujitsu-Simens Amilo Li 1720 nije SATA ulaz već IDE (ako se dobro sjećam 50-pinski). Onda sam tražio i našao preko interneta adapter IDE 44-pinski na SATA (50-pinski nisam našao preko interneta, pa sam pokušao s 44-pinskim), međutim ne mogu ga umetnuti u laptop. Koliko ja znam, ostaje mi da ga pokušam spojiti preko USB-a. Želim da mi taj SSD disk bude jedini i glavni disk radi ubrzanja rada računala pa me zanima vaš savjet. Što učiniti da ga ubrzam, odnosno kako spojiti SSD na laptop da brže diže Windowse i općenito brže radi? Hoću li s USB 3.0 imati veću brzinu kada ga spojim na laptop koji ima USB 2.0, od USB 2.0 na USB 2.0?
Srdačan pozdrav!

Goran


Ako baš želite SSD u tako starom laptopu onda je najbolja opcija da SATA produžnim kabelom spojite konverter i disk, a disk tada smjestite u kućište laptopa umjesto DVD ROM-a. Moguće je da pritom trebate izrezati rupu u kućištu između HDD i CD ROM diska. No, ovo nije baš neko rješenje za ubrzavanje laptopa jer ste ograničeni s brzinom disk kontrolera (IDE) koji se u laptopu nalazi i vrlo je spor u vašem slučaju te brzina SSD-a ostaje neiskorištena. Ovih 6 pinova razlike vas ne trebaju zabrinjavati jer su preostali prinovi zapravo Jumperi koji se ne koriste više na SSD diskovima te bi trebalo biti svejedno kako su postavljeni; no, najvjerojatnije u laptopu imate 44-pinski jer se 50-pinski nisu koristili u prijenosnicima.

USB 2.0 performanse su jako različite od "sticka" do "sticka" i otprilike iznose 20-30 MB/s kod čitanja i još manje kod pisanja - što je sporije od vašeg IDE kontrolera. Isto je i s USB kućištima za disk. Trebalo bi pronaći baš ono s najvećim performansama na tržištu koje je ujedno i najskuplje pa je to opet teško isplativo, a i pitanje je da li se vaš laptop može bootnuti s USB diska jer to opet ovisi i o USB kontroleru i o USB kućištu za disk, a najviše o BIOS opcijama koje to vrlo vjerojatno uopće ne podržavaju. Na internetu nema informacija kako je podržan Boot na vašem laptopu pa je teško reći bez da se isproba, no vrlo vjerojatno bootabilni USB neće raditi.

Niste nam rekli gdje zapinje ugradnja, tj. što ne stane u laptop - konverter ili SSD? Jer ako je riječ o SSD-u on se može izvaditi iz originalnog kućišta te bi time bio nešto manji. Koliko manji opet zavisi od modela do modela, a i vađenjem SSD-a iz kućišta gubite garanciju na njega pa to opet nije zgodna solucija s obzirom na cijenu SSD-a. Možda je jednostavnije kupiti novi laptop za cca 1800 kn pa SSD iskoristiti za taj noviji model.

Inače, ako ste za eksperimentiranje sa starim laptopom, postoji i SSD za ExpressCard slot, no opet nismo uspjeli pronaći informaciju može li se laptop bootati s diska u ExpressCard slotu te kakve su mu performanse.

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.