Sveučilište UC Davis napravilo prvi procesor sa 1000 jezgri

Sveučilište UC Davis napravilo prvi procesor sa 1000 jezgri

Novi procesor je može obavljati i do 115 milijardi instrukcija u sekundi, napajajući se običnom AA baterijom.

Znanstvenici Odjela za električno i računalno inženjerstvo na Sveučilištu California iz Davisa (UC Davis), predstavili su mikročip za kojeg tvrde da sadrži 1000 nezavisnih programibilnih procesora pod nazivom KiloCore.

Procesor sadrži 621 milijun tranzistora, te je prema testovima koje su proveli, u stanju izvršavati 1,78 bilijuna instrukcija u sekundi. Svaka jezgra u prosjeku postiže maksimalni takt
od 1,78 GHz. Multiprocesori koji su do sada napravljeni nisu prešli brojku od 300 jezgri. Takvi procesori su većinom rađeni za istraživanja, a nekoliko ih se našlo i u komercijalnoj prodaji. KiloCore čip je proizveden u suradnji znanstvenika UC Davisa i IBM-a koji ga je izradio korištenjem 32 nm CMOS tehnologije, navodi Vidi.hr.

Svaka od 1.000 jezgri može raditi neovisno od drugih, te će se ugasiti kada ne obrađuje podatke, čime čuva energiju indirektnim smanjivanjem temperature unutar jezgre. Znanstvenici kažu da je čip toliko energetski učinkovit da je u stanju izvršavati 115 milijardi instrukcija u sekundi za vrijeme dok ga napaja jedna obična AA baterija.

KiloCore je proizveden s namjerom da se jednog dana nađe u superračunalima u podatkovnim centrima koja se koriste za rudarenje podacima na velikoj skali i operacije procesiranja podataka.Mada se čip u dosadašnjim testovima pokazao učinkovit, znanstvenici navode da ga je potrebno izložiti brojnim novim testovima prije nego što se lansira na tržište računala podatkovnih centara.

Znanstvenici UC Davisa su izradili i specijalni kompajler, kao i automatski programski "mapping tool" alat, kako bi se developerima omogućila izrada aplikacija koje će raditi s novim procesorom.

 

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.